Μενού Ροή
"Καμπανάκι" κινδύνου στις τράπεζες πανευρωπαικά από τις ανάγκες για ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών

Στο μικροσκόπιο όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν μπει τα στεγαστικά δάνεια κατοικιών και ένας αυξανόμενος κίνδυνος σε αυτό το "καυτό" χαρτοφυλάκιο,η κατανάλωση ενέργειας.

Η Γερμανία,  τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, είναι ολοένα και πιο σαφές ότι πολλά νοικοκυριά είτε δεν επιθυμούν είτε δεν μπορούν να αφιερώσουν κεφάλαια για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών τους. Η γερμανική Bundesbank έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η μη ανάληψη δράσης μπορεί να αφήσει σημαντικό πλήγμα στις αξίες των ακινήτων, με αρνητικές επιπτώσεις για την ευρύτερη οικονομία. Η Deutsche Bank AG, τονίζει ότι μόνο ένα μικρό μέρος των οικιακών πελατών της είναι επί του παρόντος επιλέξιμοι για πράσινα δάνεια.

"Όλες οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις", δήλωσε ο Tobias Horn, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου για την ιδιωτική τραπεζική στο τμήμα κινδύνου της τράπεζας με έδρα τη Φρανκφούρτη.
Η Deutsche Bank, η οποία διαθέτει χαρτοφυλάκιο οικιστικών ακινήτων περίπου 175 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκτιμά ότι ένα μεμονωμένο σπίτι μπορεί να χρειαστεί ανακαινίσεις αξίας άνω των 100.000 ευρώ για να συμμορφωθεί με το υψηλότερο επίπεδο ενεργειακής απόδοσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ισοδυναμεί με 80 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά για τους πελάτες οικιακών ακινήτων της τράπεζας.

Αυτές οι δαπάνες θα τινάξουν πιθανότατα εκτός και αρκετούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς, επηρεάζοντας και τις δόσεις των στεγαστικών δανείων και θα καταστήσει την εξυπηρέτηση του χρέους λιγότερο προσιτή για τους ιδιοκτήτες κατοικιών. Η Deutsche Bank ανέφερε στην τελευταία ετήσια έκθεσή της ότι «η μεγαλύτερη συγκέντρωση πιστωτικού κινδύνου στο πλαίσιο των δανείων από περιφερειακή άποψη είναι στην εγχώρια αγορά της, τη Γερμανία, με σημαντικό μερίδιο στα νοικοκυριά, η οποία περιλαμβάνει την πλειονότητα των ενυπόθηκων δανείων και των στεγαστικών δανείων».

Η μεγάλη εικόνα σε όλη την Ευρώπη είναι ότι «δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα» για να ευθυγραμμιστεί το απόθεμα κατοικιών με τα στοχευμένα περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ, δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Γερμανίας. «Δεν μπορείτε να αναγκάσετε τους ιδιοκτήτες σπιτιού να κάνουν ανακαινίσεις», πρόσθεσε.

Η λύση που βρήκε η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας είναι τα δομημένα μέσα κεφαλαιακής ελάφρυνσης. Την Παρασκευή, η Deutsche αποκάλυψε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που της επιτρέπει να χορηγεί εκπτώσεις σε περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ πράσινων στεγαστικών δανείων στην εγχώρια αγορά της. Η ΕΤΕπ θα εγγυηθεί μια ενδιάμεση δόση 150 εκατομμυρίων ευρώ σε μια τιτλοποίηση καταναλωτικού δανείου, ξεκλειδώνοντας χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον γερμανικό δανειστή.

Η Deutsche Bank ήδη εξετάζει τη σύναψη περισσότερων τέτοιων συμφωνιών ελάφρυνσης κεφαλαίου, οι οποίες έχουν αναδειχθεί ως ένα κομμάτι χρηματοοικονομικής μηχανικής που φαίνεται ότι θα διαδραματίσει έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη  Ευρώπη.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας