Για τη σκοτεινή, όπως την χαρακτηρίζει, πλευρά της αυξανόμενης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κάνει λόγο η UniCredit σε νέα της έκθεση, αναφερόμενη τόσο στο πρόσφατο ιστορικό blackout στην Ιβηρική όσο και στο σημαντικό πρόβλημα των αρνητικών τιμών που αντιμετωπίσουν ευρωπαϊκές χώρες κατά περιόδους.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η UniCredit, η ταχεία ανάπτυξη παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές οδηγεί ολοένα και περισσότερο σε ακανόνιστες υπερτάσεις ισχύος που στρεβλώνουν την τιμολόγηση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας θα βοηθούσαν στην εξομάλυνση της ολοένα και πιο ασταθούς παραγωγής ενέργειας.
Η UniCredit κάνει ειδική αναφορά στην κατάσταση με την οποία βρέθηκε πριν μερικές ημέρες αντιμέτωπη η Γαλλία. Όπως σημειώνει, στις 9 Μαΐου, η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας επόμενης ημέρας έπεσε κάτω από το μηδέν, καθώς η άφθονη παραγωγή ηλιακής και πυρηνικής ενέργειας κατέκλυσε το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Η αρνητική τιμολόγηση ενέργειας στην Ευρώπη γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη καθώς οι χώρες ενισχύουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως επισημαίνει ο ιταλικός οίκος.
Ως αποτέλεσμα των απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων, η παραγωγή ηλιακής ή αιολικής ενέργειας μπορεί να υπερφορτώσει τα δίκτυα, τα οποία συχνά δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν την πλεονάζουσα χωρητικότητα.
Καθώς η χωρητικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, ο αριθμός των ωρών αρνητικής τιμολόγησης αναμένεται να αυξηθεί, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, χάρη στην άνθηση των εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας, όπως εκτιμά ο οίκος.
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, από τις αρχές του 2023, η Γαλλία έχει βιώσει τέσσερις ημέρες αρνητικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας επόμενης ημέρας. Αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ωριαία (και όχι ημερήσια) βάση, με τη Φινλανδία και τη Γερμανία, ειδικότερα, να βιώνουν μεγάλο αριθμό ωρών αρνητικής τιμολόγησης, επισημαίνει η UniCredit.
Σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές διαφορές τιμών σε αγορές με υπερ-προσφορά σε σχέση με αγορές με υπο-προσφορά. Για παράδειγμα, όπως τονίζει, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας επόμενου μήνα στη Γαλλία είναι επί του παρόντος περισσότερο από τέσσερις φορές χαμηλότερες από τις συγκρίσιμες τιμές στη Γερμανία λόγω της πλεονάζουσας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αναποτελεσματικά συστήματα μεταφοράς ενέργειας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών τείνουν να εμποδίζουν τη μεταφορά της υπερ-προσφοράς σε μία χώρα σε χώρες με υπο-προσφορά, εξηγεί ο οίκος.

«Η αρνητική τιμολόγηση ενέργειας κινδυνεύει να καταστήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θύμα της ίδιας τους της επιτυχίας», όπως τονίζει χαρακτηριστικά η UniCredit. Η αρνητική αυτή τιμολόγηση οδηγεί σε ασύμφορη τιμολόγηση για τους φορείς που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.
Δεδομένου ότι η χαμηλή τιμολόγηση επηρεάζει αρνητικά τις αποδόσεις για τους επενδυτές στον κλάδο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μέλλον, όπως προειδοποιεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένα όλα τα παραπάνω, μια λύση που θα πρέπει να υιοθετείται ολοένα και περισσότερο είναι η εγκατάσταση μπαταριών για τη δέσμευση της πλεονάζουσας ενέργειας σε περιόδους υπερ-προσφοράς και την απελευθέρωση αυτής της ενέργειας σε περιόδους υπο-προσφοράς για τη σταθεροποίηση των δικτύων.
Τα πιο σταθερά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν στο είδος του blackout που αντιμετώπισε η Ισπανία στις 28 Απριλίου, όπως επισημαίνει ο ιταλικός οίκος, όταν μειώθηκε η συχνότητα του δικτύου προκαλώντας συσκότιση σε όλη την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Νότια Γαλλία και βυθίζοντας περίπου 60 εκατομμύρια ανθρώπους στο σκοτάδι.
Αν και αυτό το πρόβλημα είναι απίθανο να επιλυθεί βραχυπρόθεσμα, όπως επισημαίνει, οι επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας είναι πιθανό να αποτελέσουν προτεραιότητα των επερχόμενων επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο της μετάβασης της περιοχής σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούνται όλο και περισσότερο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.