Μενού Ροή
Άννα Παπαδοπούλου
Η Άννα Παπαδοπούλου σε παλαιότερη φωτογραφία από συνάντηση του Κωστή Χατζηδακη ως υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με φορείς της αγοράς
Υπό την εποπτεία Κ. Χατζηδάκη οι πόροι για ενεργειακές πολιτικές -Ποιοι μετέχουν στην επιτροπή για τα Ταμεία Κλίματος και Απανθρακοποίησης

Υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη τίθενται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από τα νέα σημαντικά ενεργειακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού και το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων.

Δύο συνεργάτιδες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, η Άννα Παπαδοπούλου και η Βασιλική Γεωργακοπούλου αναλαμβάνουν πρόεδρος και αναπληρώτρια πρόεδρος αντίστοιχα της ομάδας εργασίας που συστήνεται με απόφαση της γενικής γραμματέως Συντονισμού, Εύης Δραμαλιώτη, για τον διϋπουργικό συντονισμό του σχεδιασμού και της εφαρμογής των νέων Ταμείων. Στην 13μελη ομάδα εργασίας μετέχει και τρίτη συνεργάτιδα του Κωστή Χατζηδάκη, η Σοφία Γριβέα.

Μετέχουν επίσης τρεις γενικοί γραμματείς: η Βασιλική Παντελοπούλου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με αρμοδιότητα το ΕΣΠΑ, η Στυλιανή Σιαράπη του υπουργείου Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τις ιδιωτικές επενδύσεις και ο Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σταύρο Παπασταύρου, εκπροσωπεί η διευθύντρια του γραφείου του, Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου ενώ ως ειδικοί στα θέματα ενέργειας μετέχουν στην επιτροπή ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Θάνος Ζαρόγιαννης, ο οποίος ως σύμβουλος στο ΥΠΕΝ είχε συντονίσει την αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, και ο δικηγόρος-ενεργειακός εμπειρογνώμονας Βασίλης Τριαντάφυλλος, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος της πρώην υφυπουργού και γενικής γραμματέως Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου και εμπειρογνώμονας της διϋπουργικής επιτροπής για την ενέργεια και το κλίμα.

Στην επιτροπή μετέχουν ακόμη:

  • Βασίλης Λιβέρης, στέλεχος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, αποσπασμένος στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου,
  • Δημήτρης Απίστουλας, επιστημονικός συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών και Μεταφορών,  Κωνσταντίνου Κυρανάκη,
  • Ζαφείρης-Δημήτρης Βάλβης, συνεργάτης της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνας Μιχαηλίδου,
  • Δωροθέα Γιαννούλη, γεωπόνος, συνεργάτιδα του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Θανάση Κοντογεώργη.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, έργο της ομάδας εργασίας είναι ο διυπουργικός συντονισμός του σχεδιασμού και της εφαρμογής των νέων Ταμείων, ήτοι το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού και το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων, με σκοπό τη μέγιστη αξιοποίησή τους μέσω της έγκαιρης επιλογής και ωρίμανσης των κατάλληλων έργων προς χρηματοδότηση, καθώς και ειδικότερα η προετοιμασία του Κοινωνικού Σχεδίου για το Κλίμα ως ένα συνεκτικό σύνολο εθνικών μέτρων και επενδύσεων για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της τιμολόγησης του άνθρακα στα ευάλωτα νοικοκυριά, τις ευάλωτες πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ευάλωτους χρήστες των μεταφορών.

Η θητεία της ομάδας εργασίας εκπνέει στο τέλος του 2025 με δυνατότητα ανανέωσης, ενώ για τα μέλη της δεν προβλέπεται αμοιβή.

Τα ταμεία

Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών συστάθηκε τον περασμένο Νοέμβριο όταν στη Νάξο, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, υπεγράφη η τριμερής σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Οι καταρχήν διαθέσιμοι πόροι του νέου ταμείου διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το ταμείο εκτιμάται πως θα κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 3,8 δισ. ευρώ για το χρονικό διάστημα 2025 -2032.

Μέσω του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου, το ύψος των πόρων του οποίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί, πρόκειται να στηριχτούν τα ευάλωτα νοικοκυριά. Όπως έχει δηλώσει στη Βουλή, η πρώην υφυπουργός, Αλεξάνδρα Σδούκου στον τομέα της κοινωνικής κατοικίας σχεδιάζονται παρεμβάσεις για να ενισχυθεί η ενεργειακή απόδοση και να επεκταθούν διαθέσιμες κατοικίες, ενώ έμφαση θα δοθεί στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η Ελλάδα έχει περιθώριο να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο για το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο έως τον επόμενο μήνα καθώς η υλοποίησή του θα ξεκινήσει από το 2026.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας