Μενού Ροή
Νορβηγοί και Τούρκοι έχουν πατήσει ..πόδι στα φωτοβολταϊκά της Βόρειας Μακεδονίας

Τα τελευταία χρόνια, η Βόρεια Μακεδονία έχει αναδειχθεί σε κομβικό σημείο για πρωτοβουλίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Την τελευταία περίοδο μάλιστα έχει σημειωθεί αύξηση στην κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών εντός των βιομηχανικών ζωνών σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Normak Investment, ο φορέας εκμετάλλευσης που είναι συνιδιοκτήτης της βιομηχανικής ζώνης στο Τέτοβο σε σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με το κράτος, έλαβε άδεια δοκιμαστικής λειτουργίας από τη Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας της χώρας για την κατασκευή ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού σταθμού 10 μεγαβάτ, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η Normak, η οποία είναι κοινοπραξία νορβηγικών εταιρειών, ως παραχωρησιούχος της ελεύθερης βιομηχανικής ζώνης του Τέτοβο, θα κατασκευάσει το εργοστάσιο στο μπλοκ 3 και σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Aleksandar Zarkov, αυτό είναι απαραίτητο επειδή θα υπάρξουν στιγμές που η χώρα θα πρέπει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Αυτός ο φωτοβολταϊκός σταθμός δεν κατασκευάζεται για να μας φέρει χρήματα. Γίνεται επειδή τα εργοστάσια στη ζώνη μας εξάγουν τα προϊόντα τους σε χώρες της ΕΕ. Από το 2025 θα υπάρχει μια πολιτική πράσινης φορολόγησης και νέοι όροι εισαγωγής, οπότε τα εργοστάσιά μας θα πρέπει να δείξουν στα κόστη τους ότι παρήγαγαν με «πράσινη ενέργεια», δήλωσε ο Zarkov στη Faktor.

Η βιομηχανική ζώνη του Τέτοβο είναι μια οικονομική ζώνη που λειτουργεί με βάση την αρχή της σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Η ζώνη διοικείται από την Normak Investment και σύμφωνα με τις εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται εκεί, μαζί με τον αριθμό των εργαζομένων στη ζώνη, είναι πλέον ο μεγαλύτερος εργοδότης στην περιοχή Polog, γύρω από την πόλη του Τέτοβο. Πριν από δύο χρόνια, ανακοίνωσε ότι θα εξελιχθεί σε πράσινη ζώνη και ότι θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Αλλού στη χώρα, οι αρχές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία μετά τη δημόσια πρόσκληση για σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με την τουρκική εταιρεία "Fides Electric", η οποία θα διαχειρίζεται δύο φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις των 4 μεγαβάτ η καθεμία στις ζώνες Strumica και Struga.

Πέρυσι, η εταιρεία Solar Invest έλαβε προσωρινή άδεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό από τη Ρυθμιστική Επιτροπή και έγινε η πρώτη εταιρεία που έχτισε σε μία από τις βιομηχανικές ζώνες της χώρας και ταυτόχρονα μπόρεσε να πουλήσει την ηλεκτρική ενέργεια στην ελεύθερη αγορά. Η εταιρεία, που καταχωρήθηκε πριν από δύο χρόνια, παράγει ηλεκτρική ενέργεια με φωτοβολταϊκά που βρίσκονται στις στέγες των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στη βιομηχανική περιοχή του Τέτοβο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας