Τα κύματα καύσωνα στηρίζουν τις τιμές του φυσικού αερίου και ωφελούν τις εταιρείες που έχουν έκθεση στην ηλεκτρική ενέργεια με καύση φυσικού αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley αναλύει τις επιπτώσεις της ακραίας ζέστης-ρεκόρ που βιώνει η Ευρώπη αυτές τις ημέρες και το τελευταίο δίμηνο περίπου, στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της περιοχής.
Το πρόσφατο κύμα καύσωνα στην Ευρώπη αναμένεται να ωφελήσει εταιρείες που έχουν έκθεση δραστηριότητες παραγωγής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου, όπως οι Naturgy, Engie, SSE και RWE, καθώς αυτές συνέβαλαν στην αντιστάθμιση του ελλείμματος παραγωγής υδροηλεκτρικής και αιολικής ενέργειας που προέκυψε από τις θερμότερες θερμοκρασίες, όπως σημειώνει η Morgan Stanley. Θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει βραχυπρόθεσμο θετικό καταλύτη για την Veolia, καθώς η εταιρεία θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια πιθανή αύξηση των όγκων διανομής/επεξεργασίας νερού ως συνέπεια του καύσωνα. Αντίθετα, η αμερικάνικη τράπεζα βλέπει δυσκολίες για τις μετοχές εταιρειών κοινής ωφέλειας που έχουν έκθεση σε χώρες με ασθενή υδροηλεκτρική παραγωγή (Verbund, ENEL, A2A και Fortum).
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Morgan, το κύμα καύσωνα έχει οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερη ζήτηση ενέργειας στη Νότια Ευρώπη. Ενώ η ζήτηση ενέργειας ήταν γενικά σταθερή από την αρχή του έτους στην ΕΕ συνολικά και μειωμένη κατά 1% στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Νότια Ευρώπη έχει δει ισχυρότερη ζήτηση ως αποτέλεσμα της ζέστης σε αυτές τις χώρες (η ζήτηση ενέργειας το β’ τρίμηνο αυξήθηκε κατά +3%/+2%/+2% σε ετήσια βάση στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, αντίστοιχα.
Τα σημαντικά χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα του ηλιόλουστου καιρού, έχουν οδηγήσει την υδροηλεκτρική παραγωγή στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο δεύτερο τρίμηνο (-17% και -34% σε ετήσια βάση), συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, όπου μειώθηκε κατά 24% σε ετήσια βάση. Η Ιβηρική αποτέλεσε εξαίρεση στο δεύτερο τρίμηνο (+5%/+8% σε ετήσια βάση στην Ισπανία/Πορτογαλία), δεδομένου ότι ο Μάιος ήταν ένας ισχυρός μήνας για την υδροηλεκτρική παραγωγή (+17%/+39% σε ετήσια βάση στην Ισπανία/Πορτογαλία), ενώ τον Ιούνιο η παραγωγή ήταν χαμηλότερη αποτέλεσμα του καύσωνα (-2%/-1% σε ετήσια βάση στην Ισπανία/Πορτογαλία). Τα επίπεδα των υδροηλεκτρικών ταμιευτήρων μειώθηκαν κατά 11% στη Γαλλία, 5% στην Αυστρία και 4% στην Ιταλία, ενώ αυξήθηκαν κατά 9% στην Ιβηρική.

Η Morgan Stanley πιστεύει αυτή η εικόνα θα υποστηρίξει τις Iberdrola και EDP στα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, ενώ παράλληλα θα «δυσκολέψει» τις Verbund, ENEL, A2A και Fortum.
Ο ηλιόλουστος καιρός έχει επίσης οδηγήσει σε υψηλότερη ακτινοβολία. Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο (+18%/+39% στην ΕΕ/Ηνωμένο Βασίλειο). Η M.S εκτιμά ότι αυτό οφειλόταν κυρίως στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε ετήσια βάση, ωστόσο, οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε υψηλότερη ακτινοβολία. Με όλα τα άλλα ίδια, οι υψηλότεροι όγκοι ηλιακής ενέργειας θα σήμαιναν υψηλότερα έσοδα για τις εταιρείες του κλάδου. Ωστόσο, σε χώρες όπου υπάρχει υψηλή διείσδυση ηλιακής ισχύος, θα υπάρξει σημαντικός «κανιβαλισμός» στις τιμές ενέργειας που επιτεύχθηκαν κατά τις ώρες της ημέρας.
Αυτές οι συνθήκες παρουσιάζουν σημαντική ευκαιρία για την παραγωγή ενέργειας με καύση φυσικού αερίου. Η ασθενής υδροηλεκτρική ενέργεια και η διακοπτόμενη παραγωγή που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (υψηλή ηλιακή παραγωγή καθώς και χαμηλές ταχύτητες ανέμου στο δεύτερο τρίμηνο) θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε υψηλότερη ζήτηση για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, δεδομένου ότι διασφαλίζουν ότι η μέγιστη ζήτηση και η αστάθεια του συστήματος αντιμετωπίζονται, ενώ παράλληλα καταγράφονται υψηλότερες τιμές ενέργειας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο αυξήθηκε σημαντικά στο δεύτερο τρίμηνο, ιδίως στην ΕΕ (+17% σε ετήσια βάση) με μέτρια αύξηση 5% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό, κατά την Morgan Stanley, θα μπορούσε να ωφελήσει τις Naturgy, Engie, SSE και RWE.
Τέλος, το κύμα καύσωνα επηρέασε επίσης τα επίπεδα νερού στα ευρωπαϊκά ποτάμια, αν και δεν υπάρχουν σαφή σημάδια για τον αντίκτυπό του στην πυρηνική παραγωγή. Γενικά, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες χρειάζονται νερό για να ψύξουν τα κυκλώματά τους και ορισμένοι από αυτούς βασίζονται σε ποτάμια για τον σκοπό αυτό, τονίζει η Morgan Stanley. Η παραγωγή άνθρακα εξαρτάται επίσης από τις θαλάσσιες μεταφορές μέσω ποταμών για την αποστολή προμηθειών. Όταν τα επίπεδα των ποταμών είναι χαμηλά, αυτό μπορεί να αναγκάσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες/εργοστάσια άνθρακα να μειώσουν την παραγωγή. Το πρόσφατο κύμα καύσωνα έχει μειώσει τα επίπεδα νερού σε ορισμένα ευρωπαϊκά ποτάμια και ανακοινώθηκαν ορισμένες μειώσεις παραγωγής, ωστόσο, δεν υπάρχουν σαφή σημάδια ότι αυτό επηρέασε σημαντικά την παραγωγή στις κύριες εκτεθειμένες χώρες. Η γαλλική πυρηνική παραγωγή μειώθηκε κατά 3% το β’ τρίμηνο, κυρίως λόγω της χαμηλότερης παραγωγής τον Μάιο (-8%), ενώ τον Απρίλιο και τον Ιούνιο (κατά τη διάρκεια του καύσωνα) η παραγωγή ήταν γενικά σταθερή. Στη Γερμανία, ενώ τα επίπεδα του ποταμού Ρήνου είναι χαμηλά, η αναλογία αλλαγής άνθρακα προς φυσικό αέριο δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά τους τελευταίους μήνες και η χαμηλή παραγωγή άνθρακα το β’ τρίμηνο (-3% σε ετήσια βάση) και τον Ιούνιο (-24% σε ετήσια βάση) θα μπορούσε να σχετίζεται με την υψηλότερη παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε κατά 21% σε ετήσια βάση).
Το κύμα καύσωνα μπορεί επίσης να έχει αποτελέσει βραχυπρόθεσμο αρνητικό παράγοντα για τις δραστηριότητες ύδρευσης της Veolia (κυρίως στην Ισπανία και τη Γαλλία), καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες συνήθως οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης νερού. Η αμερικάνικη τράπεζα πιστεύει ότι αυτό μπορεί να αντισταθμίσει εν μέρει τον αντίκτυπο από το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ στα κέρδη του ομίλου.