Μενού Ροή
Οι Ούγγροι περνούν τα σύνορα για να ανεφοδιαστούν με φθηνότερα καύσιμα στη Σλοβακία

Οι τιμές της βενζίνης στην Ουγγαρία έχουν καταγράψει άλμα από τότε που η κυβέρνηση κατήργησε το πλαφόν στην τιμή των καυσίμων τον Δεκέμβριο και αύξησε τους φόρους για τα καύσιμα, οδηγώντας πολλούς οδηγούς στο να ανεφοδιάζονται με φθηνότερα καύσιμα σε γειτονικές χώρες, όπως η Σλοβακία ή η Ρουμανία.

Κατά μήκος του ποταμού Δούναβη στο Στούροβο της Σλοβακίας, το ντίζελ κόστιζε 1,619 ευρώ το λίτρο το σαββατοκύριακο σε τοπικό πρατήριο καυσίμων έναντι 690 φιορινιών (1,74 ευρώ) σε πρατήριο MOL στην ουγγρική πόλη Έστεργκομ. Η διαφορά είναι μικρότερη για τη βενζίνη.

«Ταξιδέψαμε στη Σλοβακία κατά τη διάρκεια των διακοπών μας και όταν γεμίσαμε το ντεπόζιτο είδαμε πόσο φθηνότερο ήταν εδώ», δήλωσε ο Τίμπορ Τοθ, που διέσχισε τη γέφυρα που ενώνει το Έστεργκομ και το Στούροβο για να γεμίσει το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου του. «Πρέπει μόνο να διασχίσουμε τη γέφυρα και φτάσαμε, άρα προφανώς θα ερχόμαστε πιο συχνά εδώ γι αυτό».

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, που επανεξελέγη για τέταρτη συνεχή θητεία τον Απρίλιο του 2022, είναι αντιμέτωπος με τις μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες που έχει κληθεί να διαχειριστεί έως τώρα, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 24% και την οικονομία να οδεύει φέτος προς στασιμότητα.

Η κυβέρνησή του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πλαφόν στις λιανικές τιμές καυσίμων για τα νοικοκυριά εν μέσω σοβαρής έλλειψης στις αρχές Δεκεμβρίου. Παράλληλα η κυβέρνηση αύξησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τα καύσιμα και επέβαλε επιπλέον φόρους στα κέρδη που αντλεί η εταιρία πετρελαίου και αερίου MOL από το ρωσικό αργό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας