Δομικές αλλαγές στη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς φέρνει η όξυνση της κρίσης, με σκοπό την αύξηση των διμερών συμφωνιών και με αντίστοιχη μείωση στα ποσοστά της ενέργειας που θα περνούν καθημερινά από τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προωθεί έκτακτη μελέτη για τη μείωση των περιορισμών στα διμερή συμβόλαια ή ακόμη και την πλήρη κατάργησή τους, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας.
Πιο αναλυτικά, στόχος της αλλαγής αυτής είναι να έρθει η εγχώρια αγορά στα επίπεδα και πρότυπα λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών, με συμβόλαια που είναι προστατευμένα από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας. Και αυτό γιατί σε αντίθεση με το πλαίσιο που διαμορφώνεται σε πιο ώριμες ευρωπαϊκές αγορές, που έχουν διμερή συμβόλαια με τα οποία δίνεται σταθερή τιμή στους καταναλωτές και ταυτόχρονα διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση τα οποία παρακάμπτουν τις χρηματιστηριακές αγορές, ενώ μόνο 20% των συναλλαγών περνούν από το χρηματιστήριο, στην Ελλάδα το σύνολο των συναλλαγών περνούν από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, με αποτέλεσμα όλες οι αγοραπωλησίες να κινούνται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις των τιμών της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, μεταφέροντας όλες τις διακυμάνσεις στον τελικό καταναλωτή.
Όπως έχει εξηγήσει στο παρελθόν ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος το ελληνικό αυτό φαινόμενο οφείλεται στη δομή του ανταγωνισμού: Οι εταιρείες που είναι ανταγωνιστές της ΔΕΗ είναι λίγες και οι περισσότερες δεν έχουν καν δική τους παραγωγή, αλλά αγοράζουν ενέργεια από την οργανωμένη αγορά. Παράλληλα, και εκείνες που έχουν από μία μονάδα φυσικού αερίου δεν διαθέτουν ένα ικανό χαρτοφυλάκιο ώστε να χτίσουν το δικό τους χαρτοφυλάκιο διμερών συμβολαίων με τους πελάτες τους και επομένως κάνουν δύο παράλληλες πράξεις: πουλάνε την ενέργεια της μονάδας τους στο χρηματιστήριο και αγοράζουν για τους πελάτες τους σαν να ήταν έμποροι από την οργανωμένη αγορά.
Η μόνη που διαθέτει ικανό χαρτοφυλάκιο ενέργειας για να μπορέσει να προχωρήσει σε τέτοιες διμερείς συμβάσεις είναι η ΔΕΗ, ωστόσο η νομοθεσία δεν της το επιτρέπει για λόγους ρευστότητας της Προημερήσιας Αγοράς. Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση που να ξεπερνούν το 20% της ενεργειακής κατανάλωσης των πελατών της. Όπως σημειώνει ο κ. Κάπρος, αν δεν υπήρχε αυτός ο περιορισμός και η ΔΕΗ μπορούσε να κλείνει τέτοια συμβόλαια με όλους τους πελάτες της, τότε στη χρηματιστηριακή αγορά θα έμενε μικρό κομμάτι των συναλλαγών και θα μειωνόταν η ρευστότητα.
Ο κ. Κάπρος μιλώντας χθες στο Power & Gas Forum εξήγησε γιατί το πρόβλημα με τη μείωση της ρευστότητας δεν είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Όπως είπε, δεν είναι καν υποχρεωτική η προημερησία αγορά, ούτε το να περνάνε οι συμφωνίες από αυτή και υπογράμμισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η προώθηση των διμερών συμβολαίων αλλά και ο καθορισμός των τιμολογίων με βάση τη μέση τιμή κόστους, με την προσθήκη ενός μόνο ποσοστού που να τιμολογείται στη βάση των τιμών του χρηματιστηρίου.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ