Μενού Ροή
H ΔΕΗ άλλαξε και ξανασυστήνεται στους επενδυτές

Τέσσερα χρόνια πριν στάθηκε στα πόδια της, βγήκε μετά από χρόνια στις αγορές, ξεκίνησε τις πρώτες συμφωνίες στις ΑΠΕ και αμέσως μετά ξέσπασε η ενεργειακή κρίση. 

Και παρ’ ότι το 2022 ήταν ο ορισμός της τέλειας καταιγίδας, όχι μόνο κρατήθηκε όρθια και κατάφερε να στηρίξει με 1,8 δισ τα νοικοκυριά, αλλά και δεν παρεξέκλινε της πορείας που είχε χαράξει το μάνατζμεντ Στάσση προς τον πράσινο μετασχηματισμό.

Έκτοτε, οι προσδοκίες γύρω από τη ΔΕΗ έχουν μεγαλώσει πολύ. Ο όμιλος που παρουσιάζει σήμερα το μεσημέρι στους ξένους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης κατέχει πλέον το μεγαλύτερο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια.

Στο ξεκίνημα της χρονιάς και του νέου του business plan για την τετραετία 2024-2027, όχι μόνο έχει ένα πράσινο δυναμικό 2,5 GW, αλλά ταυτόχρονα μειώνει όλο και περισσότερο την εξάρτηση του από το λιγνίτη, άρα τις εκπομπές CO2 και συνολικά τα κόστη του.

Τα παραπάνω μεταφράζονται σε ισχυρότερες ταμειακές ροές, δηλαδή περισσότερα χρήματα στο ταμείο για μεγάλες επενδύσεις, μια παράμετρο που στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν είχε φέρει σε εξαιρετικά δυσμενή θέση τον όμιλο.

Τι θα ακούσουμε λοιπόν σήμερα το μεσημέρι από τον μάνατζερ ; Αναθεώρηση προς τα πάνω όλων των στόχων για την επόμενη τετραετία. Στην κερδοφορία, τις ΑΠΕ, τις επενδύσεις, τις διεθνή επέκταση, παντού. Αρχίζοντας από τα EBITDA για τα οποία λέγεται ότι θα καταφέρει να φέρει φέτος, δηλαδή… ενάμισι χρόνο πιο μπροστά, τον στόχο για 1,7 δισ. ευρώ που είχε θέσει για το 2026, αλλά και ότι βάζει πλέον τον πήχη στα επίπεδα των 2 δισ για το 2027. 

Αναθεώρηση επίσης στα νούμερα για τις επενδύσεις, καθώς τα 9 δισ. ευρώ του υφιστάμενου επιχειρησιακού πλάνου, θα μπορούσαν την επόμενη τετραετία να ξεπεράσουν και τα 10 δισ ευρώ.

Αναθεώρηση στους στόχους της διεθνούς επέκτασης, όπου η αγορά αναμένει ειδήσεις για τη Βουλγαρία, ποιες θα είναι γενικότερα οι επόμενες «μεγάλες» αποφάσεις στα Βαλκάνια και πως σκέφτεται το μάνατζμεντ να αξιοποιήσει τα assets της Enel Romania μετά την αύξηση των μεγεθών του ομίλου κατά 50%, με 9 εκατομμύρια πλέον πελάτες και 340.000 χλμ ηλεκτρικών δικτύων.

Εδώ έχει μεγάλο ενδιαφέρον η ενίσχυση της γεωγραφικής και επιχειρηματικής εμβέλειας του ομίλου. Έχοντας μπει σε μια ώριμη αγορά, όπως η ρουμανική, ο ελληνικός όμιλος αποκτά όχι μόνο ένα διεθνοποιημένο προφίλ, αλλά και πρόσβαση σε ένα πολύ σημαντικό στρατηγικό ενεργειακό διάδρομο. Αυτόν που ξεκινά από την Ελλάδα, διασχίζει τη Βουλγαρία και καταλήγει στην Ρουμανία. Ας μην ξεχνάμε ότι η ευρωπαϊκή αγορά έχει γίνει ενιαία, οι περιορισμοί στις διασυνοριακές συναλλαγές έχουν αρθεί, οι εθνικές αγορές είναι συνδεδεμένες (coupling) και η ηλεκτρική ενέργεια πωλείται ελεύθερα μεταξύ των χωρών, δημιουργώντας συνέργειες και ανοίγοντας μεγάλες ευκαιρίες για καλύτερες τιμές και επενδύσεις.

Κυρίως όμως αυτό που περιμένει να δει η αγορά είναι αυτή η «φρεσκάδα» που αποπνέει η εικόνα του ομίλου και η επιχειρηματική του στρατηγική, η οποία επεκτείνεται από την πελατοκεντρική του φιλοσοφία μέχρι την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και την συνεχή επέκταση σε νέους τομείς.

Έναν όμιλο που σε αντίθεση με άλλους ελληνικούς, μπαίνει συνεχώς σε νέα «χωράφια», από τις τηλεπικοινωνίες και τις οπτικές ίνες μέχρι την ηλεκτροκίνηση και τα θαλάσσια αιολικά, όπου πρόσφατα απέκτησε την άδεια του ομίλου Κοπελούζου στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Από τη διοίκηση δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό για την παρουσίαση, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Στάσσης θα αποκαλύψει το σχέδιο του του ομίλου στις οπτικές ίνες, οι οποίες θα «κουμπώσουν» πάνω στα εναέρια δίκτυα ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ. Ένα πλάνο που σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες απαιτεί επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ, τις οποίες η επιχείρηση, θα υλοποιεί σταδιακά, νοικιάζοντας στη συνέχεια μέρος της χωρητικότητας της οπτικής ίνας σε παρόχους των telecoms, προκειμένου η τηλεποικινωνιακή υπηρεσία να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια και επιχειρήσεις.

Το πλεονέκτημα του project, συνδέεται με τις εκτιμήσεις για γρήγορη ανάπτυξη του δικτύου, καθώς η τοποθέτηση εναέριας οπτικής ίνας είναι πολύ λιγότερο περίπλοκη και απαιτεί μικρότερο χρόνο και κόστος από την υπόγεια. Το μοντέλο για την ανάπτυξη της υποδομής θα μπορούσε να ακολουθήσει μεθόδους παρόμοιες με εκείνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως στην Ιταλία από την Enel.

Σίγουρα στο Λονδίνο θα ακούσουμε για το ενεργειακό retail, όπου η διοίκηση θα περιγράψει το πελατοκεντρικό της όραμα, τις δραστηριότητες που θα ανοίξουν νέες ροές εσόδων και την επέκτασή της στις επενδυτικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσα από το δίκτυο των 90 καταστημάτων της Κωτσόβολος. Στη κουβέντα εδώ μπαίνουν οι ευκαιρίες που δημιουργεί για την επιχείρηση η πρόβλεψη του νέου ΕΣΕΚ ότι έως το 2030 αναμένεται να δαπανηθούν 42 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για αγορά νέων λιγότερο ενεργοβόρων συσκευών, όπως αντλίες θερμότητας. Τομέας όπου η επιχείρηση επενδύσει πολλά, όπως και στο smart home. 

Η αγορά τιμολογεί τη ΔΕΗ ήδη διαφορετικά. Και κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν να δούμε και επίπεδα μετοχής στα 15 με 17 ευρώ, αρκετά πάνω από τα σημερινά επίπεδα των 12,24 ευρώ. Ας μην ξεχνάμε ότι βρίσκεται μέσα στις δέκα κορυφαίες εισηγμένες σε κεφαλαιοποίηση. Και είναι αυτές που θα τραβήξουν πρώτες το βλέμμα των ξένων θεσμικών, αμέσως μόλις το Χρηματιστήριο Αθηνών περάσει για τα καλά τη πόρτα των μεγάλων ανεπτυγμένων αγορών. Η συνέχεια θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας