Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμονή της μελέτης που έχει αναθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για το πόσες μονάδες καύσης απορριμμάτων απαιτούνται, καθώς και για τις περιοχές που πρέπει να χωροθετηθούν, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το μοντέλο χρηματοδότησης, όπως υποστήριξε χθες ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.
Ήδη, για το πρότζεκτ της καύσης φαίνεται να εκδηλώνεται ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον από ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, μέσα στους οποίους περιλαμβάνεται και η μονάδα της ΔΕΗ στο Λαύριο. Τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων περιέγραψε χθες στο εκδήλωση που διοργανώθηκε από τις A-Energy Investment Initiative και ΣΔΙΤ Forum Initiative με τη συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.
Όπως δήλωσε, η Πολιτεία έχει βάλει σοβαρά στο δημόσιο διάλογο την ενεργειακή αξιοποίηση λαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για αυτό καθώς προβάλλει και ο μοναδικός ασφαλής δρόμος για να περιοριστεί η ταφή στο 10% έως το 2030.
Ο κ. Γραφάκος, κατά τη διάρκεια ομιλίας σε εκδήλωση για τη διαχείριση απορριμμάτων, των A-Energy Investment Initiative και ΣΔΙΤ Forum Initiative, είπε πως «δεν είναι στόχος μας να φτιάξουμε εμείς τις μονάδες». Όμως, στην περίπτωση που η αγορά δεν δείξει ενδιαφέρον, τότε «θα προχωρήσουμε τα έργα μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ)». Ο ίδιος είπε πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αγορά.
Tόσο η ΔΕΗ όσο και άλλοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση απορριμμάτων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, έχει μιλήσει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την επιχείρηση για σχέδιο λειτουργίας μιας τέτοιας μονάδας στη Βόρεια Ελλάδα. Τελευταία, όμως, ακούγεται πως η διοίκηση της ΔΕΗ εξετάζει και τη μετατροπή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Αττική, ώστε να αξιοποιεί ως πρώτη ύλη απορρίμματα για την παραγωγή ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό αναθεωρήθηκε ο εθνικός σχεδιασμός για την διαχείριση αποβλήτων (ΕΣΔΑ), ο οποίος αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση ώστε να έχει εγκριθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Η νέα στρατηγική στην διαχείριση απορριμμάτων καθιστά πιο ελαστική την πολιτική της ενεργειακής αξιοποίησης καθώς έχει συμπεριλάβει και διάταξη η οποία προβλέπει την καύση όχι μόνο δευτερογενών καυσίμων (RDF ή SRF) αλλά και σύμμεικτων απορριμμάτων, δηλαδή ότι περιλαμβάνει ο πράσινος κάδος. Πρόκειται όπως αναφέρεται για μία πρόβλεψη που έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει το έλλειμμα της διαχείρισης που υπάρχει στην αγορά μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων που προβλέπεται ανά περιφέρεια. «Μεταβατικά, έως την ολοκλήρωση του συνόλου του δικτύου των ΜΕΑ/ΜΑΑ που προβλέπονται, είναι επιτρεπτή η θερμική επεξεργασία και υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών αποβλήτων» αναφέρει η επίμαχη προσθήκη της διάταξης.
Ο κ. Γραφάκος υποστήριξε χθες πως η καύση είναι πιο «πράσινη» λύση από την ταφή στη χωματερή της Φυλής (που έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και χρόνια…) και παρουσίασε την εμπειρία από τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που λειτουργεί στη Δυτική Μακεδονία
Όπως είπε από την μονάδα της Κοζάνης πηγαίνει για ταφή σήμερα ένα ποσοστό 45% των αποβλήτων που επεξεργάζεται. Αν το υλικό αυτό μετατραπεί σε SRF μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας και την τηλεθέρμανση από την μονάδα του Αμύνταιου της ΔΕΤΕΠΑ.
Για την τσιμεντοβιομηχανία που αποτελεί μέχρι σήμερα τον μοναδικό αποδέκτη του δευτερογενούς καυσίμου SRF και είναι από τους κλάδους που υποστηρίζουν την καύση, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει απόλυτη ταύτιση.
Ο λόγος είναι ότι το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι τα τσιμεντάδικα πρέπει να μηδενίσουν τις απαιτήσεις τους για τα απορρίμματα που λαμβάνουν και για τα οποία σήμερα αμείβονται για να καίνε. Ο κ. Γραφάκος επισήμανε χθες ότι με τα σημερινά δεδομένα ο πολίτης καλείται να καλύψει όλο το κόστος της διαχείρισης. Ο ίδιος έκανε παράλληλα και τον επίλογο στον προγραμματισμό των δημοπρατήσεων για νέες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων ανά την χώρα.
Όπως δήλωσε με τη δημοπράτηση των μονάδων Βόλου, Λάρισας, ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Νάξου στις αρχές του 2023 ολοκληρώνεται ο μεγάλος κύκλος. Κατόπιν τούτων στην συνέχεια οι φορείς. διαχείρισης απορριμμάτων θα πρέπει είτε να κατασκευάσουν έργα μέσω σύμπραξης με ιδιώτες ή να τα κατασκευάσουν αποκλειστικά με δικούς τους πόρους. Σε ότι αφορά το τέλος ταφής είπε, ότι θα εισπραχθεί κανονικά για το 2022 καθώς είναι στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση πόρων για τη χώρα μας αλλά ότι θα υπάρξει διευκόλυνση των δήμων στην αποπληρωμή του.