Μενού Ροή
MITSOTAKHS
Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στους αγρότες

«Αύριο θα συζητήσουμε για τη Θεσσαλία για το ότι έχουμε κάνει και τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο και αυτό έχει μία ευρωπαϊκή διάσταση γιατί αν δεν είχαμε καταφέρει να διαπραγματευτούμε τη χρήση πόρων από το ταμείο ανάκαμψης δεν θα μπορούσαμε να είχαμε την ίδια δύναμη πυρός για να στηρίξουμε την ανακατασκευή στην Θεσσαλία», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του μετά το πέρας των εργασιών της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σχετικά σύντομα και οι 27 χώρες της Ε.Ε συμφώνησαν στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Όπως τόνισε, έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι ελληνικές θέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην αύξηση κατά 2 δισ. σε ευρωπαϊκό επίπεδο της χρηματοδότησης για τη μετανάστευση, αλλά και κατά 1,5 δισ. της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. «Αν και μας πήρε μία σύνοδο παραπάνω, το γεγονός ότι συμφωνήσαμε είναι μια θετική εξέλιξη για την Ε.Ε.» τόνισε.

Διάλογος σε επίπεδο Κομισιόν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική

Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, είπε ότι με πρωτοβουλία κάποιων χωρών, και της Ελλάδας, συζητήθηκε το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, αν και δεν περιλαμβανόταν στην ατζέντα. «Είναι ένα σύνθετο ζήτημα που αφορά πολλές χώρες» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «οι ανησυχίες που ακούμε και στην πατρίδα μας για την αύξηση του κόστους ζωής, υπάρχουν σε όλη την Ε.Ε.».

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. να υπάρξουν τροποποιήσεις σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης. Όπως είπε, πάνω από 1 εκατ. στέμματα απελευθερώνονται για τους Έλληνες αγρότες. Παράλληλα, σημείωσε ότι ξεκινά διάλογος σε επίπεδο Κομισιόν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ μίλησε για «ευκαιρία να εντοπίσουμε ατέλειες και να τις διορθώσουμε».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι αύριο, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, θα μιλήσει στη Βουλή για τη Θεσσαλία -απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση- και θα αναπτύξει τις σκέψεις του  για το πώς θα ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι έμπρακτα κοντά στους αγρότες και επέμεινε ότι «θα ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας», παραπέμποντας στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η τρέχουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει συμφωνηθεί το 2020, πριν την πανδημία και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τόνισε ότι «έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε ορισμένες προσαρμογές».

Είπε επιπλέον ότι πολλές από τις ενστάσεις των αγροτών σε Ελλάδα και Ε.Ε. είναι δικαιολογημένες. Όπως τόνισε, το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. πηγαίνει στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να συζητηθούν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας