Μία από τις τελευταίες αρτηρίες μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη που έχουν απομείνει, πιθανόν θα κλείσει στα τέλη του 2024, όταν εκπνεύσει προϋπάρχουσα σύμβαση της Ουκρανίας με την Gazprom, δηλώνει ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χερμάν Χαλουσένκο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times που δημοσιεύεται σήμερα.
Οι πιθανότητες το Κίεβο και η Μόσχα να ανανεώσουν αυτή την πενταετή σύμβαση για τη διέλευση ρωσικού αερίου από την ουκρανική επικράτεια, που είχε υπογραφτεί το 2019, είναι ελάχιστες, φέρεται να εξήγησε ο υπουργός στην εφημερίδα, αν και η ποσότητα που διέρχεται μέσω της Ουκρανίας αντιστοιχεί στο 5% των ευρωπαϊκών εισαγωγών αερίου συνολικά.
Δεν μπορώ να φανταστώ..
Όταν ρωτήθηκε εάν η Ουκρανία θα ήταν έτοιμη να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με τη Μόσχα μετά την περσινή εισβολή, ο Galushchenko είπε στους FT, «πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε να είναι διμερώς», προσθέτοντας ότι η Ουκρανία προετοιμάζεται για περικοπή των προμηθειών.
Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom προειδοποίησε τον Απρίλιο ότι η ικανότητα της Ευρώπης να διατηρήσει άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου το χειμώνα 2023/2024 εξαρτάται από τη ζήτηση της Ασίας, δεδομένης των «κρίσιμα χαμηλών» προμηθειών από τη Ρωσία.
Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν πέρυσι λόγω της απειλής της Gazprom να περικόψει τις ροές προς τη Μολδαβία, καθώς η οδός ανεφοδιασμού, η οποία διέρχεται από την Ουκρανία, είναι ο τελευταίος λειτουργικός ρωσικός διάδρομος φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Η Ευρώπη θα ήταν σχετικά προετοιμασμένη για περαιτέρω επιβράδυνση της προσφοράς, αφού προσαρμοστεί σε παρόμοιες περικοπές στο παρελθόν μειώνοντας τη ζήτηση και προμηθεύοντας εναλλακτικές εισαγωγές όπως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας στους FT.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επένδυσε πέρυσι πολλά σε εισαγωγές LNG και υιοθέτησε κανονισμό για την ενίσχυση της αποθήκευσης για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε έλλειψη μετά τη συρρίκνωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η Gazprom δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο