Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα ο ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, πέντε μήνες μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον περασμένο Ιανουάριο, για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου.
Την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία συνοδεύουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου που θα συμμετάσχουν στο πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Αιγύπτου, ένα σημαντικό ορόσημο για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Στην κορυφή της ατζέντας αναμένεται να βρεθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY).
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναμένεται να ξεκινήσει το επίσημο πρόγραμμά του με επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα, λίγο πριν αυτός αναχωρήσει για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην Κύπρο. Στη συνέχεια, λίγο μετά τις 11:15, ο κ. Αλ Σίσι θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσουν οι εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύσταση του Συμβουλίου είχε συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών τον Μάρτιο του 2024. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ και να υπογράψουν κοινή δήλωση, η οποία θα αποτυπώνει τη βούληση αναβάθμισης της διμερούς σχέσης σε στρατηγική εταιρική σχέση.
Ενεργειακή συνεργασία
Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην ενεργειακή διασύνδεση των δύο χωρών μέσω του έργου GREGY Interconnector, το οποίο θα υλοποιήσει ο όμιλος Κοπελούζου. Πρόκειται για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους περίπου 1.000 χλμ., το οποίο θα μεταφέρει 3.000 MW καθαρής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω αυτής στην Ευρώπη. Η ενέργεια αυτή, παραγόμενη κατά 75% από αιολικά πάρκα και 25% από φωτοβολταϊκά, έχει συνολική παραγωγική ισχύ 9,5 GW και αποτελεί κρίσιμο βήμα προς την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Σημειώνεται ότι στις 30 Απριλίου υπεγράφη η Συμφωνία Επιχορήγησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προς την ELICA INTERCONNECTOR S.M. S.A., μέλος του Ομίλου Κοπελούζου, για την υλοποίηση των αρχικών μελετών του έργου. Το GREGY έχει ήδη αναγνωριστεί ως έργο μείζονος γεωπολιτικής και περιβαλλοντικής σημασίας για την Ευρώπη.
Οι δύο ηγέτες, πέραν των ενεργειακών ζητημάτων, θα συζητήσουν την ενίσχυση της συνεργασίας σε πλήθος τομέων: εμπόριο και επενδύσεις, μεταφορές, υποδομές και έργα συνδεσιμότητας, άμυνα και ασφάλεια, παιδεία και πολιτισμό, αλλά και σε κρίσιμα πεδία όπως η κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό.
Η σημερινή επίσκεψη έρχεται στον απόηχο σειράς διπλωματικών επαφών μεταξύ των δύο ηγετών, με πιο πρόσφατη αυτή του Ιανουαρίου στο Κάιρο, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Τον Μάρτιο του 2024, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης είχε επίσης επισκεφθεί την αιγυπτιακή πρωτεύουσα μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλους ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου, συμφωνία για την οποία η Ελλάδα είχε πρωτοστατήσει, αναγνωρίζοντας τη σημασία της Αιγύπτου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών και τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας.