Τη Δυτική Μακεδονία της επόμενης μέρας και το ενεργειακό οικοσύστημα της νέας εποχής χτίζει η ΔΕΗ που με αιχμή του δόρατος τη Βόρεια Ελλάδα σκιαγραφεί το αύριο της πράσινης μετάβασης.
Η εταιρεία την επόμενη τριετία θα επενδύσει στην περιοχή περίπου 940 εκατ. ευρώ για έργα αποθήκευσης ενέργειας άνω των 860 ΜW. Συνολικά, αυτά τα έργα θα δημιουργήσουν πάνω από 1.300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και εκατοντάδες κατά τη λειτουργία.
Η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες και η προώθηση της καινοτόμας μεθόδου της αντλησιοταμίευσης, αποτελούν τους πυλώνες της στρατηγικής του ομίλου.
Η ΔΕΗ έχει «κλειδωμένο» σήμερα ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 6,2 GW σε Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία και Βουλγαρία. Απώτερη επιδίωξη της ΔΕΗ είναι η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει στα 11,8 GW μέχρι το 2027.
Στην πρίζα η αποθήκευση
Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινά άμεσα την κατασκευή δύο νέων σταθμών αποθήκευσης ενέργειας (BESS) στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για το σταθμό «Μελίτης 1» συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 48 MW και χωρητικότητας 96 MWh, ο οποίος θα κατασκευαστεί κοντά σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς που αναπτύσσει η εταιρεία στη Δυτική Μακεδονία.
Ο δεύτερος είναι ο «Πτολεμαΐδα 4» με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 50 MW και χωρητικότητα 100 MWh στην περιοχή των πρώην ορυχείων της Πτολεμαΐδας.
Για την κατασκευή των δύο σταθμών θα χρησιμοποιηθούν υγρόψυκτες συστοιχίες μπαταριών, καινοτόμου τεχνολογίας LFP, μεγιστοποιώντας τόσο την αξιοποιούμενη ενέργεια όσο και την ασφάλεια κατά τη λειτουργία. Η κατασκευή του «Μελίτης 1» και του «Πτολεμαΐδα 4» αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός της χρονιάς.
Οι εν λόγω σταθμοί αποσκοπούν στην υποστήριξη της λειτουργίας των παρακείμενων φωτοβολταϊκών σταθμών και συμβάλουν στην ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.
Συνολικά, έργα αποθήκευσης 300 MW στη Δυτική Μακεδονία θα συνδεθούν με μεγάλα φωτοβολταϊκά συγκροτήματα, ώστε να αξιοποιούν και να σταθεροποιούν την παραγωγή ενέργειας.
Πλώρη για 600 MW
Παράλληλα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (θυγατρική του ομίλου ΔΕΗ) ήδη έχει εξασφαλίσει έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 148 MW και ενεργειακής χωρητικότητας 396 MWh. Αυτά περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις στην Καρδιά (δίπλα στο Φ/Β σταθμό «Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδα», ισχύος 550 MW), στη Μελίτη και στο Αμύνταιο (δίπλα στον φωτοβολταϊκό σταθμό των 960 MW), — όλα στρατηγικά τοποθετημένα κοντά σε νέες μεγάλες φωτοβολταϊκές μονάδες.
Με βάση το επενδυτικό πλάνο για την τριετία 2025-2027, η ΔΕΗ πατά γκάζι για τη λειτουργία 600 MW έργων αποθήκευσης BESS, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διάφορα στάδια υλοποίησης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, ο όμιλος επιταχύνει τα επενδυτικά του σχέδια στην αντλησιοταμίευση, ύψους 750 εκατ. ευρώ, στα πρώην λιγνιτικά πεδία της Δυτικής Μακεδονίας, με ορίζοντα εκκίνησης των projects το 2027.
Η πρόκληση
Υπό αυτό το πρίσμα, η χώρα μας καλείται να τρέξει έναν απαιτητικό μαραθώνιο, πατώντας γκάζι αε έργα αποθήκευσης ενέργειας άνω των 6GW τα επόμενα χρόνια.
Όπως οι ΑΠΕ διείσδυσαν ταχύτατα στο ενεργειακό μίγμα, αλλάζοντας ραγδαία το ενεργειακό τοπίο στη χώρα μας, το ίδιο στοίχημα χρειάζεται να κερδίσει και η αποθήκευση για να μην πετάμε τεράστιες πράσινες και φθηνές ποσότητες ενέργειας στα σκουπίδια.
Η μεγάλη πρόκληση, με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση και τη νέα ενεργειακή πραγματικότητα που διαμορφώνεται, είναι να υλοποιηθούν τα έργα αποθήκευσης για να πέσουν οι τιμές ρεύματος που πληρώνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις αλλά για να συμβεί αυτό κρίσιμο ζήτημα είναι να αποφευχθούν φαινόμενα «μπουκώματος» και… ασφυξίας της αγοράς η οποία πρέπει να δομηθεί σε ισχυρές βάσεις και με ξεκάθαρους κανόνες για να είναι ελκυστική στους επενδυτές.
Οι μπαταρίες μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια όταν η τιμή είναι χαμηλή και να την πωλούν στο σύστημα όταν είναι υψηλή, «μαγνητίζοντας» τους επενδυτές που διαβλέπουν μία ιδιαίτερα προσοδοφόρα δραστηριότητα.