Μενού Ροή
Βόρεια Μακεδονία: Ξεκινά φέτος την κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα

του Bojan Stojkovski

Δημόσια πρόσκληση για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα θα ανακοινωθεί κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, με την κατασκευή να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας Kreshnik Bekteshi.

"Επί του παρόντος, εργαζόμαστε για μια νέα διασύνδεση με τη Σερβία, και για τον διασυνδετήριο αγωγό με το Κοσσυφοπέδιο έχουμε ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις μας - επομένως αναμένεται απόφαση από την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου για την υλοποίηση αυτού του έργου", δήλωσε ο Bekteshi κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την πράσινη ενέργεια.

Επεσήμανε ότι σχεδόν όλες οι εταιρείες εντός των ζωνών τεχνολογικής βιομηχανικής ανάπτυξης σε όλη τη χώρα προμηθεύονται φυσικό αέριο που προέρχεται από την Τουρκία και την Ελλάδα. Προς το παρόν, όπως τόνισε ο αξιωματούχος, η αυξημένη χωρητικότητα του αγωγού φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία χρησιμοποιείται για την παράδοση φυσικού αερίου.

"Το πιο σημαντικό είναι ότι το φυσικό αέριο που εισάγεται είναι από τους τερματικούς σταθμούς LNG στην Τουρκία και μέρος στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε διαφορετικές πηγές από αυτές που είχαμε πριν και δεν εξαρτόμαστε μόνο από μία πηγή, η οποία ήταν η Gazprom πριν", δήλωσε ο Bekteshi.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το φυσικό αέριο στις αποθήκες στην Τουρκία και την Ελλάδα διατηρείται σε υγρή μορφή πριν μεταφερθεί και έρχεται στη Βόρεια Μακεδονία μέσω του μοναδικού αγωγού φυσικού αερίου που συνδέεται με τη Βουλγαρία.

Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι η χώρα έχει στρατηγική δέσμευση να βελτιώσει τη διαφοροποίηση της παροχής φυσικού αερίου και ότι η απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει την επένδυση στον τερματικό σταθμό ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης είναι επίσης προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν υλοποιηθεί πλήρως το εθνικό σχέδιο για την πλήρη αεριοποίηση της χώρας και τη σύνδεσή της με τους γείτονές της, υπάρχει σίγουρα πιθανότητα η Βόρεια Μακεδονία να γίνει «ενεργειακός κόμβος» και να απολαύσει τα οφέλη της εξαγωγής φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας