Μενού Ροή
Astra International
Ινδονησία: Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με κινεζική στήριξη και χρυσωρυχείο χάνουν άδειες μετά τις φονικές πλημμύρες

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας προχώρησε στην ανάκληση των αδειών λειτουργίας 28 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, της εξόρυξης και της δασοκομίας, μετά από καταγγελίες για σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις οι οποίες, σύμφωνα με τις αρχές, συνέβαλαν στην επιδείνωση των καταστροφικών πλημμυρών του περασμένου έτους.

Μεταξύ των εταιρειών που επηρεάζονται περιλαμβάνονται ένα υδροηλεκτρικό έργο με κινεζική στήριξη στη Βόρεια Σουμάτρα, καθώς και η Agincourt Resources του ομίλου Astra International, η οποία διαχειρίζεται το χρυσωρυχείο Martabe.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από κυκλώνα στη Σουμάτρα στα τέλη Νοεμβρίου στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, κατέστρεψαν χιλιάδες κατοικίες και ανάγκασαν πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Περιβαλλοντικοί ειδικοί επισημαίνουν ότι η εκτεταμένη αποψίλωση δασών για την ανάπτυξη ορυχείων και φυτειών επιδείνωσε σημαντικά τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής.

Στο επίκεντρο της απόφασης βρίσκεται το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Batangtoru, το οποίο κατασκευάζεται από την κινεζική PowerChina και ελέγχεται από την SDIC Power Holdings. Το έργο έχει δεχθεί έντονη κριτική από περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες το θεωρούν απειλή για το ιδιαίτερα πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής.

Παρά τις επικρίσεις, κινεζικές διπλωματικές πηγές υποστήριξαν ότι το έργο συμμορφώνεται με την ινδονησιακή νομοθεσία και εξέφρασαν την ελπίδα να συνεχιστούν οι εργασίες. Οι εμπλεκόμενες εταιρείες, πάντως, δήλωσαν ότι αναμένουν επίσημες διευκρινίσεις από τις αρχές και εξετάζουν τις επιπτώσεις της κυβερνητικής απόφασης στις δραστηριότητές τους.

Η ινδονησιακή κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι η απόφαση ανάκλησης των αδειών είναι οριστική, τονίζοντας ότι οι έρευνες κατέδειξαν λειτουργία έργων εκτός των εγκεκριμένων παραχωρήσεων και παρεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές, όπως οι όχθες ποταμών. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου με τις εταιρείες για το μέλλον των περιουσιακών τους στοιχείων.

Πηγή: Reuters

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας