Έναν ανέλπιστο υποστηρικτή φαίνεται να έχουν κερδίσει οι πράσινες μορφές ενέργειας σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η συμβουλευτική εταιρία Savanta για λογαριασμό της δεξαμενής σκέψης E3G, της εκστρατείας Beyond Fossil Fuels και της μη κυβερνητικής οργάνωσης We Mean Business Coalition. Η έρευνα εστιάζει στις επενδυτικές προθέσεις διευθυντών επιχειρήσεων από δεκαπέντε χώρες του κόσμου, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν τη μετάβαση σε ένα πράσινο ηλεκτρικό σύστημα.
Συγκεκριμένα, η έρευνα συγκέντρωσε τις απόψεις 1477 διευθυντικών στελεχών εταιριών που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας από τις εξής χώρες: Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Τουρκία, ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό, Βραζιλία, Ιαπωνία, Ινδονησία, Νότιος Κορέα, Ινδία, Αυστραλία και Νότιος Αφρική. Η επιλογή των στελεχών έγινε από μεσαίου μεγέθους και μεγάλες εταιρίες με ετήσιο εισόδημα έκαστη τουλάχιστο US$1 εκατ., ενώ 55% αυτών δραστηριοποιούνται εμπορικά παγκοσμίως. Ένα 15% μάλιστα των συμμετεχόντων εταιριών είχε ετήσιο εισόδημα άνω του US$1 δις.
Ευρήματα
Το πιο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι 97% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τη μετάβαση των ηλεκτρικών συστημάτων μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ ένα 78% επιθυμεί αυτό να γίνει μέχρι το 2035 ή νωρίτερα.
Το πράσινο μέλλον στον ηλεκτρισμό ορίζεται ως το σύστημα που βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποθήκευση και έξυπνα δίκτυα, και μόνο ένα 31% των επιχειρηματικών στελεχών θεώρησε ότι το φυσικό αέριο χρειάζεται ως ενδιάμεσο μέσο για να απεξαρτηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το κάρβουνο. Η έρευνα δείχνει ότι ειδικά ο λιγνίτης έχει χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους επίσης θεωρούν ότι να εστιάσουν στην αιολική και ηλιακή ενέργεια περισσότερο απ’ ότι άλλες ήπιες μορφές ενέργειας.
Αξιοσημείωτη είναι η δράση που σχεδιάζουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις με το 71% αυτών που πήραν μέρος στην έρευνα να υποστηρίζουν εντός των επόμενων δέκα ετών θα καταναλώνουν την πλειοψηφία των αναγκών τους για ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Το πλέον ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι οι μισοί από τους ερωτηθέντες σχεδιάζουν να μετεγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις τους αν οι κυβερνήσεις των χωρών τους στις οποίες δραστηριοποιούνται δεν έχουν εφαρμόσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα πράσινης μετάβασης. Τα σχέδια αυτά των επενδυτών περιλαμβάνουν και τις εφοδιαστικές αλυσίδες αφού δεν επιθυμούν να εφοδιάζονται με προϊόντα που παράγονται με βρώμικη ενέργεια.
Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής παρουσίασης της έρευνας, την οποία παρακολούθησε το Energymag.gr, η Μόλι Γουόλτον, διευθύντρια για την ενέργεια στη μη κυβερνητική οργάνωση We Mean Business Coalition τόνισε ότι το βασικό επιχείρημα των συμμετεχόντων είναι οι επενδύσεις σε χώρες που υποστηρίζουν την πράσινη μετάβαση αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και επιτυγχάνουν την ενεργειακή ασφάλεια των επιχειρήσεων. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κρίση κορονοϊού και τις διάφορες πολιτικές ανισορροπίες, οι επενδυτές επιθυμούν να εγκατασταθούν σε χώρες που τους εξασφαλίζουν αδιάλειπτη πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια και αυτό, σχολίασε η Γουόλτον σημαίνει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθήκευση.
ΙKEA
Στη παρουσίαση της έρευνας συμμετείχε και ο Σάιμον Χένζελ Τόμας, εκπρόσωπος της ΙKEA, της μεγαλύτερης επιχείρησης επίπλου στον κόσμο, λέγοντας ότι ήδη η εταιρεία βλέπει την πράσινη ενέργεια ως τη βάση της μελλοντικής παγκόσμιας οικονομίας και επομένως θέλει να ανήκει σε αυτό το μοντέλο οικονομίας το γρηγορότερο.
Για το 2030, η IKEA σκοπεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στο μισό συγκριτικά με σήμερα, ενώ το 2050 η εταιρεία θα είναι κλιματικά ουδέτερη. Επιπλέον, 96% της ενέργειας που αγοράζει σήμερα η IKEA είναι πράσινη ενέργεια, ενώ επενδύει και σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα παράγοντας τη δική της ενέργεια. Η μεγαλύτερη πρόκληση, είπε ο Χένζελ Τόμας, είναι το πρασίνισμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, βοηθώντας τους συνεργάτες να τους τροφοδοτούν με προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν παραχθεί μόνο με πράσινη ενέργεια.
Η παρουσίαση της έρευνας αναφέρθηκε και σε μεμονωμένες χώρες, λέγοντας χαρακτηριστικά για την Ελλάδα ότι έχει πραγματοποιήσει χειροπιαστή πρόοδο στην πράσινη μετάβαση, ενώ αντίθετα η έρευνα είναι απογοητευτική για την Τουρκία, όπου ενώ 81% των ερωτηθέντων υποστηρίζει μια γρήγορη μετάβαση με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το 39% αυτών πιστεύει ότι τα λόμπι των ορυκτών καυσίμων μπλοκάρει την πράσινη μετάβαση.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η παρουσίαση της έρευνας καυτηρίασε τα επενδυτικά σχέδια σε φυσικό αέριο από Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ιταλία λέγοντας ότι αυτές οι επενδύσεις δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν νωρίτερα από το 2030 εξαιτίας ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ τότε θα είναι πολύ επισφαλείς.
Η Μαντχούρα Τζόσι της E3G υποστήριξε ότι ένα πολύ καλό νέο είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλέον ανταγωνιστικές με τα ορυκτά καύσιμα και στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όμως εκεί χρειάζονται λύσεις για την εύρεση των απαραίτητων επενδυτικών κεφαλαίων.