Μενού Ροή
Η απογείωση των διυλιστηρίων! - Έπιασε και τις 2.400 μονάδες το Χ.Α. με δύναμη από τις ενεργειακές

Άκρως εντυπωσιακή δυναμική που εκπλήσσει ακόμη και τους πιο έμπειρους επαγγελματίες της αγοράς επιδεικνύει το ελληνικό χρηματιστήριο (και) στο ξεκίνημα του Φεβρουαρίου, έχοντας σχεδόν καταργήσει ή παραμερίσει παραδοσιακές προσεγγίσεις περί υπεραγορασμένων επιπέδων και υπερβολών στους ταλαντωτές, «τρελαίνοντας» τερματικά, χρηματιστές και επενδυτές.

Η αγορά, ασχέτως του εκάστοτε διεθνούς κλίματος κινείται αυτόνομα ανοδικά, χαράσσοντας τη δική της πορεία, πετυχαίνοντας αλλεπάλληλα ρεκόρ 16 ετών, έχοντας ήδη αφήσει πίσω της τη μαύρη περίοδο της δημοσιονομικής χρεοκοπίας της χώρας, ενώ πλέον βάζει πλώρη για να επιστρέψει σε εκτόπισμα που είχε προ 17-18 ετών, όταν κορυφώνονταν η περίοδος της οικονομικής ευδαιμονίας.

Ήδη η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ξεπερνά τα 160 δισ. ευρώ, επίδοση που παραπέμπει σε εκείνη την εποχή και μολονότι πλέον οι εισηγμένες είναι κατά 70-80 λιγότερες, ο τραπεζικός κλάδος είναι ο μισός συγκριτικά με τότε, ενώ ο Γ.Δ. βρίσκεται τουλάχιστον 1.500 μονάδες χαμηλότερα.

Βεβαίως, συγκρίσεις με εκείνη την εποχή σε επίπεδο Γ.Δ. δεν μπορούν να γίνουν, καθώς τότε ήταν εντελώς άλλο το «μωσαϊκό» σύνθεσής του, με 13 εισηγμένες τράπεζες, δεκάδες περισσότερες πολυεθνικές που πλέον έχουν αποχωρήσει (Παπαστράτος, Vodafone, Κωτσόβολος κ.α.) και άλλη πολιτική στάθμισης σε όλες τις μετοχές.

Μολονότι η αγορά μετά το ράλι του Ιανουαρίου είναι υπερ-φορτωμένη με κέρδη, σε υπεραγορασμένα επίπεδα και κάλλιστα μπορεί – και πρέπει – να κάνει διόρθωση, εντούτοις έκλεισε ανοδικά και στην τρίτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, με το Γενικό Δείκτη να ξεπερνά και τις 2.400 μονάδες, κλείνοντας στις 2.407,07 μονάδες με νέα ισχυρή άνοδο 1,56%.

Ήδη ο Γ.Δ. κερδίζει 3,98% το πρώτο τριήμερο του μήνα, ο FTSE 25 είναι στο +4,39%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο +5,72%. Μάλιστα, υπάρχουν μετοχές με απόδοση που ξεπερνά ακόμη και το10%, όπως οι Alpha Bank και Optima Bank, ενώ σημαντικότατα είναι τα κέρδη ενεργειακών μετοχών.

Η δυναμική του Χ.Α. εκπλήσσει, καθώς αυτή η κίνηση έρχεται μετά από έξι ανοδικά χρόνια στα εφτά τελευταία από το 2019, έρχεται μετά το +44,3% του 2025 και μετά το +9,16% του Ιανουαρίου.

Που οφείλεται η αυτονόμηση του Χ.Α.

Η μεγάλη αυτονόμηση του Χ.Α., ακόμη και σε ημέρες μεικτής ή και αρνητικής κίνησης των ξένων δεικτών, ασφαλώς οφείλεται στο διαφορετικό timing της ελληνικής αγοράς – και της ελληνικής οικονομίας - έναντι του διεθνούς momentum. To X.A. έχασε σχεδόν όλο το ράλι της δεκαετίας του 2010, ενώ η ελληνική οικονομία «τρέχει» με ταχύτερους ρυθμούς έναντι των υπολοίπων της Ε.Ε. Τα ελληνικά assets, εισηγμένα και μη, παραμένουν ελκυστικά, πάντα συγκριτικά με τις διεθνείς αποτιμήσεις.

Συνάμα, δε πρέπει να ξεχνάμε ότι το Χ.Α. διανύει μια περίοδο συστημικού μετασχηματισμού, από μια ρηχή, ακραία περιφερειακή αγορά των 50 και 60 εκατ. ευρώ ημερήσιου τζίρου σε μια αγορά με μεγαλύτερο βάθος, όπως επιβεβαιώνει η κλιμάκωση των συναλλαγών. Η αγορά διανύει περίοδο δομικού μετασχηματισμού, καθώς πλέον ανήκει στην πλατφόρμα του Euronext, ενώ ετοιμάζεται μέσα στο 2026 να επιστρέψει μετά από 13 χρόνια στην πρώτη κατηγορία των αγορών, στις λεγόμενες ώριμες και ανεπτυγμένες.

Πρόκειται για δομικές αλλαγές που είναι συστημικής σημασίας για όλο το εγχώριο χρηματιστηριακό οικοσύστημα, καθώς φέρνουν μια κολοσσιαία ανακατανομή και αναδιάταξη κεφαλαίων, άρα έως ένα μεγάλο βαθμό, δικαιολογείται η αυτονόμηση της αγοράς έναντι του διεθνούς κλίματος. Αυτό το άτυπο rebalancing που λαμβάνει χώρα σχεδόν καθημερινά, εκτόξευσε τις μέσες συναλλαγές τον Ιανουάριο στα 413,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας γεωμετρική αύξηση 89,5% έναντι του 2025 που ήταν στα 218 εκατ. ευρώ!

Συνάμα, ακόμη πιο… φορτσάτος μπήκε ο Φεβρουάριος, καθώς τη Δευτέρα ο τζίρος ανήλθε στα 453,58 εκατ. ευρώ, την Τρίτη διαμορφώθηκε στα 436,89 εκατ. ευρώ, ενώ χθες καταγράφηκε μικρή μείωση στα 399,13 εκατ. ευρώ. Μέσα σε τρεις συνεδριάσεις δηλαδή έγιναν συναλλαγές 1,28 δισ. ευρώ, φέρνοντας τη μέση επίδοση του μήνα έως τώρα στα 429,8 εκατ. ευρώ!

Η πορεία των ενεργειακών – βιομηχανικών

ElvalHalcor: Νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου μετάλλων της χώρας και εκ των κορυφαίων της Ευρώπης. Έπιασε τα 4,91 ευρώ με νέο ράλι +4,91% χθες, κερδίζοντας το τριήμερο +6,05%, ύστερα από το +23,10% τον Ιανουάριο και το +95,80% του 2025.

HelleniQ Energy: Βελτιώνει διαρκώς την εικόνα του εσχάτως, χθες έκλεισε με άνοδο 2,57% στα 9,37 ευρώ, που είναι νέα υψηλά εξίμισι ετών, καθώς σε αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις 29 Αυγούστου του ’19. Στο +8,50% τον Ιανουάριο.

Viohalco: Νέα ιστορικά υψηλά τα 13,40 ευρώ μετά και το χθεσινό +2,45%, ενώ το τριήμερο του Φλεβάρη βρίσκεται στο +3,08%. Στο +9,20% τον Ιανουάριο, στο +40,20% το Δεκέμβριο του ’25, ενώ συνολικά πέρυσι κέρδισε +118,8%.

Motor Oil: Νέα ιστορικά υψηλά τα 35,94 ευρώ μετά και το χθεσινό +2,39%, ενώ το τριήμερο του νέου μήνα βρίσκεται στο +5,83%. Στο +8,20% τον περασμένο μήνα, +20,70% το Δεκέμβριο, +52,10% στο σύνολο του 2025.

ΔΕΗ: Με νέα άνοδο 1,89% έφτασε (και) τα 20,48 ευρώ χθες, που είναι νέα υψηλά 18 περίπου ετών. Στο +2,61% το Φεβρουάριο, +9,70% τον Ιανουάριο, +20,5% το Δεκέμβριο του ’25, ενώ συνολικά πέρυσι ενισχύθηκε κατά 47,50%.

Cenergy Holdings: Εδώ μιλάμε για την απόλυτη μετοχή των τελευταίων ετών. Στο +1,77% χθες, έφτασε στα 19,60 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά, ενώ έως πριν τριάμισι – τέσσερα χρόνια, βολόδερνε στα 2,60 με 2,80 ευρώ, με τους αναλυτές αλλά και τους επενδυτές να την… περιφρονούν. Στο +58,90% πέρυσι.   

ΓΕΚ Τέρνα: Με νέα άνοδο 1,58% χθες, έφτασε στα 34,74 ευρώ, που ασφαλώς είναι νέα ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας και τα «τρελά» νούμερα που είχε δει, ως… Ερμής, στη φούσκα του ’99. Κέρδη +4,51% το Φεβρουάριο, ενώ έβγαλε τον Ιανουάριο το +30,80%.

Metlen: Με άνοδο +0,58% χθες έκλεισε στα 44,94 ευρώ, με τις μάχες πωλητών και αγοραστών να συνεχίζονται. Πάντως, ολοένα και περισσότεροι οίκοι επανακάμπτουν με εκθέσεις και ανεβασμένες τιμές – στόχους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας