Το παρόν και το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων συνδέονται με την πράσινη ενέργεια και την πράσινη οικονομία, αλλά η υλοποίησή τους δεν θα είναι δυνατή χωρίς κοινή συνεργασία, ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα στο πάνελ «Πράσινη Ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια» που πραγματοποιήθηκε στην εισαγωγική πρόγραμμα του φετινού Φόρουμ των Πρεσπών, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Οχρίδας στη Βόρεια Μακεδονία.
Το φετινό φόρουμ, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του energymag στα Σκόπια Bojan Stojkovski, περιλάμβανε πολύ από ενέργεια με τους εκπροσώπους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να τοποθετούνται σχεδόν αποκλειστικά για το θέμα.
"Μια χώρα δεν μπορεί να επιτύχει αυτούς τους στόχους από μόνη της. Χρειαζόμαστε εντατική συνεργασία, κοινές προσεγγίσεις και ενέργειες εάν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας", δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας Νασέρ Νουρεντίνι.
Η υπουργός Οικολογίας του Μαυροβουνίου, Ana Novakovik Gjurovik είπε ότι τα μικρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια έχουν περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για αυτούς, η οποία θα έχει ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Almira Dzembula, Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού από την Αλβανία, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μιας λεγόμενης κυκλικής οικονομίας στην οποία τα απόβλητα θα ανακυκλώνονται και στη συνέχεια θα πωλούνται ή θα επαναχρησιμοποιούνται.
Η Bojana Stanojevska-Pechurovska, από το Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή, επεσήμανε ότι περίπου το 70% της παραγωγής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία προέρχεται από άνθρακα και ότι είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν ανανεώσιμες πηγές.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας Φατμίρ Μπιτίκι μίλησε επίσης στη συζήτηση, λέγοντας ότι «το βιώσιμο πράσινο μέλλον είναι τρόπος σκέψης και δεν μπορεί να συμβεί εν μία νυκτί».
«Είναι μια μακρά διαδικασία στην οποία προσαρμόζεται ο τρόπος ζωής και η οικονομία μας», τόνισε.
Φωτοβολταϊκά
Ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, Κρέσνικ Μπεκτέσι, τόνισε τους νέους νόμους που ψήφισαν οι αρχές και οι οποίοι επιτρέπουν στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις να παράγουν ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών και να πουλήσουν μέρος της στο ενεργειακό δίκτυο.
Αυτές οι αλλαγές δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες και τις εταιρείες να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια στις στέγες τους και να την πουλήσουν στον αγοραστή και διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας.
Το όριο εγκατεστημένης ισχύος αυξάνεται από τα σημερινά 4 κιλοβάτ σε 6 κιλοβάτ για τα νοικοκυριά, ενώ για μικρούς καταναλωτές, οικονομικά χρήστες και μεμονωμένους χρήστες, η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς αυξάνεται από 20 σε 40 κιλοβάτ.
"Δεν μπορούμε να εργαστούμε μόνοι μας, όταν πρόκειται για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Πρέπει να υπάρχει ένα περιφερειακό πλαίσιο. Καμία χώρα στην περιοχή από μόνη της δεν έχει την ικανότητα να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια", σημείωσε ο Μπεκτέσι.
Η πράσινη ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ένα από τα κύρια θέματα του φετινού Φόρουμ των Πρεσπών, με τους συμμετέχοντες να τονίζουν ότι η συνεργασία στις υποδομές είναι απαραίτητη για να μπορέσει η περιοχή να επιτύχει μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία.