Μενού Ροή
Macedonia-Parliament
Θα δημιουργηθεί υπουργείο ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία;

Οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία είναι κάθετοι στην άποψή τους ότι ένα υπουργείο ενέργειας είναι απαραίτητο και ότι θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί εδώ και πολύ καιρό. Αν η χώρα θέλει να ακολουθήσει τις παγκόσμιες τάσεις για ενεργειακή ανεξαρτησία και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τότε θα πρέπει να υπάρχει ένας ξεχωριστός θεσμός που θα ασχολείται με το μέλλον αυτού του τομέα.

Ένας τομέας που συμμετέχει ενεργά στον κρατικό προϋπολογισμό αξίζει να έχει το δικό του υπουργείο και αυτό είναι κάτι που έχει προταθεί από τη νέα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του VMRO-DPMNE. Το νέο θεσμικό όργανο θα είναι υπεύθυνο για τις επενδύσεις, τις νέες εγκαταστάσεις, την ενεργειακή απόδοση - η οποία αποτελεί συστημική απαίτηση της διεθνούς κοινότητας, και είναι επίσης κάτι που οδηγεί σε ενεργειακή ανεξαρτησία, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλιακών συλλεκτών.

«Απαιτείται ειδική παρακολούθηση, αναλύσεις και επιτεύγματα, ένας θεσμός που θα τα παρακολουθεί όλα αυτά. Το ζητώ εδώ και πολύ καιρό και νομίζω ότι ένα τέτοιο υπουργείο θα έπρεπε να είχε ανοίξει ακόμη νωρίτερα. Χαιρετίζω αυτήν την απόφαση και εύχομαι να συμβεί αυτό. Το υπουργείο πρέπει επίσης να σκεφτεί ένα πρόσθετο ίδρυμα, το Ινστιτούτο Ενέργειας, ένα επιστημονικό ινστιτούτο, το οποίο θα αποτελέσει σύνδεσμο μεταξύ των υπουργείων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των μη κυβερνητικών ενώσεων», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας ενέργειας Konstantin Dimitrov.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας υποστηρίζει επίσης την ιδέα ενός νέου υπουργείου υπεύθυνου για την ενέργεια, την εξόρυξη και τους ορυκτούς πόρους.

«Πιστεύω απόλυτα ότι η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να έχει ένα υπουργείο που θα είναι υπεύθυνο για την ενέργεια. Ήταν στην ενεργειακή κρίση που συνειδητοποιήσαμε τη σημασία που έχει η ενέργεια για τη χώρα», δήλωσε ο Marko Bislimovski, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας.

Ο Bislimovski πρόσθεσε ότι την επόμενη περίοδο προβλέπεται μεγάλος αριθμός επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα και γι αυτό οι αρχές θα πρέπει να δώσουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή σε αυτόν τον τομέα.

Για τα περισσότερα από αυτά τα σχέδια, ειδικά στο τμήμα των νέων υπουργείων, το VMRO-DPMNE θα χρειαστεί πλειοψηφία δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο. Ο υφυπουργός Stefan Andonovski δήλωσε ότι αναμένει υποστήριξη από όλα τα πολιτικά κόμματα, επειδή ήταν ένα εθνικό έργο και όχι ένα έργο ενός κόμματος.

«Ο πρώτος νόμος που πρέπει να αλλάξει είναι ο νόμος για την οργάνωση και το έργο της κρατικής διοίκησης. Λέω ότι πρέπει να είναι ένα εθνικό σχέδιο, δεν μπορεί να είναι έργο ενός πολιτικού κόμματος. Και ως εκ τούτου, ο τρόπος με τον οποίο θα μεταφερθεί στη Συνέλευση δεν θα είναι μονόπλευρος", δήλωσε ο Andonovski στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Υπάρχουν επί του παρόντος 16 υπουργεία, και με το σχέδιο του VMRO-DPMNE, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 18. Από την άλλη, το κόμμα και ο ηγέτης του Hristijan Mickoski έχουν επίσης ένα σχέδιο για τη μείωση του αριθμού των μελών του κοινοβουλίου από 120 σε 90.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας