Μενού Ροή
Οριστικό όχι από την Πολωνία στα ουκρανικά σιτηρά, ανεξαρτήτως ΕΕ

Η Πολωνία δεν θα επιτρέψει την επανέναρξη των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών, ανεξάρτητα από το αν οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να παρατείνουν τους περιορισμούς ή όχι, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι περιορισμοί της ΕΕ στις εισαγωγές ορισμένων ουκρανικών γεωργικών προϊόντων – σιτάρι, αραβόσιτος, ελαιοκράμβη και ηλιόσποροι – ισχύουν έως τις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά ακόμη και όταν πλησιάζει αυτή η ημερομηνία λήξης, παραμένει ασαφές εάν και πώς θα παραταθούν οι περιορισμοί.

«Η Πολωνία δεν θα επιτρέψει στα ουκρανικά σιτηρά να μας πλημμυρίσουν. Όποια και αν είναι η απόφαση των αξιωματούχων των Βρυξελλών, δεν θα ανοίξουμε τα σύνορά μας», έγραψε ο Μοραβιέτσκι την Τρίτη στο X.

Η ανάρτησή του συνοδευόταν από ένα σύντομο τηλεοπτικό σποτ στο οποίο επανέλαβε ότι η Πολωνία βοηθά τους Ουκρανούς πρόσφυγες από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής. «Όταν υπήρχε ανάγκη να βοηθήσουμε τους γείτονές μας, ανοίξαμε τις καρδιές και τα σπίτια μας. Αυτοί είναι οι Πολωνοί», είπε.

Κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι σε περίπτωση που η ΕΕ δεν παρατείνει το μερικό εμπάργκο στα ουκρανικά αγροδιατροφικά προϊόντα, διαφορετικά η Πολωνία θα επαναφέρει τα μονομερή μέτρα για την προστασία της πολωνικής αγοράς τροφίμων που επέβαλε για πρώτη φορά τον Απρίλιο, ανακοίνωσε ο Μοραβιέτσκι αργότερα μέσα στην ημέρα στο X.

Η ανακοίνωση του Μοραβιέτσκι έρχεται την ώρα που το κυβερνών συντηρητικό κόμμα του Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) οδεύει προς την κατάκτηση μιας τρίτης συνεχόμενης θητείας στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη νεότερη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos για το πρακτορείο OKO.press και τον TOK FM, η υποστήριξή του κυμαίνεται κατά μέσο όρο γύρω στο 35%.

Το PiS ανταγωνίζεται για τις ψήφους των αγροτών και άλλων ανθρώπων από αγροτικές περιοχές με τον αντιπολιτευόμενο Συνασπισμό Πολιτών (KO), του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος πρόσφατα ένωσε τις δυνάμεις του με το αγροτικό κίνημα AgroUnia που μετατράπηκε σε κόμμα.

Η αντίθεση της Πολωνίας κατά της επανέναρξης των εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων επηρέασε τις σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η ουκρανική κυβέρνηση απαγόρευσε στους νομοθέτες της χώρας να επισκέπτονται την Πολωνία, με ορισμένες εξαιρέσεις, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της AgroUnia, Μίχαλ Κολοντζέιτσακ, ταξίδεψε στο Στρασβούργο την Τρίτη για να μιλήσει στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα για τις σοβαρές συνέπειες των ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών στην πολωνική τοπική παραγωγή.

Ο Κολοντζέιτσακ θα συναντηθεί ενδεχομένως και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως έμαθε το ραδιόφωνο RMF FM.

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι πιστεύει ότι η απαγόρευση εισαγωγών επιλεγμένων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία θα πρέπει να παραταθεί και ότι η Ουκρανία θα πρέπει να βοηθηθεί στη διαφοροποίηση της διαμετακόμισης αγροδιατροφικών προϊόντων, σύμφωνα με το Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου (PAP).

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας