Τρία νέα μέτρα ανάσχεσης της ενεργειακής ακρίβειας τα οποία αναμένεται να εξειδικευτούν τις επόμενες μέρες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην συζήτηση για τον προυπολογισμό.
«Η ζήτηση αυξήθηκε διεθνώς και ταυτόχρονα αυξήθηκε η ενέργεια σε επίπεδα πρωτοφανή. Αντιδράσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο
Να είμαστε ειλικρινείς, η ακρίβεια θα μας πολιορκεί και θα είναι μαζί μας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε:
«Γι' αυτό προχωράμε ελέγχοντας την αισχροκέρδεια, τις ανατιμήσεις παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται. Το κάνουμε χωρίς να πληγώσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία χωρίς να αφήνουμε απροστάτευτο τον καταναλωτή.
Η Ελλάδα πρώτη δημιούργησε το Ταμείο ενεργειακής Μετάβασης και το ενίσχυσε με 800 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά 1,35 δισεκ θα διατεθεί συνολικά στο μέτωπο αυτό το 2021.
Χωρίς προηγούμενο
Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, ειδικά ό,τι συμβαίνει με το φυσικό αέριο. Η δική μας παρέμβαση είναι έγκαιρη και δυναμική ως προς την ανάγκη να προσαρμοστούμε. Οι ανακατατάξεις ήταν εκτός από κάθε προβλεπτικό μοντέλο.
Τα μέτρα μέχρι τώρα καλύπτουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες.
Απαντώντας στα νέα δεδομένα ανακοινώνω τρία πρόσθετα μέτρα καταναλωτές κι επιχειρήσεις.
· Προβλέπεται πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης για το μήνα Δεκέμβριο για το ρεύμα.
· Και αντίστοιχα θα υπάρξουν αυξήσεις στα κοινωνικά τιμολόγια και νοικοκυριά κι επιχειρήσεις
· Για το φυσικό αέριο προβλέπεται αύξηση της έκπτωσης κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο
Στους αγρότες θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης που σημείωσε ότι και στο νέο έτος θα υπάρχει νέο πακέτο μέτρων καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συνέχισης του ράλι τιμών στην ενέργεια.
Θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις και το 2022
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς σε έναν καταναλωτή ότι η αύξηση αυτή θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε κρατική ενίσχυση.Ναι υπάρχουν αυξήσεις, αυτές θα ήταν δυσθεώρητες αδύνατο να τις διαχειριστούν τα νοικοκυριά, αν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τους καταναλωτές.
Διαβεβαίωσε ότι «οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα έχουν δυναμικό χαρακτήρα και για τους πρώτους μήνες του 2022. Κι εκτιμώ ότι θα χρειαστεί.»
Ο ίδιος επανέλαβε αρκετές φορές στην ομιλία του για την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις ότι «θα στηρίξουμε τους καταναλωτές τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Και θα εξασφαλίσουμε ότι η επιβάρυνση θα είναι η ελάχιστη δυνατή».
Παράλληλα, σημείωσε πως «ήδη, έχουμε υψώσει ένα σημαντικό τείχος, μια ασπίδα απέναντι στις ανατιμήσεις, καθώς από τις αρχές Σεπτεμβρίου με το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και πόρους άνω των 800 εκατ. ευρώ, στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που βρίσκονται στη χαμηλή τάση. Πρόκειται μόνο για ένα μέρος από τα 1,35 δισ. ευρώ που θα διατεθούν συνολικά για το 2021».
Σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης επικαλέστηκε την εκτίμηση της ΕΚΤ: «Η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα συμβεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022».
Ανάπτυξη και κοινωνική φροντίδα
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι διπλός: «Ανάπτυξη από τη μια, κοινωνική φροντίδα από την άλλη», σημείωσε προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ετσι και φέτος και πέρσι και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές και λιγότερο ΕΝΦΙΑ», αφού συνολικά υπάρχουν 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα να είναι περισσότερα. Ανάπτυξη για όλους χωρίς κανείς στην κοινωνία να μένει πίσω» υπογράμμισε.