Μενού Ροή
ρωσικού πετρελαίου
Οι ενεργειακές εταιρείες οδηγούν την άνοδο της κερδοφορίας στην Ευρώπη το β΄ τρίμηνο
Google Logo ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ENERGYMAG.GR ΩΣ ΠΡΟΤΙΜΩΜΕΝΗ ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ GOOGLE

Καθοριστική συμβολή στην αύξηση της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εισηγμένων εταιρειών κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένεται να έχει ο ενεργειακός κλάδος, καθώς οι υψηλότερες επιδόσεις των πετρελαϊκών και εταιρειών φυσικού αερίου αντισταθμίζουν την αισθητά πιο συγκρατημένη ανάπτυξη στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της London Stock Exchange Group (LSEG) IBES, οι εταιρείες που συμμετέχουν στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 προβλέπεται να εμφανίσουν μέση αύξηση κερδών κατά 14,5% το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, χωρίς τη συμβολή του ενεργειακού κλάδου, η αύξηση της κερδοφορίας περιορίζεται στο 5,5%, γεγονός που αναδεικνύει τη βαρύτητα των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη διαμόρφωση των συνολικών αποτελεσμάτων.

Την ίδια ώρα, τα έσοδα των εταιρειών εκτός του ενεργειακού τομέα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 5,1%.

Ο ενεργειακός κλάδος αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο κερδών, της τάξης του 109,3%. Ακολουθούν οι εταιρείες βασικών πρώτων υλών με αύξηση 46,3%, ο κλάδος της τεχνολογίας με 14% και οι εταιρείες κυκλικών καταναλωτικών αγαθών με 11,5%.

Οι προβλέψεις αποτυπώνουν την έντονη μεταβλητότητα που επικράτησε στις αγορές κατά το δεύτερο τρίμηνο. Η τιμή του Brent εκτινάχθηκε πρόσκαιρα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, λόγω των ανησυχιών για ενδεχόμενες διαταραχές στην προσφορά εξαιτίας της σύγκρουσης με το Ιράν, πριν υποχωρήσει εκ νέου κοντά στα 70 δολάρια μετά την αποκλιμάκωση της έντασης.

Παρά την αρχική αναταραχή που προκάλεσε η έναρξη της σύγκρουσης, ο δείκτης STOXX 600 ανέκτησε τις απώλειές του και πλέον καταγράφει άνοδο περίπου 9% από τις αρχές του έτους. Η επίδοση αυτή οδήγησε τον επενδυτικό οίκο J.P. Morgan να αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις του για την πορεία του δείκτη έως το τέλος του 2026, καθώς ο αρχικός στόχος για το σύνολο του έτους έχει ήδη επιτευχθεί.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν υπέγραψαν τον Ιούνιο προσωρινή συμφωνία για την παύση των εχθροπραξιών, η αβεβαιότητα δεν έχει εξαλειφθεί, καθώς οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Ο οικονομολόγος της Jefferies, Μόχιτ Κουμάρ, εκτιμά ότι οι δύο πλευρές είναι πιθανό να καταλήξουν σε συμφωνία, επισημαίνει όμως ότι αυτή θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και δεν θα αποτελέσει οριστική λύση στις γεωπολιτικές εντάσεις της περιοχής.

Πηγή: Reuters

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας