Μενού Ροή
Πολωνία – Γερμανία σε συνομιλίες λόγω της μεταφοράς παράνομων αποβλήτων

Η Πολωνία και η Γερμανία είχαν την Τετάρτη την πρώτη τους ακρόαση ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από καταγγελία της Βαρσοβίας ότι η Γερμανία μετέφερε 35.000 τόνους παράνομων αποβλήτων στη χώρα.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ, η Γερμανία απλώς θα πάρει πίσω αυτά τα απόβλητα», δήλωσε ο Adam Guibourgé-Czetwertyński, υφυπουργός στο πολωνικό υπουργείο για το κλίμα και το περιβάλλον, μιλώντας στο Reuters και στη Euractiv για την υπόθεση.

«Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο οφείλεται πραγματικά στην απογοήτευση για την έλλειψη αντίδρασης της Γερμανίας εδώ και πολλά χρόνια σε αυτά τα θέματα. Η πιο σημαντική υπόθεση που υπερβαίνει συνολικά τους 20.000 τόνους, διαρκεί εδώ και οκτώ χρόνια και δεν έχουμε καταφέρει να δούμε καμία συγκεκριμένη δράση από τη Γερμανία», πρόσθεσε.

Η Βαρσοβία υποστηρίζει ότι τα απόβλητα δεν είχαν την κατάλληλη άδεια, πράγμα που σημαίνει ότι μεταφέρθηκαν παράνομα στη χώρα και η Γερμανία πρέπει να τα πάρει πίσω. Σύμφωνα με τον Guibourgé-Czetwertyński, η Πολωνία προσπάθησε να επιλύσει το ζήτημα διμερώς με τη Γερμανία, όπως έκανε και με παρόμοια προβλήματα με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, αυτό δεν είχε αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Μία από τις απογοητεύσεις για μένα είναι ότι δεν αντιδρούμε πραγματικά σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Το ομοσπονδιακό επίπεδο λέει απλώς μιλήστε με τα λάντερς, και τα λάντερς δεν κάνουν τίποτα», δήλωσε ο Guibourgé-Czetwertyński, αναφερόμενος στις ομοσπονδιακές περιφέρειες της Γερμανίας.

«Στην καλύτερη περίπτωση, λαμβάνουμε μια απάντηση που αμφισβητεί ορισμένα από τα ευρήματα, αλλά χωρίς καμία πρόθεση να τα ελέγξουν πραγματικά – τους έχουμε καλέσει, αν έχουν αμφιβολίες, να έρθουν να ελέγξουν μόνοι τους, να δουν τι υπάρχει, και δεν θέλουν να έρθουν», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Περιβάλλοντος δήλωσε στη Euractiv ότι η κυβέρνηση έλαβε την καταγγελία τον Αύγουστο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρέχει τώρα μια εμπιστευτική διαδικασία ανταλλαγή; απόψεων με την Πολωνία και τη Γερμανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προθεσμία μέχρι τις 26 Οκτωβρίου για να στείλει επίσημη δήλωση στις δύο χώρες, μετά την οποία η πολωνική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει αν θέλει να κινηθεί νομικά μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Σε συνέντευξη Τύπου τον Ιούλιο, ο Christopher Stolzenberg, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Περιβάλλοντος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για τις παράνομες εξαγωγές αποβλήτων.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του νόμου, οι έρευνες και η παροχή εντολών για την επιστροφή των παράνομα μεταφερόμενων αποβλήτων είναι αρμοδιότητα των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας.

Συνολικά, η Πολωνία αμφισβητεί επτά διαφορετικές υποθέσεις που αφορούν 35.000 τόνους αποβλήτων, τα οποία απορρίφθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας. Ορισμένα από αυτά βρίσκονται επίσης κοντά σε προστατευόμενες περιοχές της φύσης, σύμφωνα με τον Guibourgé-Czetwertyński.

Η Πολωνία ξεκίνησε αρχικά την πρόκληση τον Αύγουστο, όταν άσκησε νομικές προσφυγές κατά διαφόρων νομοθετικών πράξεων της ΕΕ για το κλίμα.

Μιλώντας στη Euractiv και το Reuters, ο Guibourgé-Czetwertyński δήλωσε ότι η σειρά των υποθέσεων δεν συνδέονται μεταξύ τους. Η πολωνική κυβέρνηση διέψευσε επίσης ότι η έναρξη της υπόθεσης συνδέεται με τις επερχόμενες πολωνικές εκλογές.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας