Το σλοβενικό κοινοβούλιο ψήφισε χθες (13 Σεπτεμβρίου) ένα πακέτο τριών νόμων που αποσκοπούν στην εξασφάλιση σταθερής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, το τελευταίο σε μια μακρά σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Ο άξονας του πακέτου είναι ο νόμος για τα μέτρα ελέγχου των κρίσιμων καταστάσεων στον ενεργειακό εφοδιασμό, ο οποίος θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να διατάξει κρατικές εταιρείες να εξασφαλίσουν έναν αξιόπιστο ενεργειακό εφοδιασμό.
Στη χειρότερη περίπτωση, η διαχείριση και ο συντονισμός των επιμέρους τμημάτων του συστήματος θα ανατεθεί στον εθνικό διαχειριστή του δικτύου, τον ELES.
Η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να κηρύξει κατάσταση υψηλού κινδύνου, κατά την οποία οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας και οι εγκαταστάσεις συμπαραγωγής θα μπορούν να αλλάξουν το καύσιμό τους, για παράδειγμα να μεταβούν από φυσικό αέριο σε ντίζελ, χωρίς να απαιτείται νέα περιβαλλοντική άδεια.
Παρέχει επίσης τη νομική βάση για να μπορεί η κυβέρνηση να ορίζει τη μέγιστη ή την ελάχιστη θερμοκρασία σε δημόσια κτίρια και στο φωτισμό.
Οι αλλαγές στον νόμο για την προμήθεια φυσικού αερίου θα διασφαλίσουν ότι κανένας καταναλωτής δεν θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο σε περίπτωση που ο προμηθευτής του κλείσει το κατάστημα, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Μπογιάν Κουμέρ.
Εκτός από τα νοικοκυριά, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα κέντρα υγείας και άλλοι λεγόμενοι προστατευόμενοι χρήστες θα αναλαμβάνονται σχεδόν αυτόματα από υποκατάστατους προμηθευτές σε περίπτωση που ο αρχικός τους προμηθευτής χρεοκοπήσει.
Το τρίτο μέρος της δέσμης μέτρων είναι ένα σύστημα εγγυήσεων για τους κρατικούς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας GEN Energija και HSE, καθώς και για τον διανομέα φυσικού αερίου Geoplin.
Οι εγγυήσεις θα καλύπτουν τις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας εκτός ΕΕ, με τις εγγυήσεις της HSE να περιορίζονται σε 800 εκατ. ευρώ σε κεφάλαιο και της GEN Energija και της Geoplin σε 400 εκατ. ευρώ η καθεμία.
Αν και η νομοθεσία εγκρίθηκε χωρίς αρνητικές ψήφους, ένα μέρος της αντιπολίτευσης απείχε με την αιτιολογία ότι θα πρέπει να θεσπιστούν ευρύτερα μέτρα.
Ένα κόμμα της αντιπολίτευσης κατέθεσε τροπολογία που θα απαιτούσε από τους εγχώριους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να πωλούν το 90% της παραγωγής τους στους Σλοβένους καταναλωτές λίγο πάνω από την τιμή παραγωγής, μια ιδέα που απορρίφθηκε από τον συνασπισμό ως παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για την ελεύθερη αγορά.
Πηγή: euracrtiv.gr