Μενού Ροή
JTI: Αύξηση παραγωγής στο εργοστάσιο της Ξάνθης και επενδύσεις «πράσινης» ανάπτυξης

Στοχευμένες δράσεις και καινοτόμες λύσεις υιοθετεί η JTI και στην Ελλάδα στο πλαίσιο της παγκόσμιας επιχειρηματικής της στρατηγικής για ένα βιώσιμο μέλλον και την επίτευξη του οράματός της για το 2030. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, υλοποιώντας τους αναπτυξιακούς στόχους του ομίλου Japan Tobacco Inc σε όρους βιωσιμότητας, την περίοδο 2020-2022 η JTI αύξησε την παραγωγή στο εργοστάσιο της Ξάνθης κατά 112%. Την ίδια στιγμή, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τον εθνικό στόχο της ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών και της αύξησης του δείκτη απασχόλησης ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή της Α. Μακεδονίας και Θράκης, η JTI συμβάλλει με το εξαγωγικό της αποτύπωμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας. Μάλιστα, το 2022 το 76% της παραγωγής του εργοστασίου εξάχθηκε σε αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το υπόλοιπο 24% να προορίζεται για την εγχώρια αγορά.

Ωστόσο η παραγωγική και εξαγωγική αυτή ένταση δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση επιβάρυνση του Περιβάλλοντος. Το αντίθετο. Οι βελτιώσεις που πραγματοποιήθηκαν και περαιτέρω δρομολογούνται στην παραγωγική μονάδα της Ξάνθης, συντάσσονται πλήρως με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο όμιλος JT να επιταχύνει τις προσπάθειές του για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Για να το επιτύχει, ο όμιλος έχει επικαιροποιήσει τους στόχους του για την «Ενέργεια και τις Εκπομπές Ρύπων» στο τρέχον «Περιβαλλοντικό Σχέδιο του Ομίλου JT 2030» και στοχεύει να είναι ουδέτερος ως προς τον άνθρακα για τις δικές του δραστηριότητες έως το 2030.

Η JTI έχει ενσωματώσει στο DNA της τη βιωσιμότητα και ήδη σημαντικό μέρος της αρχικής επένδυσης που διοχετεύθηκε στον πλήρη οργανωσιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των εγκαταστάσεων του εργοστασίου, αλλά και οι συμπληρωματικές επενδυτικές δράσεις τη διετία 2020-2022, στόχευσαν και στοχεύουν πέραν άλλων και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Οι δράσεις αυτές σχεδιάζονται πολύ προσεκτικά και υλοποιούνται με ακρίβεια στο εργοστάσιο προκειμένου να υπηρετηθεί αφενός η αρχή της πράσινης ανάπτυξης και αφετέρου να εξοικονομηθούν πόροι σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Υιοθετώντας το εταιρικό πρόγραμμα βιωσιμότητας μακράς πνοής, με ιδιαίτερη στοχοπροσήλωση στη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών δεικτών, η JTI έκανε ένα σημαντικό βήμα στην Ελλάδα το 2022, περιορίζοντας την κατανάλωση ενέργειας στο εργοστάσιο της Ξάνθης κατά 60%, τα απόβλητα κατά 7% και τις εκπομπές CO2 κατά 80% σε σχέση με το 2020. Η εγκατάσταση νέου συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας που μπορεί να περιορίσει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας κατά ακόμη 5%.

Η συμβολή της JTI στην τοπική οικονομία και την απασχόληση αλλά και στην αύξηση των εξαγωγών της χώρας διευρύνεται περαιτέρω το 2023, όπως αναφέρει η εταιρεία, με την έτι περαιτέρω ενίσχυση των αγορών εξαιρετικής ποιότητας ελληνικού καπνού για τα προϊόντα της ανά τον κόσμο, στηρίζοντας έμπρακτα τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας