Μενού Ροή
adonis
Η ενέργεια στο “ραντάρ” των mega funds των ΗΑΕ - Τι είπε το αφεντικό της Masdar και της Pure health - Η παρουσία Περιστέρη, Στάσση, Σιάμισιη, Κοπελούζου

Με οργάνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών και ειδικά από το Enterprise Greece, με συμμετοχή κορυφαίων παραγόντων της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας, αλλά και εκπροσώπων των μεγάλων επενδυτικών σχημάτων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), όπως το Mubadala, Masdar, λαμβάνει χώρα, από το πρωί, το διμερές  “Greece–UAE High Level Workshop” με τίτλο “Σφυρηλατώντας το επόμενο κεφάλαιο της οικονομικής εταιρικής σχέσης”. 

Στην έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ, χαιρετισμό απηύθυναν o αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις υφυπουργός Εξωτερικών Τ. Χατζηβασιλείου αλλά και ο υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Sultan Al Jaber, τονίζοντας τη σημασία των διμερών σχέσεων αλλά και την περαιτέρω δυναμική που μπορεί να αναπτύξουν. Ήδη, υπάρχουν σημαντικά σημεία όπου οι δυο πλευρές έχουν βρει βηματισμό, ενώ σημαντικές είναι οι διμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί.

Στο μεταξύ, στις 14:00 ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντιέται με τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Sultan Al Jaber, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αναμένεται να απευθυνθεί και στο φόρουμ.

Υπενθυμίζεται ότι στρατηγική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και της ADQ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για επενδύσεις αξίας 4 δισ. ευρώ σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας υπεγράφη το 2022 κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι.  Η επίσκεψη αυτή ήταν η τρίτη για τον έλληνα πρωθυπουργό από το 2020, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί τη βούληση των δύο χωρών να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις και τον στρατηγικό χαρακτήρα τους.  Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης των  διμερών σχέσεων.  Στο πνεύμα αυτό υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων, της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, της βιομηχανίας και των προηγμένων τεχνολογιών, της κλιματικής δράσης, ενέργειας, υγείας, αστυνομικής συνεργασίας και τυποποίησης.  Πρόκειται για συμφωνίες που εμπεδώνουν και εμβαθύνουν την ταχύτατα αναπτυσσόμενη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.

1

Από το πρωί, με συμμετοχή και κορυφαίων υπουργών, αλλά και στελεχών από το Υπερταμείο, όπως ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και άλλα στελέχη από την κυβέρνηση, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις σε τομείς, όπως η ενέργεια, η υγεία, τα δίκτυα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλά και η άμυνα.

Ειδικά στον ενεργειακό τομέα καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον, καθώς ήδη υπάρχει συμμετοχή της Masdar, στο υπεράκτιο αιολικό της Αλεξανδρούπολης, πέρα από την επένδυση στην ΤΕΡΝΑ.

Να σημειωθεί ότι στις συζητήσεις συμμετείχαν ο CEO της HELLENiQ ENERGY, ο Ανδρέας Σιάμισιης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο αντιπρόεδρος και CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ο Κων. Μαύρος  ο Χρήστος Κοπελούζος, ο επικεφαλής της της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης.

Με βάση πληροφορίες εξετάστηκαν τα πεδία ενδιαφέροντος και οι εν δυνάμει επενδύσεις που μπορεί να αναπτυχθούν. Ειδικά από την πλευρά της ΗΑΕ το ενδιαφέρον έντονο, ενώ και η ελληνική πλευρά είναι, με βάση πηγές, άκρως δεκτική σε επενδύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον, Ελλάδα επιβεβαίωσε, το ρόλο της ως ανερχόμενη δύναμη στην ευρωπαϊκή αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την Enterprise Greece να εκπροσωπεί δυναμικά τη χώρα στη φετινή WindEurope 2025 στην Κοπεγχάγη (8-10 Απριλίου). Με περισσότερους από 16.200 συμμετέχοντες και 550 εκθέτες, η διοργάνωση ανέδειξε τις τάσεις και τις προκλήσεις της παγκόσμιας αιολικής βιομηχανίας.

Η ελληνική αποστολή πραγματοποίησε στοχευμένες B2B συναντήσεις με ηγετικά στελέχη της ευρωπαϊκής αγοράς, παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού στον κλάδο των ΑΠΕ. Τέθηκαν στο τραπέζι οι στρατηγικές επενδύσεις, οι πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική αγορά, καθώς και οι σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, όπου η τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει ήδη εγκαταστήσει 5,5 GW χερσαίων αιολικών, ενώ ο εθνικός σχεδιασμός προβλέπει επιπλέον 3,4 GW μέχρι το 2030. Ειδικότερα, το ελληνικό πλάνο για τα offshore αιολικά προβλέπει τουλάχιστον 2 GW μέχρι το 2030, καλύπτοντας όχι μόνο εθνικές αλλά και ευρωπαϊκές ανάγκες πράσινης μετάβασης.

Οι συζητήσεις στη WindEurope 2025 επικεντρώθηκαν στις ευρωπαϊκές προκλήσεις του κλάδου, όπως οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη νέων έργων, οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και η ανάγκη για συνεκτικές, προβλέψιμες πολιτικές ενίσχυσης, με στόχο την ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της αγοράς. Η διεθνής συγκυρία και οι εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ασία τονίζουν τη σημασία ευρωπαϊκής στρατηγικής εστιασμένης στην καινοτομία, την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης και την προσέλκυση επενδύσεων.

Η συμμετοχή της Enterprise Greece είχε σαφές στρατηγικό πρόσημο: η παρουσίαση των ευκαιριών που προσφέρει η ελληνική αγορά, η προώθηση της εξωστρέφειας ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και η ενίσχυση του διαλόγου για τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου καθαρής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας