Μενού Ροή
Τα σχέδια του VMRO για ενέργεια και ξένες επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία

Ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος VMRO-DPMNE, το οποίο κέρδισε τις διπλές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, υπόσχεται επενδύσεις στην ενέργεια χωρίς το κράτος να αλλάξει τους νόμους και να αποδεχθεί υποχρεώσεις που θα απειλήσουν την ενεργειακή ανεξαρτησία.

Σύμφωνα με τον Hristijan Mickoski, η χώρα θα δει μια «επενδυτική έκρηξη τις πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης», καθώς υπάρχει μια επένδυση αξίας 400-500 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί και η νέα ενεργειακή ικανότητα θα πρέπει να παράγει περίπου μία τεραβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

«Έχει ήδη ολοκληρωθεί μια σοβαρή ξένη επένδυση, η οποία ξεκίνησε στον τομέα της ενέργειας, χωρίς ειδικούς νόμους, χωρίς εγγυημένη τιμή αγοράς, χωρίς κίνητρα, που θα κυμαινόταν από 400 έως 500 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο θα παράγει περίπου 1 τεραβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως", δήλωσε ο Mickoski σε συνέντευξή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στα σχέδια του κόμματος είναι επίσης να δημιουργήσει ένα νέο υπουργείο ενέργειας για να βελτιώσει την κατάσταση κυρίως με τις δυνατότητες και να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή.

Μέχρι το τέλος της θητείας, η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Dimitar Kovacevski προώθησε τα λεγόμενα στρατηγικά επενδυτικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Mytilineos, τα οποία προέβλεπαν μεγάλες κρατικές ενισχύσεις και σοβαρές υποχρεώσεις για τη χώρα. Σύμφωνα με τον Mickoski, η επένδυση απέτυχε λόγω της διάσπασης του συνασπισμού μεταξύ των τότε κυβερνώντων κομμάτων - των Σοσιαλδημοκρατών και του κύριου κόμματος από το αλβανικό πολιτικό μπλοκ, της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση (DUI).

Ο Mickoski είπε ότι έχει ήδη διαπραγματευτεί δύο ακόμη ξένες επενδύσεις, αλλά ο όρος  ήταν ότι ο σημερινός διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνολογικών Βιομηχανικών Ζωνών Ανάπτυξης (TIRZ), Jovan Despotovski, θα πρέπει να εγκαταλείψει τη διευθυντική του θέση, επειδή, όπως λέει, "οι επενδυτές είχαν κακή εμπειρία μαζί του".

Εκτός από τις επενδύσεις, ο Mickasoki ανακοίνωσε ένα χρηματοδοτικό πακέτο, ένα δάνειο από άλλη χώρα με βάση την αρχή της κυβέρνησης προς κυβέρνηση ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ υπό εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους με ελκυστικό επιτόκιο. Το σχέδιο είναι να διατηρηθεί η ελκυστική φορολογική πολιτική με ενιαίους φόρους και ότι δεν θα υπάρξει επανεξισορρόπηση του κρατικού προϋπολογισμού κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Ωστόσο, όσον αφορά τις σχέσεις της χώρας με τους γείτονές της, οι πρώτες ημέρες της κυριαρχίας του VMRO-DPMNE προκάλεσαν ήδη διαμάχη. Αυτό συνέβη όταν η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Gordana Siljanovska-Davkova, χρησιμοποίησε το όνομα «Μακεδονία» στην ορκωμοσία της, αντί για το συνταγματικό όνομα της χώρας Βόρεια Μακεδονία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε την κίνηση και ανέφερε την πράξη ως παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις φιλοδοξίες της Βόρειας Μακεδονίας για ένταξη στην ΕΕ, δηλώνοντας ότι «η απόφαση της νέας Προέδρου να αγνοήσει το επίσημο όνομα που περιγράφεται στον όρκο είναι παράνομη και απαράδεκτη, παραβιάζοντας τόσο τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και το σύνταγμα της χώρας της, ενώ υπονομεύει και τις μελλοντικές προοπτικές της».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας