Μενού Ροή
Καύσιμα: Οι τρεις νέες μεταβλητές που θα καθορίσουν την αγορά

Με την αγορά στα καύσιμα κίνησης να έχει σχεδόν ανακάμψει, μετά την πανδημία, νέα δεδομένα αναδύονται και καθορίζουν το τοπίο για τα επόμενα χρόνια.

Αυτά έχουν να κάνουν με τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, που δημιουργούν νέο πλαίσιο παραγωγής και ζήτησης για βιώσιμα καύσιμα, την κλιματική αλλαγή, που απομειώνει, ειδικά για την εσωτερική αγορά, τις ανάγκες για θέρμανση, σε συνδυασμό, φυσικά με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο θέρμανσης - ψύξη, αλλά και την εκτίναξη της ζήτησης για αερομεταφορές.

Τα βιώσιμα καύσιμα

Πιο συγκεκριμένα, με δεδομένο το νέο ρυθμιστικό περιβάλλον,  την οδηγία RefuelEU Aviation που απαιτεί από τους προμηθευτές καυσίμων να περιλαμβάνουν SAF (Sustainable Aviaton Fuel) σε ποσοστό 2% στα καύσιμα αεροπλοΐας που παρέχονται στα αεροδρόμια της ΕΕ  έχει αυξηθεί η ζήτηση αλλά και τα κόστη για τις εταιρείες. Να σημειωθεί ότι με βάση τη στοχοθεσία το ποσοστό χρήσης SAF θα αυξηθεί στο 6% το 2030 και το 20% το 2035.

Στο φόντο αυτό η HELLENiQ ENERGY επέκτεινε τη συνεργασία που ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια με την εταιρεία Neste για την προμήθεια βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων στην Ελλάδα, με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών και την επίτευξη του στόχου για κλιματική ουδετερότητα.

Παράλληλα με αιχμή την υποδομή της Ελευσίνας στοχεύει μέχρι το 2030, η HELLENiQ ENERGY  να αποκτήσει νέα μονάδα παραγωγής βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) με πρώτη ύλη το τηγανέλαιο αλλά και άλλα φυτικά έλαια.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι με βάση παράγοντες της αγοράς καταγράφονται σήμερα προβλήματα στη διαθεσιμότητα καυσίμων SAF στην ΕΕ μια και επιβάλλονται περιορισμοί ώστε να μην επηρεαστεί η αγορά τροφίμων, Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στις ΗΠΑ όπου αξιοποιείται το καλαμποκέλαιο. 

Όπως αναφέρεται, η  αγορά SAF αντιμετωπίζει προκλήσεις στην επέκταση με τον ρυθμό που απαιτούν οι περιβαλλοντικές ανάγκες και οι κανονιστικές εντολές.

Η Aegean Airlines 

Επίσης, εδώ και λίγα χρόνια χρόνια, η Helleniq Energy παρέχει στη Aegean Airlines καύσιμο SAF (sustainable aviation fuel) μέσα από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για κανονικό εμπορικό καύσιμο jet όπου έχουν προστεθεί μη πετρελαϊκές πρώτες ύλες, συνήθως το τηγανέλαιο μετά από μια επεξεργασία.  

Ήδη, η AEGEAN έχει επεκτείνει το πρόγραμμα χρήσης Βιώσιμων Αεροπορικών Καυσίμων (SAF) που χρησιμοποιεί στις πτήσεις της και σε αεροδρόμια της Ευρώπης σε συνεργασία με έναν από τους κορυφαίους προμηθευτές αεροπορικών καυσίμων στον κόσμο, την Shell, μέσω της ελληνικής κοινοπραξίας με τις εταιρείες Motor Oil, Shell και MOH Aviation και εξασφαλίζει την προμήθεια σημαντικής ποσότητας μείγματος SAF στο αεροδρόμιο της Στοκχόλμης Arlanda και του Λονδίνου Heathrow για τη διευκόλυνση των λειτουργιών του δικτύου της.

Η easyJet

Επίσης, η easyJet και η ATOBA Energy (ATOBA), σε συνεργασία με την World Fuel Services (World Fuel), ανακοίνωσαν την υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης προμήθειας Βιώσιμου Καυσίμου Αεροσκαφών (SAF) για τις επιχειρήσεις της easyJet στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.  Η συμφωνία υποστηρίζει τη στρατηγική απανθρακοποίησης της αεροπορικής εταιρείας και αναμένεται να ξεκλειδώσει την αλυσίδα αξίας του SAF μέσω του συνδυασμού της συγκέντρωσης SAF της ATOBA, επιτρέποντας τη διαχείριση του κινδύνου μεταβλητότητας τιμών και προμηθειών για τις αεροπορικές εταιρείες, και της παγκόσμιας υποδομής εφοδιασμού αεροπορικών καυσίμων, ανάμειξης, αποθήκευσης και διανομής της World Fuel. 

Η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κλιμάκωση προηγμένων τεχνολογιών SAF και έχει ως στόχο να υποστηρίξει την απανθρακοποίηση της easyJet.  

Ναυτιλία

Σε αντίστοιχες επενδύσεις προχωράει και η Motor Oil. Ήδη, τον περασμένο μήνα σημαντική κίνηση επέκτασης έκανε ο όμιλος στα ναυτιλιακά βιοκαύσιμα, έναν τομέα ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει σε αξία τα 4 δισ. ευρώ στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Μαζί με την εταιρεία Coral Marine, η Motor Oil παρέδωσε την πρώτη εφαρμογή του μίγματος πετρελαίου με βιοκαύσιμο στην ελληνική αγορά στο λιμάνι του Λαυρίου.

Την αρχή την έκανε η Motor Oil το 2022 όταν εξαγόρασε τη Verd, μια εταιρεία που παράγει βιοντίζελ με βάση τα απόβλητα, για 15,4 εκατ ευρώ.

Η επένδυση της ΜΟΗ έρχεται να εγγραφεί σε ένα τοπίο όπου  η ζήτηση για πιο καθαρά καύσιμα στη ναυτιλία είναι πραγματικότητα. Σημειώνεται ότι η ακτοπλοΐα “καίει” το μαζούτ χαμηλού θείου πλέον, από 1η Μάη, που είναι πιο ακριβό κατά 30% περίπου, καθώς με τιμές αυτής τις εβδομάδας, ήταν στα 600 ευρώ ανά τόνο, από 250 ευρώ περίπου, που ήταν το κλασικό μαζούτ. 

Θέρμανση

Παράλληλα άλλο ένα νέο στοιχείο της αγοράς είναι η «εξαφάνιση» της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης. Εκεί η αγορά φέτος έχασε περίπου το 30% λόγω κλιματικής αλλαγής αλλά και ανάδειξης των λύσεων φυσικού αερίου ή των αντλιών θερμότητας, σε κυρίαρχες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας