Μενού Ροή
Αναγκαίος ο καθαρισμός των φωτοβολταϊκών για την πιστοποίηση των πράσινων κτιρίων

Την αναγκαιότητα ένταξης του καθαρισμού φωτοβολταϊκών συστημάτων στο πλαίσιο του πράσινου ελέγχου και πιστοποίησης , ώστε να διατηρείται υψηλή η απόδοσή τους, τόνισαν επιστήμονες από το Εθνικό Κέντρο Ενεργειακής Έρευνας του Σουδάν και το Πανεπιστήμιο Transilvania του Brașov στη Ρουμανία.

Οι ερευνητές συνέστησαν ειδικά την προσθήκη εργασιών καθαρισμού φωτοβολταϊκών μονάδων στα πέντε βασικά συστήματα αξιολόγησης πράσινων κτιρίων, προτείνοντας την αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων. Σύμφωνα με τους ειδικούς  «Αυτό το πιλοτικό εργαλείο έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει βιώσιμες πρακτικές καθαρισμού των ηλιακών πάνελ, εξασφαλίζοντας βέλτιστη ενεργειακή απόδοση στα πράσινα κτήρια. Ενσωματώνοντας αυτά στόχος είναι να επιτευχθεί πραγματικό αντίκτυπο.

Το νέο σύστημα εφαρμόζεται αποκλειστικά σε φωτοβολταϊκά συστήματα στον δομημένο περιβάλλον. Η ομάδα καθόρισε τρία κριτήρια επιλεξιμότητας: ενεργό σχέδιο συντήρησης, χρήση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών καθαρισμού και παρακολούθηση και τεκμηρίωση των διαδικασιών καθαρισμού. Η μέθοδος αξιολόγησης θα λαμβάνει υπόψη τη συχνότητα καθαρισμού, τις αυξήσεις στην αποδοτικότητα παραγωγής ισχύος και τις περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα έργα που επιδιώκουν να λάβουν αυτές τις πιστώσεις πρέπει να υποβάλουν ένα πρόγραμμα καθαρισμού, ένα τεκμηριωμένο σχέδιο με λεπτομέρειες για τη συχνότητα, τη μέθοδο και το υπεύθυνο προσωπικό, καθώς και ημερολόγια συντήρησης. Αυτά τα ημερολόγια – ψηφιακά ή χειροκίνητα – πρέπει να υπογράφονται από το προσωπικό και να περιλαμβάνουν την ημερομηνία και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για κάθε καθαρισμό.

Οι αναπτυξιακοί φορείς πρέπει επίσης να παρέχουν οπτικές αποδείξεις, όπως περιοδικές φωτογραφίες ή σύντομα βίντεο που έχουν ληφθεί πριν και μετά από κάθε καθαρισμό, μαζί με σχετικά δεδομένα απόδοσης, για την επιβεβαίωση της εκτέλεσης και της αποτελεσματικότητας. Η ομάδα σημείωσε ότι η προτεινόμενη λύση είναι ευέλικτη, καθώς χρειάζεται επίσης να λαμβάνει υπόψη τη λειψυδρία και τις περιφερειακές διαφορές στους ρυθμούς ρύπανσης.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι, ενώ ένα πλαίσιο λειτουργίας και συντήρησης θα μπορούσε να έχει ευρύτερες εφαρμογές, η επιτυχία του εξαρτάται από την ευθυγράμμιση των πρακτικών με τα χαρακτηριστικά κάθε τεχνολογίας. Ζήτησαν την πιλοτική δοκιμή του πλαισίου σε ποικίλα κλιματικά και πολιτικά περιβάλλοντα για την αξιολόγηση της απόδοσης και της προσαρμοστικότητάς του.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας