Μενού Ροή
mitsotakis sisi
Κ. Μητσοτάκης: Κοινές πρωτοβουλίες με Αίγυπτο για αέριο, άνθρακα -Δέσμευση για GREGY -Mήνυμα στην Άγκυρα για ΑΟΖ, Κύπρο

Την επέκταση της συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου στον τομέα της ενέργειας, πέραν του project της ηλεκτρικής διασύνδεσης-GREGY, σε κοινές πρωτοβουλίες για την εξόρυξη αερίου και έργα μεταφοράς και αποθήκευσης άνθρακα, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi και την α’ συνεδρίαση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

«Στον τομέα της ενέργειας υπάρχουν και πολλά άλλα έργα κοινού ενδιαφέροντος τα οποία μπορούμε να ωριμάσουμε, όπως, για παράδειγμα, έργα μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και κοινές πρωτοβουλίες τις οποίες μπορούμε να αναλάβουμε στα πλαίσια του έντονου ενδιαφέροντος που η πατρίδα μου, η Ελλάδα, δείχνει για την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων, πρωτίστως φυσικού αερίου, στη λεκάνη νοτίως της Κρήτης», επισήμανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος και στην επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Περιβαλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού Ενέργειας, Νίκου Τσάφου στις ΗΠΑ.

«Μάλιστα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο αρμόδιος Υφυπουργός θα ταξιδέψουν σε λίγο στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να έχουν συζητήσεις και με την Exxon αλλά και με τη Chevron για το πώς αυτά τα σχέδια μπορούν να ωριμάσουν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».

GREGY και LNG

Ελλάδα και Αίγυπτος επαναβεβαιώνουν και ισχυροποιούν τη βούλησή τους για συνεργασία με αιχμή τον τομέα της ενέργειας και στην κοινή διακήρυξη που υπογράφηκε χθες.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τη ζωτική σημασία της ενέργειας, ως καταλύτη για την εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας τους, η οποία αποτελεί πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας και οικονομικής ευημερίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές υπενθυμίζουν τον ρόλο τους ως ιδρυτικά μέλη του πρώτου διακυβερνητικού ενεργειακού οργανισμού της περιοχής, του East Med Gas Forum, με έδρα το Κάιρο. Οι  δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την υποστήριξη του έργου του EMGF,  βοηθώντας το να προσαρμοστεί καλύτερα στις ανάγκες μιας ταχύτερης στρατηγικής απανθρακοποίησης της Ευρώπης, χωρίς να θίγεται η βασική του αποστολή, ως οργανισμού με επίκεντρό του το φυσικό αέριο.

Η Ελληνική Δημοκρατία και η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου θεωρούν τις εγκαταστάσεις εξαγωγών LNG της Αιγύπτου, ως μέρος του βασικού δικτύου εξαγωγών φυσικού αερίου της Βόρειας Αφρικής προς τις αγορές της ΕΕ.

Οι δύο χώρες διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις οποίες έχουν αναπτύξει. Αναγνωρίζουν τις σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας σε όλη την αλυσίδα αξίας της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, καθώς αμφότερες οι χώρες δεσμεύονται να προωθήσουν τη διασύνδεση των αντίστοιχων ενεργειακών τους αγορών, ξεκινώντας από την ηλεκτρική ενέργεια. Τούτο αποδεικνύεται και από την υποστήριξή τους προς τον διασυνδετήριο αγωγό μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας GREGY, ο οποίος είναι έργο αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την ΕΕ και θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδος και παράλληλα συνεισφέρει στην επίτευξη των στόχων της Αιγύπτου ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Μηνύματα στην Άγκυρα

Στις δηλώσεις του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, ο κ. Κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε και μηνύματα προς την Άγκυρα τόσο για το θέμα της ΑΟΖ όσο και για την Κύπρο:

«Θέλω να τονίσω ότι με την Αίγυπτο είχαμε και έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία σε πολύ κρίσιμα ζητήματα της περιοχής, τα οποία προσεγγίζουμε πάντα σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Πριν από πέντε χρόνια υπογράψαμε μία συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, μία συμφωνία υποδειγματική, σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποδίδει καρπούς και για τις δύο χώρες μας.

Μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου υπάρχουν υγιείς βάσεις για να συνεχίσουμε μαζί, συντονισμένα, να αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις οι οποίες υπάρχουν στο ευρύτερο περιβάλλον μας. Και σήμερα Αθήνα και Κάιρο -θέλω να το τονίσω αυτό- βρίσκονται στην ίδια όχθη απέναντι σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις».

(…) «Εν μέσω μιας ολοένα και αυξανόμενης διεθνούς αβεβαιότητας, οι χώρες μας αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, με κοινές επιδιώξεις σε μεγάλα προβλήματα της περιοχής. Με πρώτο, βέβαια, το Κυπριακό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του οποίου στηρίζουμε, μια λύση βασισμένη πάντα στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και θέλω να ευχαριστήσω την Αίγυπτο για τη διαχρονική της στήριξη σε αυτή την προσπάθεια.

Ξέρουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε προς όφελος όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Γι’ αυτό και δεν μπορούν και σήμερα ακόμα να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε και προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες τελικά το μόνο το οποίο επιτυγχάνουν είναι να φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου το οποίο επιχειρείται αυτή τη στιγμή να αποκτήσει κάποια παραπάνω δυναμική. Για να το πω διαφορετικά: κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας