Μενού Ροή
Τι ειπώθηκε στο παγκόσμιο συνέδριο της Morgan Stanley για την Ενέργεια– Τα τρία θέματα που διαμορφώνουν την ενεργειακή στρατηγική

Στη σημερινή παγκόσμια οικονομία, που χαρακτηρίζεται από αναταραχές στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την ενεργειακή μετάβαση και την αβεβαιότητα γύρω από τις κυβερνητικές πολιτικές, οι εταιρείες και οι επενδυτές αξιολογούν τις ενεργειακές τους στρατηγικές για να τοποθετήσουν επιχειρήσεις και επενδύσεις σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Στο παγκόσμιο συνέδριο για τη Ενέργεια και τη Βιωσιμότητα που διεξήγαγε Morgan Stanley την περασμένη εβδομάδα, ανώτερα στελέχη από εταιρείες, επενδυτές και πρώην υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συγκεντρώθηκαν για να εξετάσουν τις προοπτικές της αγοράς Ενέργειας.

Τρία θέματα αναδείχθηκαν ως κεντρικά για την ενεργειακή στρατηγική:

1. Οι ρόλοι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας

2. Η αυξανόμενη υιοθέτηση λύσεων ενέργειας «πίσω από το μετρητή»

3. Η εξέλιξη της τεχνολογίας, των οικονομικών και των περιπτώσεων χρήσης της δέσμευσης άνθρακα

«Η Morgan Stanley συγκέντρωσε κορυφαία στελέχη και επενδυτές για να συζητήσουν τη δημιουργία διαρκούς αξίας εν μέσω πρωτοφανούς ζήτησης για παραγωγή ενέργειας και διαχείριση εκπομπών», σημείωσε η Melissa James, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιων Κεφαλαιαγορών στην Morgan Stanley. «Οι εταιρείες και οι επενδυτές μπορούν να εξετάσουν τις διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας, τις λύσεις εκτός δικτύου και την εξέλιξη της δέσμευσης άνθρακα ως μερικά από τα σημαντικότερα θέματα για τη διασφάλιση του μέλλοντος των επιχειρήσεών τους».

1. Ισορροπώντας το μείγμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φυσικού Αερίου και Πυρηνικής Ενέργειας

Με την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα κέντρα δεδομένων και τον εξηλεκτρισμό να οδηγούν σε πρωτοφανή ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, οι ομιλητές στο συνέδριο συζήτησαν ποιο ενεργειακό μείγμα μπορεί να τροφοδοτήσει αξιόπιστα και βιώσιμα το μέλλον.

Πολλοί ανέφεραν το φυσικό αέριο ως «καύσιμο γέφυρας» στη μετάβαση σε πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας που είναι απαραίτητες για την «ηλεκτροδότηση» της Τεχνητής Νοημοσύνης, την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και τη σταθεροποίηση του δικτύου. Ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν ήταν ποτέ πιο ανταγωνιστικές από άποψη κόστους για τους αγοραστές, οι εταιρείες λένε ότι τα έργα είναι πιο περίπλοκα λόγω ενός περιβάλλοντος υψηλότερων επιτοκίων από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, της αβέβαιης πρόσβασης σε φορολογικές πιστώσεις και των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού. «Όταν οι επιδοτήσεις εξαφανίζονται και τα επιτόκια αυξάνονται, τα έργα μπορούν να σταματήσουν, γεγονός που δυσχεραίνει τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την κλιμάκωση», δήλωσε ο Daniel Eggers, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Οικονομικός Διευθυντής της Constellation Energy, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ, με περιουσιακά στοιχεία παραγωγής που περιλαμβάνουν πυρηνική, αιολική, ηλιακή, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρική ενέργεια.

Ένα άλλο στέλεχος εταιρείας παραγωγής καθαρής ενέργειας επεσήμανε πιθανές λύσεις σε συνεργασίες μεταξύ κατασκευαστών και μεγάλων εταιρικών αγοραστών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση σταθερών ταμειακών ροών για τους παραγωγούς και στη δημιουργία σταθερού εισοδήματος για τους επενδυτές.

Εντωμεταξύ, η πυρηνική ενέργεια θεωρείται πολλά υποσχόμενη, αλλά επί του παρόντος αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια και οικονομικές προκλήσεις. Οι ομιλητές ανέφεραν το εργοστάσιο Vogtle στη Τζόρτζια, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2024, με επτά χρόνια καθυστέρηση και με περισσότερο από το διπλάσιο κόστος από την αρχική εκτίμηση, ως παράδειγμα υπερβάσεων κόστους και καθυστερήσεων χρονοδιαγράμματος της πυρηνικής ενέργειας. «Χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό κυβερνητικής υποστήριξης, συμμετοχής πελατών και ορισμένων εκδοχών επιχειρηματικού κεφαλαίου», για να επιταχύνουμε την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε ο Eggers.

2. Αυξανόμενη Δυναμική της Ενέργειας «Πίσω από τον Μετρητή»

Παραδοσιακά, η ηλεκτρική ενέργεια ρέει από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας μέσω του δικτύου και στη συνέχεια σε επιχειρήσεις ή κατοικίες. Ωστόσο, όλο και περισσότερο, οι εταιρείες (ειδικά εκείνες με μεγάλη ζήτηση ενέργειας) εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρακάμψουν το παραδοσιακό μοντέλο δικτύου και να εγκαταστήσουν πηγές ενέργειας επί τόπου, διαδικασία γνωστή ως «πίσω από τον μετρητή».

Σε όλες τις ΗΠΑ αλλά και σε πολλά μέρη της Ευρώπης, οι εταιρείες αναζητούν λύσεις εκτός δικτύου. Στην Οκλαχόμα, για παράδειγμα, ένα νομοσχέδιο που υπογράφηκε σε νόμο στις 15 Μαΐου 2025, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να παράγουν ενέργεια στις δικές τους εγκαταστάσεις για να μετριάσουν την πίεση στο ηλεκτρικό δίκτυο της πολιτείας. Στο Τέξας, ορισμένα κέντρα δεδομένων και βιομηχανικές εταιρείες αναζητούν ενέργεια εκτός δικτύου μέσω συμφωνιών με παραγωγούς ενέργειας εν μέσω ανησυχιών για πιέσεις στην υποδομή του δικτύου.

Όπως τονίστηκε στο συνέδριο, η συστέγαση απαιτεί μεγάλες επενδύσεις και ότι οι επενδυτές πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία ώστε να βλέπουν τις ενεργειακές υποδομές ως έναν κλάδο ανάπτυξης. Οι περισσότεροι επενδυτές εξακολουθούν να κατατάσσουν τις ενεργειακές υποδομές ως χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού ρίσκου, πράγμα που σημαίνει ότι το διαθέσιμο κεφάλαιο ενδέχεται να μην ταιριάζει με το προφίλ κινδύνου, την ταχύτητα ή το μέγεθος που απαιτείται για έργα ενέργειας εκτός δικτύου.

Πολλές εταιρείες ενδέχεται επίσης να δυσκολευτούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο επόμενο στάδιο χρηματοδότησης από τις ιδιωτικές αγορές, δήλωσε ο Vikram Raju, επικεφαλής του fund 1GT της Morgan Stanley Investment το οποίο επικεντρώνεται σε επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου σε εταιρείες που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην αποφυγή εκπομπών CO2. «Δεν υπάρχει ακόμη αρκετό κεφάλαιο ανάπτυξης», δήλωσε ο Raju. «Για να οδηγηθεί μια εταιρεία στο επόμενο επίπεδο, χρειάζονται τέτοιου είδους πάροχοι κεφαλαίων». Μια πιθανή λύση που πρότεινε είναι οι εταιρείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο αδειοδότησης τεχνολογιών για την παραγωγή εσόδων νωρίτερα, κάτι που μπορεί να προσελκύσει επενδυτές που αναζητούν επιχειρήσεις χαμηλότερου ρίσκου και που παράγουν μετρητά.

 3. Τεχνολογία, Οικονομία και Αναδυόμενες Χρήσεις της Δέσμευσης Άνθρακα

Οι ομιλητές επεσήμαναν τις τεχνολογίες δέσμευσης και απομόνωσης άνθρακα ως σημαντικό στοιχείο της απαλλαγής από τον άνθρακα, για να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση της αύξησης της ζήτησης ενέργειας από την Τεχνητή Νοημοσύνη και του reshoring της μεταποίησης.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να μεταβεί σε καθαρή ενέργεια, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και βιομηχανική ενέργεια αυξάνεται ραγδαία, με αποτέλεσμα την ανάγκη για ορυκτά καύσιμα, ιδίως φυσικό αέριο, για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας.

Όσοι βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, και συγκεκριμένα ορισμένοι παραγωγοί ενέργειας, στρέφονται στην τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα μεγάλης κλίμακας ως στρατηγική μείωσης των εκπομπών. Εκτός από τους παραδοσιακούς παραγωγούς ορυκτών καυσίμων, οι εταιρείες που παράγουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας - όπως το μπλε υδρογόνο, το οποίο παράγεται με φυσικό αέριο - εφαρμόζουν επίσης τη δέσμευση άνθρακα για την αντιστάθμιση των εκπομπών.

Ορισμένοι ομιλητές δήλωσαν ότι τα έργα δέσμευσης άνθρακα απαιτούν επιδοτήσεις οι οποίες παρέχουν οικονομικά κίνητρα για τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Ενώ ο Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού του 2022 στις ΗΠΑ (ΙRA) ενίσχυσε σημαντικά τις πιστώσεις, οι προτεινόμενες νομοθετικές αλλαγές το 2025 έχουν εισαγάγει αβεβαιότητα. Άλλοι επεσήμαναν την ανάγκη για συμφωνίες offtake - στις οποίες ένας αγοραστής, όπως ένας hyperscaler ή ένας σταθμός παραγωγής ενέργειας, δεσμεύεται να πληρώσει για το δεσμευμένο και αποθηκευμένο CO2 σε μια καθορισμένη περίοδο - για τη χρηματοδότηση έργων δέσμευσης άνθρακα.

Η οικονομική βιωσιμότητα των έργων δέσμευσης άνθρακα έχει βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, δεδομένης μιας ποικιλίας εφαρμογών για το δεσμευμένο CO2 πέρα από την παραδοσιακή δέσμευση και αποθήκευση. «Είναι ένας διαφορετικός κόσμος από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια. Υπάρχουν πολλά γύρω από τη δυνατότητα σταδιακής χρήσης του CO2 αμέσως, έναντι της δέσμευσης ή της αποθήκευσης», δήλωσε η Jillian Evanko, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Chart Industries, η οποία χρησιμοποιεί δεσμευμένο CO2 για μεταφορά μέσω αγωγών, για την αύξηση της ροής πετρελαίου υπόγεια και ως πρώτη ύλη στην παραγωγή καυσίμων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας