Μενού Ροή
Georgios Stassis
Citi: Το νέο στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ την φέρνει στην κορυφή της Ευρώπης

H Citigroup επικαιροποιεί τις προβλέψεις της για τη ΔΕΗ μετά και την ανακοίνωση του στρατηγικού σχεδίου των 24 δισ. ευρώ, το οποίο όπως επισημαίνει «ξεκλειδώνει ανώτερη ανάπτυξη σε discount». Βλέπει υπερδιπλασιασμό των EBITDA από 2 δισ. ευρώ σήμερα σε 4,6 δισ. ευρώ έως το 2030, ενώ αυξάνει την τιμή-στόχο στα 22,6 ευρώ από 19 ευρώ πριν.

Όπως σημειώνει η Citi, ακόμη και με συντηρητικές υποθέσεις (εξαιρουμένων των ανοδικών περιθωρίων από ΑΠΕ και κέντρα δεδομένων), προβλέπει αύξηση κερδών ανά μετοχή (EPS) 12% μετά το dilution, η οποία εξακολουθεί να είναι κορυφαία στον κλάδο. Παρά ταύτα, η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με μόλις 10x P/E για το 2028, καθιστώντας την το φθηνότερο όνομα έναντι των ανταγωνιστών που διαπραγματεύονται με μέσο όρο ~15x.

Η Citi πιστεύει ότι το στρατηγικό σχέδιο των 24 δισ. ευρώ αντιμετωπίζει παλαιότερες ανησυχίες σχετικά με την κλίμακα και τη ρευστότητα, ενώ ο αντιληπτός κίνδυνος αναδυόμενων αγορών θα μειωθεί καθώς η Ελλάδα εισέρχεται στους δείκτες ανεπτυγμένων αγορών. Συνολικά, αυτό θα υποστηρίξει μια σταδιακή μείωση του discount αποτίμησης. Η τιμή-στόχος των 22,6 ευρώ υποδηλώνει P/E στο 13x, εξακολουθώντας να έχει discount 15% έναντι των άλλων εταιρειών του κλάδου, προσφέροντας ένα πολύ ελκυστικό σημείο εισόδου. Η τιμή-στόχος, σε συνδυασμό με την εκτιμώμενη μερισματική απόδοση του 4,2% μεταφράζεται σε αποδόσεις 24% για τους μετόχους της ΔΕΗ, όπως εκτιμά η Citi.

Ιστορικά, η μετοχή της ΔΕΗ έχει διαπραγματευτεί με discount έναντι των ευρωπαϊκών καθετοποιημένων εταιρειών κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη, αντανακλώντας έναν συνδυασμό έκθεσης σε αναδυόμενες αγορές, ένα πιο περιορισμένο ιστορικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μικρότερη κλίμακα και ρευστότητας, όπως εξηγεί η Citi,. Ωστόσο, αυτοί οι παράγοντες αντιμετωπίζονται σταδιακά. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα βελτιώσει τη ρευστότητα και την κλίμακα, ενώ η επέκταση του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι στιγμής ενισχύει τη θέση της ΔΕΗ στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Ταυτόχρονα, η εξελισσόμενη αναταξινόμηση της ελληνική αγοράς μειώνει τον αντιληπτό κίνδυνο αναδυόμενων αγορών. Συνολικά, η Citi βλέπει μια σαφή πορεία για μείωση του discount αποτίμησης με την πάροδο του χρόνου.

Η νέα στρατηγική της ΔΕΗ

Το ανανεωμένο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ υποστηρίζεται από μια σημαντική αύξηση των επενδύσεων, με ένα πρόγραμμα κεφαλαιουχικών δαπανών 24 δισ. ευρώ για την περίοδο 2026-30, σημαντικά πάνω από το κονδύλιο των 10 δισ. ευρώ που ορίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο κατά την Capital Markets Day της εταιρείας, τονίζει η Citi.

Η επένδυση επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με 10 δισ. ευρώ να διατίθενται στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες επενδύσεις στη διανομή (~5 δισ. ευρώ) και σε συμπληρωματικούς τομείς όπως η ευέλικτη παραγωγή, η υδροηλεκτρική ενέργεια και η αποθήκευση. Γεωγραφικά, η πλειονότητα των δαπανών παραμένει επικεντρωμένη στην Ελλάδα (~13 δισ. ευρώ), με πρόσθετη ανάπτυξη στη Ρουμανία και σε άλλες διεθνείς αγορές, υποστηρίζοντας τη μετάβαση της ΔΕΗ σε μια πιο διαφοροποιημένη και κλιμακωτή πλατφόρμα, επισημαίνει η Citi.

Αυτή η επένδυση μεταφράζεται σε μια σημαντική επιτάχυνση των κερδών, με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν από 2,0 δισ. ευρώ σήμερα σε 4,6 δισ. ευρώ έως το 2030 (με 18% μέση ετήσια αύξηση). Περίπου το ήμισυ αυτής της ανάπτυξης οφείλεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από τη διανομή και νεότερους τομείς ανάπτυξης, όπως τα κέντρα δεδομένων, το εμπόριο ενέργειας και οι τηλεπικοινωνίες. Είναι σημαντικό ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μειώνει την ανάγκη χρηματοδότησης του σχεδίου μέσω χρέους, περιορίζοντας την αύξηση του καθαρού κόστους τόκων σε σχέση με τα EBITDA, τονίζει η Citi. «Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά κέρδη αυξάνονται κατά 27% ετησίως σε μέσο όρο, τοποθετώντας τη ΔΕΗ σταθερά στην κορυφή των ευρωπαϊκών εταιρειών κοινής ωφέλειας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ενώ η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εισάγει βραχυπρόθεσμο dilution, ο αντίκτυπος μετριάζεται εν μέρει με την πάροδο του χρόνου, επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα. Υποθέτοντας τιμή έκδοσης 18 ευρώ/μετοχή, εκτιμά >30% dilution στα κέρδη του 2028, αλλά έως το 2030 μεγάλο μέρος της υποκείμενης αύξησης των κερδών θα έχει επιτευχθεί, με το dilution να έχει σε μεγάλο βαθμό αναστραφεί. Σε αυτή τη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) εξακολουθούν να αυξάνονται με 16% σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) μετά το dilution, παραμένοντας μπροστά από τiς περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου.

Κατά την άποψη της Citi, το νέο σχέδιο είναι στρατηγικά συνεκτικό, καθώς υποστηρίζει τη φιλοδοξία της ΔΕΗ να επεκταθεί σε αγορές ενέργειας με δομικά υψηλότερες τιμές οι οποίες είναι ολοένα και πιο περιορισμένες, σε ολόκληρη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η οποία, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μέρος ενός συνδεδεμένου συστήματος, συνεχίζει να παρουσιάζει επίμονη αύξηση τιμών. Η επέκταση σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές επιτρέπει στη ΔΕΗ να αναπτύξει κεφάλαια σε κλίμακα, να αξιοποιήσει το ολοκληρωμένο μοντέλο κοινής ωφέλειας και να αποκομίσει αποδόσεις άνω του μέσου όρου καθώς η δυναμικότητα ορυκτών καυσίμων αποσύρεται και η ζήτηση αυξάνεται.

Ο κύριος κίνδυνος για την επενδυτική περίπτωση της ΔΕΗ είναι η εκτέλεση, ιδίως μετά το 2028, όπου η παράδοση βασίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε μη ασφαλισμένες ΑΠΕ, στην ανάπτυξη νέων μοχλών ανάπτυξης, όπως τα κέντρα δεδομένων, και στην επέκταση σε νέες αγορές με μεγαλύτερα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα κανονισμών. Οποιεσδήποτε καθυστερήσεις ή αλλαγές στην πολιτική θα μπορούσαν να ωθήσουν σε καθυστέρηση την παράδοση κερδών και να μετριάσουν τις αποδόσεις, σημειώνει η Citi.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας