Μενού Ροή
Ενεργειακές μετοχές: Κέρδη έως 25% τον Ιανουάριο – Ποιοι ξεχώρισαν, ποιοι υστέρησαν

Στις κορυφαίες θέσεις των αποδόσεων σε όλο το χρηματιστήριο βρέθηκε ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών τον Ιανουάριο του 2023, συνεχίζοντας και «χτίζοντας» στο κρεσέντο των προηγούμενων ετών.

Θυμίζουμε πως μετά το εκπληκτικό 2021 όπου οι εισηγμένες «σήκωσαν» μέσω ομολόγων και αυξήσεων κεφαλαίου πάνω από 8 δισ. ευρώ, με το ήμισυ αυτών να γίνεται από τον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών, ο συγκεκριμένος τομέας βγήκε περαιτέρω στο προσκήνιο το 2022.

Το περασμένο έτος καταγράφηκαν επίσης καλές αποδόσεις από τις μετοχές του ευρύτερου αυτού κλάδου, ενώ υπήρξαν και σημαντικά deals, όπως η είσοδος της Motor Oil στην Ελλάκτωρ σε ποσοστό 30%, η εξαγορά της Άνεμος από την ίδια εταιρεία, καθώς επίσης και η εξαγορά της Intrakat από το σχήμα των εφοπλιστών.

Ο κλάδος της ενέργειας, των υποδομών και των διυλιστηρίων είναι στη θέση του οδηγού, τόσο από πλευράς επιχειρηματικών συμφωνιών και deals όσο και από πλευράς αποδόσεων στο χρηματιστήριο. Αυτός ο τομέας έχει δώσει πάνω από είκοσι μικρά και μεγαλύτερα deal εντός του 2022, ενώ ήδη κυοφορούνται κάποια σημαντικά deals και στις αρχές του 2023.

Ο ενεργειακός τομέας πλέον διαθέτει τρεις μετοχές στο δείκτη MSCI Standard Greece (ΔΕΗ, Mytilineos και Τέρνα Ενεργειακή), ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα γίνουν τέσσερις το προσεχές διάστημα με την είσοδο (επάνοδο) της Motor Oil. Παράλληλα, οι τέσσερις από τις δέκα κορυφαίες σε κεφαλαιοποίηση μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι από τον κλάδο της ενέργειας, που σημαίνει ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο επηρεασμός και η στάθμιση του κλάδου στο Γενικό Δείκτη αλλά και στον FTSE 25.

Πλέον, ο κλάδος, συνολικά, επηρεάζει σε μεγαλύτερο ποσοστό το Γ.Δ. και τον FTSE 25 από τις τράπεζες, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

 

Οι πρωταγωνιστές

Η μετοχή της Ελλάκτωρ είναι από αυτές που πρωταγωνίστησαν (με άνοδο 34,70%) το 2022, ενώ ξεχωρίζει και το νέο έτος έχοντας απόδοση 20%, εν μέσω μέσω αυξημένης κινητικότητας, καθώς βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση της Άκτωρ.

Η Mytilineos που πέρυσι είχε απόδοση 34%, φέτος βρίσκεται ήδη στο +16,75% φέτος, εν μέσω ιστορικών επιδόσεων στα αποτελέσματα χρήσης 2022, που εξέπληξαν όλους τους αναλυτές, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει ένα νέο μπαράζ αναβαθμίσεων. Η μετοχή χθες διόρθωσε σε ποσοστό 3,27% με κλείσιμο στα 23,70 ευρώ, όμως τη Δευτέρα είχε κλείσει στα 24,50 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά. Ο όμιλος αποτιμάται πλέον στα 3,38 δισ. ευρώ, έχοντας βάλει πλώρη μέσα στην επόμενη διετία να εισαχθεί στον FTSE 100 του Λονδίνου.

Ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα επίσης βρίσκεται σε γόνιμη περίοδο μεγάλης ανάπτυξης, κάτι που έχει αντανάκλαση στη μετοχή η οποία κερδίζει 14,30% φέτος, ενώ προχθές Δευτέρα έκλεισε στα 12,52 ευρώ που είναι νέα υψηλά 15ετίας! Ο όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση της «πράσινης» θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή. Η τελευταία πέρυσι ενισχύθηκε κατά 50%, ενώ έχει κάνει πολύ μεγάλο ράλι όλα τα τελευταία χρόνια. Φέτος, κινείται σταθεροποιητικά.

Η μετοχή της ΔΕΗ που πέρυσι πιέστηκε σε ποσοστό 30,30%, φέτος δείχνει αλλαγμένο προφίλ, καθώς κερδίζει ήδη 11,40%, με φόντο την πολύ μεγάλη κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο. Σύντομα αναμένονται νέα από τις διαπραγματεύσεις στη Ρουμανία, ενώ φαίνεται πως θα υπάρξει κίνηση και στη Βουλγαρία.

Η Motor Oil που το 2022 πέτυχε την ισχυρότερη χρήση της ιστορίας της, καθώς μόνο με το 9μηνο έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, πέρυσι ήταν η πρώτη μετοχή του FTSE 25 με απόδοση 59%, ενώ φέτος κερδίζει 2,70%, ευρισκόμενη περίπου δύο ευρώ κάτω από τα ιστορικά υψηλά των 24,40 ευρώ.

Ο τίτλος της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) μετά το +22% πέρυσι, φέτος κερδίζει 2% έχοντας συντηρητική συμπεριφορά.

Η Cenergy Holdings εν μέσω ρεκόρ ανεκτέλεστου και μπαράζ νέων έργων σε όλο σχεδόν τον πλανήτη, παρουσίασε επίσης ιστορικά μεγέθη το 2022, ενώ κερδίζει το 2023 σε ποσοστό 25,33%.

Η μετοχή της AVAX έχει επίσης πολύ καλή πορεία φέτος με απόδοση 23,5%, ενώ βρίσκεται επίσης σε γόνιμο στάδιο αλλαγών εν μέσω κινήσεων ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων (Voltera, Γέφυρα κ.α.) μειώνοντας κατά 39% το δανεισμό της. To ανεκτέλεστο του ομίλου ενισχύεται διαρκώς και πλέον διαμορφώνεται στα 2,3 δισ. ευρώ

Εξαιρετική πορεία έχει το 2023 η μετοχή του ΑΔΜΗΕ η οποία ενισχύεται κοντά στο 17%, ενώ πρόσφατα η Eurobank Equities έδωσε τιμή στόχο τα 2,90 ευρώ με σύσταση αγοράς. Πέρυσι είχε πιεστεί σε ποσοστό 29,6%.

Η Intrakat φέτος κερδίζει 6,85% ενώ ολοκλήρωσε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ που θα τη βοηθήσει να υποστηρίξει το πολύ μεγάλο επενδυτικό της πρόγραμμα.

Η μετοχή της Ελινόιλ πάσχει από περιορισμένη εμπορευσιμότητα καθώς κάνει πολύ μικρούς όγκους και τζίρους στις περισσότερες συνεδριάσεις, ενώ έκλεισε τον Ιανουάριο με άνοδο 3,26%. H Revoil κινείται εξισορροπητικά το 2023, βγάζοντας το μήνα στο +0,78%.

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας