Μενού Ροή
Έρχεται το «Κινούμαι ηλεκτρικά 3» - Η επιδότηση και το μπόνους απόσυρσης

Με ενισχυμένο το κίνητρο της απόσυρσης των παλαιών οχημάτων επιστρέφει το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά», το οποίο θα αντικαταστήσει το «Κινούμαι ηλεκτρικά 2» μετά το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε και ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, το νέο πρόγραμμα θα έχει αυξημένο προϋπολογισμό σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, ενώ έχουν διασφαλιστεί ήδη τα απαραίτητα κονδύλια. «Για το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 διασφαλίσαμε ήδη τους πόρους, οι οποίοι θα είναι περισσότεροι από το 2», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας στο συνέδριο «Υποδομές και Δίκτυα». Προσέθεσε πως στόχος του υπουργείου είναι να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες και να υπάρξει μεγαλύτερη σύνδεση των επιδοτήσεων με την ανανέωση του στόλου: «Υφίσταται ήδη και θα ενισχυθεί περισσότερο η σύνδεση της απόσυρσης οχημάτων με την ανανέωση του στόλου με ηλεκτρικά οχήματα. Σήμερα υπάρχει μια πρόσθετη επιδότηση 1.000 ευρώ σε όποιον προχωρούσε και σε απόσυρση του οχήματός του. Αυτό το ποσό θα το ενισχύσουμε. Στόχος μας δεν είναι μόνο να μεταβούμε στην ηλεκτροκίνηση, αλλά ταυτόχρονα να αποσύρουμε και ένα κομμάτι του στόλου που είναι μεγάλης ηλικίας», ανέφερε ο υπουργός.

Προβληματισμένοι είναι ωστόσο παράγοντες του υπουργείου που είδαν την πλατφόρμα να κλείνει σε ελάχιστο χρόνο, σημειώνοντας ότι οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. «Όταν ανοίγουμε την πλατφόρμα σε μισή ώρα διαπιστώνουμε ότι έχουν καλυφθεί οι δυνατότητες που υπάρχουν. Αλλά και αυτό ερευνάται. Έχουμε δει περίεργα λογισμικά συστήματα που χρησιμοποιούνται από μεγάλες επιχειρήσεις για να κλειδώνουν επιδότηση για μεγάλους στόλους», τόνισε.

Οι πληρωμές

Το τελευταίο διάστημα πάτησαν γκάζι και οι πληρωμές. Από το καλοκαίρι μέχρι και τώρα τον Απρίλιο, έχουν πληρωθεί 5.000 αιτήσεις ύψους 16 εκατ. ευρώ όταν σε όλο το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 1» είχαν πληρωθεί 10 εκατομμύρια.

Η επιδότηση στο υφιστάμενο πρόγραμμα φτάνει έως και τα 8.000 ευρώ για κάποιο ηλεκτρικό όχημα, ενώ στο επόμενο πρόγραμμα, εξετάζεται αυτή να είναι υψηλότερη και η διαδικασία να είναι πιο γρήγορη και πιο ευέλικτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» έχει αυξηθεί στα 65 εκατ. ευρώ ενώ παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς αδιάθετων πόρων από μία κατηγορία οχημάτων σε άλλη, για την οποία οι πόροι έχουν εξαντληθεί. Παράλληλα ο δικαιούχος θα πρέπει να υποβάλει δελτίο παραγγελίας οχήματος εντός 45 ημερών αλλιώς η αίτηση απορρίπτεται και το ποσό της επιδότησης αποδεσμεύεται.

«Το πρόγραμμα τρέχει με υψηλότερες ταχύτητες και δεσμεύομαι ότι κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους θα πληρώνονται περίπου 4 εκ ευρώ. Αρκεί και ο πολίτης να έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, διότι υπάρχουν και τέτοια ζητήματα», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας