Μενού Ροή
ΔΕΠΑ
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Πίσω από όσα πάνε την ενέργεια μπροστά

Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο των τελευταίων χρόνων, το οποίο σημαδεύθηκε από τις πρωτόγνωρες προκλήσεις της πανδημίας και της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, συνεχίζει σταθερά να επενδύει στην αναπτυξιακή της πορεία, παραμένοντας πιστή στο όραμά της να βρίσκεται πίσω από όσα πάνε την ενέργεια μπροστά.

Από μια παραδοσιακή εταιρεία ενέργειας, μετασχηματίζεται δυναμικά σε μια σύγχρονη, ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας με υψηλή καθετοποίηση, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό της πέρα από την αξιόπιστη προμήθεια φυσικού αερίου, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Συνδυάζοντας μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας, αλλά και την παροχή φορτίων LNG στην αγορά spot βάσει των αναγκών, η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαθέτει ένα ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο εμπορίας φυσικού αερίου,  ενώ παράλληλα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση και εμβάθυνση της συγκεκριμένης αγοράς.

Αναπτύσσεται, άρα υπάρχει

Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντική είναι η αύξηση του μεριδίου της στον ανεφοδιασμό βυτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω της υπηρεσίας φόρτωσης φορτηγών πλοίων (truck loading), καθώς και η υλοποίηση έργων αιχμής, όπως το  small-scale δίκτυο LNG, το οποίο επιτρέπει την τροφοδοσία βιομηχανικών πελατών και πρατηρίων ανεφοδιασμού βαρέων οχημάτων και θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου τροφοδοσίας με LNG στη χώρα.

Η διαρκής ανάπτυξη βρίσκεται στον πυρήνα λειτουργίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στηρίζοντας διεθνή έργα, όπως τους αγωγούς TAP, IGB, Poseidon, EastMed, και την πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, η εταιρεία θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, μέσω της μεταφοράς φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη.

Επίσης, έχει εισέλθει σε όλες τις βασικές περιφερειακές αγορές φυσικού αερίου, καθώς και σε χρηματιστήρια της περιοχής, όπως το GME της Ιταλίας, το CEEGEX της Ουγγαρίας και το Balkan Gas Hub της Βουλγαρίας.

Ενισχύοντας το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο

Η διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων εφοδιασμού έχει ανέλθει σε προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μέσω του νέου στρατηγικού πλάνου της, γνωστού ως REPowerEU, η ΕΕ προχωρά σε στρατηγικές κινήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, παραγωγή καθαρής ενέργειας και διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΠΑ Εμπορίας κάνει στοχευμένες επενδύσεις διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό της. Έχοντας ήδη μεγάλη παρουσία στη λιανική αγορά, μέσω της θυγατρικής της, Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, έκανε δυναμική είσοδο στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής με την απόκτηση του 29% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 840 MW, στην Αλεξανδρούπολη, προς αντικατάσταση τριών ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων, η οποία μελλοντικά, θα μπορεί να λειτουργήσει με «πράσινα» καύσιμα.

Επιπλέον, πέρα από τη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας στην Αλεξανδρούπολη, η ΔΕΠΑ Εμπορίας εισήλθε πρόσφατα και στο μετοχικό κεφάλαιο της FIER THERMOELECTRIC SA, με ποσοστό 35%, για την ανάπτυξη μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλβανία.

Ενδεικτικό στοιχείο του μετασχηματισμού  της εταιρείας είναι ακόμη η είσοδός της στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, αλλά και σε μεγαλύτερες αγορές, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ουγγαρίας.

Επενδύοντας σε ΑΠΕ για ένα βιώσιμο μέλλον

Ενισχύοντας το ενεργειακό χαρτοφυλάκιό της και επιδιώκοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον ευρωπαϊκό στόχο της πράσινης μετάβασης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών δυναμικότητας άνω των 800 MW, με άμεσο στόχο την υπέρβαση του 1 GW, ενώ παράλληλα, έχει σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στην ανάπτυξη των πράσινων καυσίμων, συγκεκριμένα του υδρογόνου και του βιομεθανίου, με ενεργό συμμετοχή σε καινοτόμα προγράμματα.

Επίσης, τα μεγάλα διεθνή έργα στα οποία συμμετέχει, όπως ο αγωγός IGB και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, είναι σχεδιασμένα για να προσαρμοστούν στη μετάβαση σε «καθαρές» μορφές ενέργειας.

Επενδύοντας στη βιωσιμότητα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι αποφασισμένη να περιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της εφαρμόζοντας τα κριτήρια ESG και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η πρόοδος που έχει σημειώσει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ήδη αισθητή, με περισσότερο από 26% λιγότερες εκπομπών ρύπων μέσα σε ένα χρόνο.

Ανταποκρινόμενη με επιτυχία στις απαιτητικές συνθήκες της ενεργειακής αγοράς των τελευταίων χρόνων, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να αποτελεί την εγγυήτρια δύναμη της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της χώρας, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ρόλο της στον ενεργειακό εφοδιασμό της ευρύτερης ΝΑ Ευρώπης. Επενδύοντας σε καθαρές μορφές ενέργειας και καινοτόμα έργα, οδηγεί τις εξελίξεις στην πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας