Μενού Ροή
Κοζάνη:Το «χωριό υδρογόνου» της ΔΕΔΑ θα παρουσιαστεί σε ξένους επενδυτές με αποκλειστικό ενδιαφέρον τις χρήσεις υδρογόνου

Ένα καινοτόμο εγχείρημα προετοιμάζει αυτή την περίοδο η ΔΕΔΑ με την δημιουργία ενός πρότυπου «χωριού» που όλες του οι ενεργειακές ανάγκες στην θέρμανση, την ψύξη, την ηλεκτροδότηση, θα καλύπτονται από την χρήση υδρογόνου. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας που επιθεωρεί αυτές τις ημέρες τα έργα ΦΑ στην Δυτική Μακεδονία μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για το πρότζεκτ εξηγώντας ότι το «χωριό υδρογόνου» μπορεί να αφορά μια γεωγραφική ενότητα που βρίσκεται ακόμη κι ως συνοικία στα όρια ενός δήμου ή μια δημοτική κοινότητα που γειτνιάζει με κάποιο μικρό αστικό κέντρο ενώ διευκρίνισε ότι τα πληθυσμιακά του χαρακτηριστικά δεν θα υπερβαίνουν τους 800 κατοίκους.

Εξήγησε ότι δεν θα επεισέλθει σε κάποια ονοματολογία για την περιοχή, καθότι η τελική απόφαση θα είναι σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης που εποπτεύει τα θέματα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στην περιοχή καθώς και με άλλους φορείς.

Ο κ. Τσάκας ανέφερε ότι ενώ το εγχείρημα που ξεκίνησε ως ένα μικρό και μετρημένο πρότζεκτ ώστε να μπορεί ακόμη και να αυτοχρηματοδοτηθεί από την εταιρία, φαίνεται ότι «με την καινοτομία που εφαρμόζει και τις τεχνολογικές λύσεις που προσφέρει έχει κεντρίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον Ενεργειακών funds». Aποκάλυψε ότι το πρότζεκτ συμμετείχε με άλλες 150 προτάσεις υδρογόνου από όλο τον κόσμο σε μια Επιστημονική Επιτροπή που εκπροσωπούν funds με κύριο αντικείμενο τις επενδύσεις σε υδρογόνο. Το «υδρογονοχωριό» της ΔΕΔΑ βρίσκεται στις 50 προτάσεις που επιλέχθηκαν από την Επιτροπή και όπως εξήγησε ο κ. Μάριος Τσάκας «την επόμενη βδομάδα η πρότασή μας θα παρουσιαστεί ενώπιον των επενδυτών».

Ανέφερε ότι από την στιγμή που διαπιστώνεται ενδιαφέρον από διάφορους ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς οικονομικούς φορείς για την δουλειά της ΔΕΔΑ «μπορούμε να επανεξετάσουμε την κλίμακα του έργου αλλά και τους τρόπους χρηματοδότησης του». Ο ελάχιστος προϋπολογισμός που έχει προβλεφθεί στην περίπτωση της αυτοχρηματοδότησης του έργου είναι τα 2,5 εκ € πράγμα που σημαίνει ότι με την πιθανή εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και άλλων χρηματοδοτικών σχημάτων το πρότζεκτ μπορεί να ανέλθει σε διαφορετική επενδυτική κατηγορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας