Μενού Ροή
Η Κροατία θα απαγορεύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου, ανεβάζοντας τους τόνους με την Ουγγαρία

Η Κροατία σχεδιάζει να απαγορεύσει τις εξαγωγές τοπικά παραγόμενου φυσικού αερίου, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Davor Filipovic, αυξάνοντας το διακύβευμα στις ήδη τεταμένες σχέσεις με τη γειτονική Ουγγαρία.

Η Κροατία και η ουγγρική MOL κατέχουν από κοινού μία από τις μεγαλύτερες κροατικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τον όμιλο πετρελαίου και φυσικού αερίου INA, και έχουν ήδη συγκρουστεί έντονα για τα δικαιώματα διαχείρισης και τη στρατηγική στην εταιρεία.

«Το μήνυμα που έστειλα επίσης στους εκπροσώπους της MOL είναι ότι η INA σχεδιάζει να παράγει 703 εκατομμύρια κυβικά εκατομμυρίων φυσικού αερίου το 2022, και όλο αυτό το αέριο που παράγεται στην Κροατία θα πρέπει να πηγαίνει στους Κροάτες πολίτες, σε ιδρύματα, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, σε αποδεκτή τιμή», δήλωσε ο υπουργός μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της MOL στο Ζάγκρεμπ, όπως μετέδωσε η κρατική ραδιοτηλεόραση HRT.

«Η κυβέρνηση θα λάβει την επόμενη εβδομάδα μια απόφαση σύμφωνα με την οποία το κροατικό φυσικό αέριο θα πηγαίνει σε κροατικές εταιρείες και πολίτες», δήλωσε ο υπουργός.

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι το Ζάγκρεμπ θα απαγορεύσει ουσιαστικά την εξαγωγή του φυσικού αερίου του, ο Filipovic εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα διατάξει επίσημα την INA να πουλήσει όλο το φυσικό αέριο που παράγεται στην Κροατία σε Κροάτες πολίτες, ιδρύματα και εταιρείες.

Ο Filipovic είπε επίσης ότι έχει καταστήσει σαφές ότι η διοίκηση της INA δεν έχει πλέον την υποστήριξη της κυβέρνησης στο Ζάγκρεμπ, «γι’ αυτό και ο διευθύνων σύμβουλος της INA Sandor Fasimon υπέβαλε την παραίτησή του».

Η MOL είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της INA με μερίδιο 49,08%, ενώ η κροατική κυβέρνηση κατέχει λίγο κάτω από το 45%. Οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι έχουν εμπλακεί σε αρκετές δικαστικές διαμάχες την τελευταία δεκαετία.

Στο τελευταίο σκάνδαλο που αφορά την INA, η Κροατία συνέλαβε πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου στελέχους της INA, τα οποία θεωρούνται ύποπτα ότι είχαν οργανώσει ένα σχέδιο μεταπώλησης του φυσικού αερίου της INA σε τρίτους με υψηλό τίμημα και διαμοιρασμού των κερδών.

«Αυτό το εταιρικό σκάνδαλο είναι συνέπεια της κακής διαχείρισης στην INA… Θα επιμείνουμε στην αλλαγή του συστήματος εταιρικής διαχείρισης εκεί, θα επιμείνουμε στον έλεγχο που έχω ήδη ζητήσει και η κυβέρνηση θα προτείνει επίσης την αποπομπή των Κροατών μελών του διοικητικού συμβουλίου της INA», δήλωσε ο Filipovic.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας