Η Βόρεια Μακεδονία στοχεύει στην αναβίωση δύο στρατηγικών υδροηλεκτρικών έργων που έχουν καθυστερήσει επί μακρόν—του Cebren και του Galishte—χρησιμοποιώντας κεφάλαια από βρετανικό δάνειο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χρίστιαν Μίτσκοσκι κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης που επικεντρώθηκε στη ρύπανση του αέρα.
Η προτεινόμενη επένδυση, εκτιμώμενη στα €1,2 έως €1,3 δισεκατομμύρια, αναμένεται να ενισχύσει τη δυναμικότητα της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να ενδυναμώσει την άρδευση για δεκάδες χιλιάδες εκτάρια γεωργικής γης και να υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα στο κλίμα.
«Είμαι πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε αυτά τα δύο υδροηλεκτρικά εργοστάσια όχι μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή, αυτοί οι δύο νέοι ταμιευτήρες θα είναι απαραίτητοι στο μέλλον—θα είναι μια σημαντική πρόκληση. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτοί οι δύο ταμιευτήρες, μαζί με τον υπάρχοντα του Tikvesh, θα παρέχουν επιπλέον παροχή νερού στην περιοχή Tikvesh—55.000 έως 60.000 εκτάρια πρώτης κατηγορίας γεωργικής γης, όπου πολλοί παραγωγοί φρούτων βασίζονται σε οργανωμένο αρδευτικό σύστημα. Ωστόσο, η παροχή νερού είναι ανεπαρκής σε ορισμένες περιόδους του έτους, μειώνοντας τις αποδόσεις και την παραγωγικότητα», δήλωσε ο Μίτσκοσκι.
Πρόσθεσε επίσης ότι αναμένει πως οι ταμιευτήρες στην περιοχή Μαρίοβο θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς ιδιώτες επενδυτές έχουν δείξει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της περιοχής με νέες εγκαταστάσεις.
«Πρόκειται για ένα στρατηγικό έργο», κατέληξε ο Μίτσκοσκι στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης. «Δεν θα ολοκληρωθεί εντός της θητείας αυτής της κυβέρνησης· αντίθετα, θα εκτείνεται σε αρκετές δεκαετίες. Όμως είναι ένα έργο που πρέπει να προσδώσει σημαντική προστιθέμενη αξία στη χώρα μας».
Τόνισε ότι η χρηματοδότηση θα προέλθει από δάνεια χαμηλού επιτοκίου στο πλαίσιο κρατικής επενδυτικής στρατηγικής, ενώ το υπόλοιπο θα εξασφαλιστεί υπό συνθήκες αγοράς και μέσω άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων.
Το Cebren αναμένει καλύτερες ημέρες
Το υδροηλεκτρικό έργο Cebren βρίσκεται υπό σχεδιασμό εδώ και δεκαετίες και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ενεργειακές υποδομές της Βόρειας Μακεδονίας. Βρίσκεται στον ποταμό Crna, κοντά στο Μαρίοβο, και περιλαμβάνει την κατασκευή νέου φράγματος και υδροηλεκτρικού σταθμού που θα συμβάλει στην αύξηση της δυναμικότητας της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη διαχείριση υδάτων και στη γεωργία.
Στις αρχές του 2023, η κυβέρνηση έλαβε προσφορές από αρκετές διεθνείς εταιρείες για συνεργασία στο έργο Cebren. Ο επιλεγμένος ανάδοχος ήταν η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Ελλάδας (ΔΕΗ), η οποία υπέγραψε σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με την κρατική ενεργειακή εταιρεία ESM για την από κοινού ανάπτυξη του σταθμού Cebren.
Ωστόσο, το έργο τελικά απέτυχε λόγω άλυτων ζητημάτων οικονομικής δομής και διαφωνιών σχετικά με την κατανομή των κινδύνων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθυστερώντας για ακόμα μία φορά την πρόοδο σε ένα από τα πιο κρίσιμα έργα ενεργειακής υποδομής της χώρας.
Το έργο Galishte συζητείται συχνά σε συνδυασμό με το Cebren, καθώς και οι δύο εγκαταστάσεις σχεδιάζονται να λειτουργούν συνεργατικά στη λεκάνη του ποταμού Crna, παρέχοντας ενέργεια αιχμής, αντιπλημμυρική προστασία και αρδευτικό νερό σε μία από τις πιο παραγωγικές γεωργικές περιοχές της Βόρειας Μακεδονίας.