Μενού Ροή
kinitopoiiseis
Θεσσαλονίκη: Μέσα σε πανδαιμόνιο με κορναρίσματα, στη ΔΕΘ οι αγρότες με τα τρακτέρ τους

Με τα τρακτέρ τους εισέβαλαν στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες αγρότες απ΄ όλη την Κεντρική Μακεδονία για να διαμαρτυρηθούν τόσο για τις κυβερνητικές αποφάσεις για τα αγροτικά προϊόντα, την ακρίβεια στις προμήθειες, την εκτίναξη του κόστους παραγωγής όσο και την ευρωπαική Κοινή Αγροτική Πολιτική. 

Οι αγρότες, ανάμεσά και εκατοντάδες μελισσοκόμοι παρέταξαν τα τρακτέρ στη νότια πύλη της ΔΕΘ απέναντι απ΄οτη ΧΑΝΘ και θα μείνουν εκεί μέχρι και την Κυριακή οπότε ολοκληρώνεται η Agrotica.

Image removed.

Την αρχή έκαναν αγρότες από την επαρχία Λαγκαδά και τις Σέρρες οι οποίοι συναντήθηκαν αρχικά στο Δερβένι και από εκεί με περισσότερα από 200 τρακτέρ και οχήματα, το ένα πίσω από το άλλο κατευθύνθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στη νότια πύλη της ΔΕΘ.

Ακολούθησαν εκατοντάδες συνάδερφοί τους με αγροτικά μηχανήματα από τη Χαλκηδόνα, τα Κουφάλια, Λουδία, Μεσημβρία, Ευρωπό και Γιαννιτσά που έφτασαν με πομπή στη Θεσσαλονίκη.

 

Όλοι μαζί μπήκαν στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, με παρατεταμένα κορναρίσματα και αναρτημένα στα τρακτέρ τους πανό και ελληνικές σημαίες, ενώ κάποιοι είχαν στις καρότσες τους μέχρι και τα... φέρετρα της αγροτιάς.

Λίγη ώρα αργότερα έφτασαν και ενσωματώθηκαν μαζί τους και αγρότες από το μπλόκο των Μουδανιών μαζί με συναδέρφους τους από την Επανομή. 

Τα τρακτέρ το ένα πίσω από το άλλο κατευθύνθηκαν μπροστά στο χώρο όπου θα εγκαινιαστεί σήμερα η έκθεση Agrotica και για αρκετά λεπτά προχώρησαν σε παρατεταμένα κορναρίσματα. Αναμένεται να ξεκινήσουν ομιλίες σε ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα που έχεις στηθεί στο χώρο.

 

Αγρότες:  Αγωνιζόμασταν για τα ίδια πριν 25 χρόνια

Σε δηλώσεις που πραγματοποίησαν οι αγρότες στους δημοσιογράφους τονίζουν ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των χρόνιων ζητημάτων που κατατρώει τον κλάδο τους και ζητούν την απόσυρση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Ειδικότερα ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Διαμαντής Διαμαντόπουλος τόνισε πως το πρόβλημα δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα αλλά είναι ευρωπαϊκό. "Οι κινητοποιήσεις μας γίνονται για το κόστος παραγωγής και την ΚΑΠ. Το κόστος έχει μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων. Έχουμε τρομερές αυξήσεις σε καύσιμα και κόβονται επιδοτήσεις. Αγωνιζόμασταν για τα ίδια πριν 25 χρόνια. Η έλλειψη αγροτικής πολιτικής μας έφτασε εδώ. Τα καύσιμα είναι θέμα, η ΚΑΠ από την άλλη μειώνει τις επιδοτήσεις. Κάποια προϊόντα δε μπορούν να καλλιεργηθούν και να ανταπεξέλθουν χωρίς επιδότηση, μόνο με τη αγοραστική τους τιμή. Γι' αυτό θα είμαστε εδώ μέχρι τη λήξη της έκθεσης, για να δικαιωθούμε", είπε.

Image removed.

Ο Αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Γιάννης Παναγής τόνισε από την πλευρά του πως οι αγρότες θα αποστείλουν υπόμνημα στον πρωθυπουργό για άμεση επίλυση των θεμάτων και άμεση συνάντηση μαζί του. "Πρέπει όλοι να γίνουμε λοιπόν ένα τείχος αντίστασης γιατί αυτή η περιβόητη απόσταση που ακούτε συχνά "από το χωράφι στο ράφι", σκοτώνει κι εμάς ως παραγωγούς αλλά και εσάς ως καταναλωτές", υποστήριξε.

Από εδώ σήμερα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, το κέντρο της αγροτιάς της κεντρικής Μακεδονίας δίνεται μήνυμα αντίστασης. Που έχει ως στόχο την ανόρθωση και της αγροτιάς αλλά κατ' επέκταση την ανόρθωση της εθνικής οικονομίας", συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος.

Image removed.

 

Μελλισοκόμοι

Στο πλευρό των αγροτών βρίσκονταν και οι μελισσοκόμοι από την Βέροια που διαμαρτυρονται για το αυξημένο κόστος παραγωγής. "Ήρθαμε να διαμαρτυρηθούμε στην Θεσσαλονίκη για την ακρίβεια και τις ελληνοποήσεις που γίνονται σε ξένο μέλι" δηλώνει ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου Βέροιας Γιάννης Κοτίδης τονίζοντας ότι απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση προκειμένου να επιβιώσουν.

 

Ο Πρόεδρος στο Μελλισοκομικού Συλλόγου Ν. Θεσσαλονίκης που αριθμεί περί τα 800 μέλη, Γιώργος Χίτογλου από την πλευρά του σημείωσε πως είναι ανάγκη να υπάρξει πολιτική βούληση. Δε μας αφήνουν να δουλέψουμε στα δάση. Είναι ανέφικτα και ανεδαφικά αυτά που λέει η κυβέρνηση, τόνισε. Για το νοθευμένο μελί που παρατηρείται κατά περιπτώσεις στην αγορά, είπε ότι δεν υπάρχει επίσης πολιτική βούληση για να υπάρξει λύση στο ζήτημα.

Πηγή: makthes.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας