Μενού Ροή
skopje air pollution
Έντονη πολιτική συζήτηση στη Βόρεια Μακεδονία για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Οικολόγοι ακτιβιστές, πολιτικές και ανεξάρτητες πρωτοβουλίες ρωτούν τα πολιτικά κόμματα της Βόρειας Μακεδονίας για το πώς σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση, την αστικοποίηση και την ποιότητα ζωής των πολιτών της, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τις κοινοβουλευτικές εκλογές της την επόμενη εβδομάδα.

Οι ενεργειακές και περιβαλλοντικές προκλήσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των καυτών θεμάτων που συζητούνται από τα πολιτικά κόμματα στις προεκλογικές τους εκστρατείες.

Σε κοινή τους δήλωση πολιτικές πρωτοβουλίες και σύλλογοι , συμπεριλαμβανομένων των O2 Initiative, Green Human City Skopje, Greens from Gazi Baba, απαιτούν σαφήνεια από τα πολιτικά κόμματα σχετικά με τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση της ρύπανσης. Αναζητούν λεπτομερείς στρατηγικές για την επόμενη πενταετία όχι μόνο για να αποτρέψουν την αύξηση των θυμάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση αλλά και για να μειώσουν τον αριθμό τους.

Επιπλέον, πιέζουν για άμεση δράση σχετικά με τη μετάβαση 700 δημόσιων εγκαταστάσεων από μαζούτ σε μη ρυπογόνες πηγές ενέργειας για την προστασία των πολιτών από συνεχείς δηλητηριάσεις. Επιπλέον, υπάρχει έκκληση για συγκεκριμένα μέτρα για την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων, με προτεινόμενες κυρώσεις για τους δήμους που δεν συμμορφώνονται.

Ερωτήματα προκύπτουν επίσης σχετικά με σχέδια για την οργάνωση μη ρυπογόνων δημόσιων συγκοινωνιών σε αστικές περιοχές όπως τα Σκόπια. Τέλος, υπάρχει πίεση για την αναβίωση πρωτοβουλιών όπως η σήμανση παλαιών ρυπογόνων αυτοκινήτων και η σταδιακή απομάκρυνσή τους από την κυκλοφορία σε περιόδους αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Υποβάλαμε 18 ερωτήσεις στα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές, στις οποίες αντί για κοινοτοπίες και δημαγωγίες περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις με προθεσμίες, προϋπολογισμό και υπεύθυνους θεσμούς και πρόσωπα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πειστούμε ότι ξέρουν πώς να αλλάξουν τα πράγματα και όχι μόνο να δίνουν υποσχέσεις χωρίς σχέδιο! Σχεδόν το 70% των νόμων εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο, στους δήμους μας. Βρισκόμαστε στο κατώφλι των κοινοβουλευτικών εκλογών και οι αποφάσεις που θα λάβουν οι επόμενοι βουλευτές θα επηρεάσουν άμεσα την πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Δεν συμμετέχουμε άμεσα σε αυτές τις εκλογές, αλλά ψηφίζουμε και εμείς και οι υπόλοιποι πολίτες. Και θέλουμε να ψηφίσουμε με ενημερωμένο τρόπο», ανέφεραν οι οργανώσεις σε επιστολή που εστάλη στα κόμματα.

Οι ακτιβιστές τόνισαν ότι αναμένουν τις απαντήσεις από τα κόμματα μέχρι τις 2 Μαΐου και στη συνέχεια θα τις δημοσιεύσουν δημόσια και στο σύνολό τους πριν από την ψηφοφορία στις 8 Μαΐου, ώστε να αποτελέσουν οδικό χάρτη, αλλά και υποχρέωση για τα πολιτικά κόμματα την περίοδο που ακολουθεί.

Οι οικολογικές ενώσεις αντιδρούν στην ανησυχητική ρύπανση της λίμνης Οχρίδας

Οι οικολογικές ενώσεις αντέδρασαν επίσης στην ανησυχητική ρύπανση της λίμνης Οχρίδας. Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από αεροπλάνο δείχνουν τη ρύπανση μιας ιστορικής λίμνης, η οποία σε ορισμένα σημεία είναι τόσο ανησυχητική που είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα. Αντί για καθαρό μπλε χρώμα, το νερό της λίμνης εκεί είναι σκούρο καφέ, δήλωσε η οργάνωση "Ohrid SOS".

«Αυτή η προοπτική δίνει μια σαφέστερη εικόνα του προβλήματος δεκαετιών της εκτροπής της ροής του ποταμού στη λίμνη. Οι περισσότεροι από τους παραποτάμους, δυστυχώς, είναι μολυσμένοι και όλα αυτά τα ιζήματα καταλήγουν απευθείας στη λίμνη. Οι θεσμοί δεν αντιδρούν και γι' αυτούς αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα», επεσήμανε η οργάνωση "Ohrid SOS".

Οι περιβαλλοντολόγοι υποπτεύονται ότι η ρύπανση της λίμνης προέρχεται επίσης από την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κίτσεβο-Οχρίδα, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή εδώ και μια δεκαετία. Ο ποταμός Sateska λέγεται ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές της λίμνης από το 1962, όταν κατευθύνθηκε να ρέει στη λίμνη.

"Οι αρμόδιοι περιβαλλοντικοί επιθεωρητές θα πρέπει να διερευνήσουν το συντομότερο δυνατό εάν αυτό είναι επίσης αποτέλεσμα των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στον αυτοκινητόδρομο Οχρίδας-Κίτσεβο", δήλωσε ο περιβαλλοντολόγος Gjoko Zoroski στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το Κέντρο Δημόσιας Υγείας στην Οχρίδα δήλωσε ότι το 80% των αναλύσεων των δειγμάτων που ελήφθησαν από τον ποταμό Sateska πριν από τη συμβολή του στη λίμνη Οχρίδα δείχνουν αποκλίσεις από τις φυσικοχημικές και μικροβιολογικές παραμέτρους και το νερό ανήκει συνήθως στην τρίτη ή τέταρτη τάξη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας