Με επενδυτικές αιχμές αντλησιοταμίευση και αιολικά έργα η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (ιδιοκτησίας του ενεργειακού αραβικού κολοσσού της Masdar) κυνηγά ευκαιρίες στη Βόρεια Ελλάδα, στρέφοντας τα ραντάρ της και στα Βαλκάνια.
Στο πλαίσιο αυτό, ωριμάζει το project του ομίλου για κατασκευή έργου αντλησιοταμίευσης στην Ημαθία.
Βάσει της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, το project περιλαμβάνει δύο έργα αντλησιοταμίευσης στις θέσεις «Βροχόνερα Ι» και «Βροχόνερα ΙΙ» του Δήμου Βέροιας.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο αποτελείται από τα επιμέρους έργα αντλησιοταμίευσης στις θέσεις «Βροχόνερα Ι» (μέγιστης ισχύος έγχυσης 414,00 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 394,00 MW) και «Βροχόνερα ΙΙ» (μέγιστης ισχύος έγχυσης 345MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 360,00 MW,) και των συνοδών τους έργων, τα οποία χωροθετούνται στις Δ.Ε. Μακεδονίδος και Δ.Ε. Βέροιας του Δήμου Βέροιας, της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Εκτιμάται πως στην περίοδο κατασκευής του έργου θα ανοίξουν πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας ενώ κατά την περίοδο λειτουργίας περίπου 100 θέσεις απασχόλησης με τα έργα να μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες σχεδόν 285.000 νοικοκυριών.
Η Αμφιλοχία έδειξε το δρόμο
Αυτή την περίοδο κατασκευάζεται από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ το εμβληματικό έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση, ύψους 650 εκατ. ευρώ, σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW. Στόχος είναι εντός του 2026 να λειτουργήσει.
Ένα τυπικό σύστημα αντλησιοταμίευσης περιλαμβάνει δύο ταμιευτήρες νερού - εγκατεστημένους σε διαφορετικό υψόμετρο - και υδροηλεκτρικούς στροβίλους (τουρμπίνες), οι οποίοι παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.
Η ηλεκτρική ενέργεια, κατά τις ώρες που δε χρησιμοποιείται, αξιοποιείται για να αντληθεί το νερό από τον κάτω ταμιευτήρα και να μεταφερθεί προς τον ταμιευτήρα, που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Εκεί, αποθηκεύεται ως υδροηλεκτρικό απόθεμα. Όταν η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται, το νερό ελευθερώνεται από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω -και περνώντας μέσα από τις τουρμπίνες- παράγει ηλεκτρική ενέργεια.
Φυσικές μπαταρίες
Οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί λειτουργούν ουσιαστικά σαν «φυσικές μπαταρίες» μαζικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Γι’ αυτό τον σκοπό, μία τέτοια μονάδα αποτελείται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση.
Η διαφορά μιας τέτοιας μονάδας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να «αντληθεί» εκ νέου στον πάνω ταμιευτήρα.
Παράλληλα, αιολικά έργα συνολικής ισχύος άνω των 80 MW περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στη Βόρεια Ελλάδα (σε Δυτική, Κεντρική Μακεδονία και Θράκη).
Ραντάρ στη Βουλγαρία
Την ίδια στιγμή, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ρίχνει δίχτυα στα Βαλκάνια, προωθώντας μία σημαντική επένδυση στη Βουλγαρία.
Πρόκειται για επένδυση, η οποία αφορά τον σχεδιασμό, την προμήθεια και την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού ονομαστικής ισχύος 130 MW, στην περιοχή Βρατίτσα, στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ, ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού σταθμού, καθώς και το σύνολο των εργασιών σύνδεσής του με το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός νέου υποσταθμού 33/110 kV.
Βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, το φωτοβολταϊκό πάρκο θα διασυνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο της Βουλγαρίας περί τα τέλη του 2026.
Μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ενισχύει την παρουσία της στη Βουλγαρία, όπου ήδη λειτουργεί δύο αιολικά πάρκα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 30 MW.