Μενού Ροή
Ουκρανία: Η χώρα διαθέτει επαρκή ενεργειακά αποθέματα για να βγάλει τον χειμώνα, δηλώνει ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ

Η Ουκρανία διαθέτει επαρκή αποθέματα άνθρακα και φυσικού αερίου για τον υπόλοιπο χειμώνα, παρά τις συνεχείς ρωσικές επιθέσεις στο ενεργειακό σύστημά της, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα παραμένει δύσκολη, όμως είναι υπό έλεγχο, παρά την πολύμηνη επιχείρηση των Ρώσων, με πυραυλικά χτυπήματα και πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε υποδομές κρίσιμης σημασίας. Ως αποτέλεσμα έχει υποστεί ζημιές περίπου το 40% του ενεργειακού συστήματος.

«Προς το παρόν, όλες οι προσπάθειες της Ρωσίας να βυθίσει την Ουκρανία στο σκοτάδι απέτυχαν», είπε ο Σμίχαλ στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Διαθέτουμε αρκετά αποθέματα για να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε την περίοδο της θέρμανσης με φυσιολογικούς ρυθμούς. Περίπου 11 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου και σχεδόν 1,2 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα βρίσκονται στις αποθήκες», πρόσθεσε.

Παρά τον ασυνήθιστα ζεστό για την εποχή καιρό, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, σε όλες τις επαρχίες της Ουκρανίας γίνονται προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, λόγω του ενεργειακού ελλείμματος. Η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου Ukrenergo ανέφερε ότι η παραγωγή ενέργειας κορυφώθηκε αυτήν την εβδομάδα.

Ο Σμίχαλ είπε ότι η κυβέρνηση ενέκρινε την απόφαση με την οποία η κρατική μονοπωλιακή εταιρεία πετρελαίου και αερίου Naftogaz θα λάβει δάνειο ύψους 189 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για να προχωρήσει σε αγορές φυσικού αερίου. Η Ουκρανία συνεργάζεται επίσης με τους εταίρους της ώστε να επιταχυνθούν οι εργασίες αποκατάστασης των ενεργειακών υποδομών και η αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας