Μενού Ροή
Έρχονται οι πρώτες πληρωμές για το «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» – Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο οι εκταμιεύσεις στους προμηθευτές

Στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή πληρωμών προς τους προμηθευτές που έχουν ολοκληρώσει το σύνολο των απαιτούμενων διαδικασιών και έχουν προχωρήσει στην εξαργύρωση των vouchers για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energymag.

Πηγές με γνώση της διαδικασίας αναφέρουν ότι οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν σταδιακά και με σειρά χρονικής προτεραιότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρώτοι θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους οι προμηθευτές που είχαν ολοκληρώσει νωρίτερα την υποβολή των δικαιολογητικών και τις διαδικασίες εξαργύρωσης των επιταγών, ενώ θα ακολουθήσουν όσοι ολοκλήρωσαν μεταγενέστερα τις σχετικές ενέργειες.

126.000 vouchers έχουν ήδη ενεργοποιηθεί

Η συνολική πορεία του προγράμματος αποτυπώνει έντονη κινητικότητα στην αγορά εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας.

Μέχρι σήμερα έχουν εξαργυρωθεί περίπου 126.000 vouchers, τα οποία αντιστοιχούν σε δημόσια δαπάνη ύψους περίπου 141 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σχεδόν 24.000 επιπλέον vouchers παραμένουν δεσμευμένα, αντιπροσωπεύοντας επιδοτήσεις που υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ.

Κρίσιμη η προθεσμία της 25ης Ιουνίου

Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται καθοριστικές για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η προθεσμία για την εξαργύρωση των επιταγών της πρώτης απόφασης υπαγωγής, καθώς και για τη δέσμευση vouchers που αφορούν τη δεύτερη και τρίτη απόφαση, ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου. Ωστόσο, η καταληκτική ημερομηνία για την εξαργύρωση των επιταγών και την υποβολή αιτημάτων πληρωμής για τις δύο τελευταίες αποφάσεις υπαγωγής παραμένει η 25η Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο ενοποίησης των προθεσμιών, ώστε η 25η Ιουνίου να αποτελέσει κοινή ημερομηνία τόσο για τη δέσμευση όσο και για την εξαργύρωση των vouchers σε όλες τις αποφάσεις υπαγωγής. Η σχετική συζήτηση έχει στόχο να διευκολύνει τις διαδικασίες και να δώσει πρόσθετο χρόνο σε επιχειρήσεις και ωφελούμενους.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι στη δεύτερη απόφαση υπαγωγής περίπου 12.000 αιτήσεις δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε δέσμευση επιταγής προϊόντος, ενώ περισσότερες από 16.000 εκκρεμούν ως προς τη δέσμευση της επιταγής υπηρεσίας. Αντίστοιχα, στην τρίτη απόφαση υπαγωγής περισσότερες από 4.500 αιτήσεις δεν έχουν δεσμεύσει επιταγή προϊόντος και περίπου 6.000 επιταγή υπηρεσίας.

Στο 96,7% του στόχου οι ηλιακοί θερμοσίφωνες

Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα εμφανίζει σημαντική πρόοδο ως προς τα ορόσημα που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ειδικότερα, στην κατηγορία των ηλιακών θερμοσιφώνων έχει ήδη καλυφθεί το 96,7% του προβλεπόμενου στόχου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν εξαργυρωθεί περισσότερες από 53.000 επιταγές, με τον συνολικό στόχο να ανέρχεται στις 55.000. Το γεγονός αυτό φέρνει το συγκεκριμένο σκέλος του προγράμματος μια ανάσα από την πλήρη επίτευξη του σχετικού οροσήμου.

Περιθώριο ανόδου στις αντλίες θερμότητας

Διαφορετική είναι η εικόνα στις αντλίες θερμότητας, όπου εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση από τον τελικό στόχο. Μέχρι σήμερα έχουν εξαργυρωθεί πάνω από 22.000 επιταγές έναντι στόχου 25.000 εγκαταστάσεων, γεγονός που μεταφράζεται σε υπολειπόμενο ποσοστό άνω του 11,5%.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι η εικόνα αναμένεται να βελτιωθεί αισθητά το επόμενο διάστημα, καθώς αρκετά έργα βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αυξάνοντας τον αριθμό των εξαργυρωμένων επιταγών.

Τα στοιχεία του προγράμματος αναδεικνύουν και το σημαντικό επενδυτικό αποτύπωμα που δημιουργείται στην αγορά ενεργειακού εξοπλισμού.

Στην περίπτωση των αντλιών θερμότητας, η μέση αξία του βασικού εξοπλισμού ξεπερνά τα 6.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ο συμπληρωματικός εξοπλισμός διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 1.650 ευρώ, ενώ οι εργασίες εγκατάστασης και οι συνοδευτικές υπηρεσίες υπερβαίνουν τα 2.300 ευρώ.

Αντίστοιχα, στους ηλιακούς θερμοσίφωνες η μέση αξία του εξοπλισμού ξεπερνά τα 1.200 ευρώ, ενώ το μέσο κόστος εγκατάστασης διαμορφώνεται περίπου στα 250 ευρώ.

Με τις πληρωμές προς τους προμηθευτές να δρομολογούνται και τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης να πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποτελέσει βαρόμετρο για την τελική επίδοση ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης νοικοκυριών που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας