Μενού Ροή
Mathios Rigas, Energean
Energean: Το πλάνο για υδρογονάνθρακες και ο “ορίζοντας” για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο

Εξαγωγές αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο,  προώθηση της επένδυσης στην αποθήκευση CO2 στον Πρίνο και αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης στο Block 2 στο Βορειοδυτικό Ιόνιο, μαζί με την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής υδρογονανθράκων συναποτελούν τις στρατηγικές στοχεύσεις για την επόμενη περίοδο της Energean με βάση όσα ανέφερε  ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, κ. Μαθιός Ρήγας με αφορμή τα αποτελέσματα του ομίλου της Energean για το πρώτο τρίμηνο του 2025, 

Με βάση όσα ανέφερε ο κ. Ρήγας, “το λειτουργικό μας κόστος παραμένει χαμηλό στα 6 δολάρια ανά βαρέλι ισοδύναμου πετρελαίου (boe), αναδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα της Energean ως Operator σε βαθιά νερά. Στο Ισραήλ, το FPSO Energean Power συνεχίζει να λειτουργεί αξιόπιστα, καταγράφοντας 96% χρόνο λειτουργίας μέχρι το τέλος Απριλίου, το project της δεύτερης πετρελαϊκής μονάδας προχωρά προς ολοκλήρωση στα τέλη του δεύτερου τριμήνου του 2025, ενώ η ανάπτυξη του κοιτάσματος Katlan είναι εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού για πρώτη παραγωγή αερίου στο πρώτο εξάμηνο του 2027.”

Παράλληλα, ο κ. Ρήγας εστίασε στο πλάνο αξιοποιίησης του αγωγού που συνδέει το νότιο δίκτυο φυσικού αερίου του Ισραήλ με τον Fajr, ο οποίος εκτείνεται από το El-Arish έως την Taba στο Σινά και μέσω της Ιορδανίας προς τη Συρία και τον Λίβανο. Όπως τόνισε η εταρεία σκοπεύει να κλείσει “χωρητικότητα στον νέο αγωγό Nitzana για να διασφαλίσουμε την προοπτική εξαγωγών αερίου. Διαθέτουμε επίσης επιπλέον ευκαιρίες για περαιτέρω επέκταση της διάρκειας παραγωγής στο χαρτοφυλάκιό μας στις περιοχές Tanin και Arcadia, που δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη.

Νέες γεωτρήσεις και αύξηση παραγωγής

Με βάση τον κ. Ρήγα, “στην Αίγυπτο, συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για την βελτιστοποίηση των όρων των αδειών μας στην ανοικτή θάλασσα, ενώ προετοιμαζόμαστε για γεώτρηση στην χερσαία παραχώρηση East Bir El Nus (“EBEN”). Στην Ιταλία, επιδιώκουμε έγκριση από την κυβέρνηση για την ανάπτυξη της χαμηλού ρίσκου υποδομής Vega West, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την βελτιστοποίηση των ταμειακών ροών και την επέκταση της διάρκειας ζωής του κοιτάσματος”. Παράλληλα, όπως είπε ο επικεφαλής της Energean, “αξιολογούμε ενεργά ευκαιρίες συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς και οργανικές επιλογές ανάπτυξης, με αυστηρή πειθαρχία κεφαλαίου, στην ευρύτερη περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) που θα οδηγήσουν σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία, επαναλαμβάνοντας σε μια διευρυμένη περιοχή την επιτυχία μας στην ανάπτυξη και παραγωγή στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Αναλυτικά, με βάση την ανακοίνωση:

  • Η ανάπτυξη του Katlan (Ισραήλ) προχωρά σύμφωνα με το πρόγραμμα, με την πρώτη παραγωγή φυσικού αερίου εντός του Α’ εξαμήνου 2027: Όλες οι κύριες συμβάσεις για το Katlan έχουν πλέον υπογραφεί εντός προϋπολογισμού, σύμφωνα με την ανακοίνωση Τελικής Επενδυτικής Απόφασης ύψους $1,2 δισ. της Energean τον Ιούλιο 2024.

  • Η Energean επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να δεσμεύσει χωρητικότητα στον νέο χερσαίο αγωγό εξαγωγής Nitzana για την ενίσχυση των πωλήσεων. Οι όγκοι από την άδεια Katlan δεν υπόκεινται σε περιορισμούς εξαγωγής. 

  • Η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για την ερευνητική γεώτρηση στο Block 2, το οποίο παρουσιάζει αξιόλογες προοπτικές. 

Ο Πρίνος

“Στην Ελλάδα, σημειώνουμε καλή πρόοδο στη μετάβαση του Πρίνου στο πρώτο έργο αποθήκευσης άνθρακα στην Ανατολική Μεσόγειο” ήταν η αναφορά του κ. Ρήγα για το πλάνο στη Β. Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, με βάση την εταιρεία, η επένδυση στην αποθήκευση άνθρακα (CO₂) στον Πρίνο για τη δημιουργία ενός νέου κόμβου απανθρακοποίησης προχωρεί:

  • Υπογράφηκαν τρία νέα μη δεσμευτικά Μνημόνια Κατανόησης (MoUs), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 15, για συνολική αποθηκευτική δυναμικότητα 6,12 εκατ. τόνων ετησίως.

  • Ολοκληρώθηκε η Δημόσια Διαβούλευση για την Περιβαλλοντική και Κοινωνική Μελέτη Επιπτώσεων, με θετικές γνώμες από τους εμπλεκόμενους φορείς. Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και η Άδεια Αποθήκευσης αναμένονται τους επόμενους μήνες.

  • Οι πρώτες δόσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) αναμένονται άμεσα.

  • Η αρχική γεωτρητική καμπάνια και οι δοκιμές των πηγαδιών που χρηματοδοτούνται από το RRF, έχουν προγραμματιστεί για το 2026

Το έργο της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, μαζί με το πιλοτικό πρόγραμμα COREu, είναι ενταγμένα στη γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και στην προσπάθεια να υποστηριχθούν οι βιομηχανίες προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές τους σε διοξείδιο του άνθρακα, περιορίζοντας τα σχετικά κόστη που τις επιβαρύνουν και προάγοντας τη μετάβαση σε έναν πιο βιώσιμο κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση στον Πρίνο έχει επιλεγεί για χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο Connecting Europe Facility (CEF). Το συνολικό κόστος της επένδυσης για τη δημιουργία μονάδας αποθήκευσης CO2 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 500 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η επένδυση του ΔΕΣΦΑ για τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς του CO2 στο κέντρο συλλογής της Ρεβυθούσας, απ’ όπου με πλοίο, το υγροποιημένο CO2 θα μεταφέρεται στην εγκατάσταση του Πρίνου.

Σύμφωνα με μελέτη της EnEarth, η δυναμικότητα αποθήκευσης του Πρίνου φθάνει στο 1 εκατ. τόνους ετησίως, που μπορεί σε πλήρη ανάπτυξη να φθάσουν τα 3 εκατ. τόνους ετησίως.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας