Η Κρήτη, με τη μεγάλη ιστορία, τη μεγάλη κουλτούρα και το βαρύ «φορτίο» στον ευρύτερο ελληνισμό, δεν «γεννά» μόνο (παρασιτικές) ιστορίες τύπου… ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά παράγει και υψηλή τεχνολογία τέτοιας κλάσης, που μπορεί να ανταγωνίζεται ξένους κολοσσούς και εταιρείες χωρών με μακρά παράδοση στη βιομηχανία.
Μια τέτοια, ιδιαίτερα ξεχωριστή περίπτωση, είναι η ALTUS LSA, η οποία ιδρύθηκε στα Χανιά το 2011 από τον Ζαχαρία Σαρρή και την αδερφή του Μαρία και αποτελεί μια καινοτόμο ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, η οποία αναπτύσσει ολοκληρωμένες λύσεις προϊόντων και υπηρεσιών στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα των μη Επανδρωμένων Συστημάτων (Drones). Από τα Χανιά λοιπόν σχεδιάζει και παράγει προηγμένα drones διεθνούς εμβέλειας, που καλύπτουν τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές αποστολές (πολιτική προστασία, έρευνα και διάσωση, δημόσια ασφάλεια).
Πλέον η ALTUS έχει καταξιωθεί στο χώρο της, έχοντας ήδη πολύ σημαντικά projects σε τομείς όπως η επιτήρηση χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, η συλλογή πληροφοριών με εναέρια μέσα, η επόπτευση κρίσιμων υποδομών και πολλά άλλα.
Μέσα σε 14 χρόνια έχει ήδη χτίσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο πελατών σε παγκόσμιο επίπεδο, από το χώρο της βιομηχανίας, της άμυνας και της ασφάλειας, όπως το ΝΑΤΟ, η Frontex, ο ΟΑΣΕ (Organization for Security and Stability in Europe), η EMSA (European Maritime Safety Agency), οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αεροπορία του Κατάρ, η Αστυνομία της Κύπρου και πολλοί άλλοι.
Το εξαιρετικά κρίσιμο χαρτοφυλάκιο πελατών που διαθέτει σε παγκόσμιο επίπεδο και το τεράστιο ειδικό βάρος των φορέων που εμπιστεύονται την εταιρεία από τα Χανιά, μαρτυρά την ποιότητα και την αξιοπιστία της.
Το οικογενειακό DNA
Βεβαίως, στην οικογένεια υπήρχε DNA υψηλής τεχνολογίας και ειδικά εμπειρία από drones, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται για την Ελλάδα των ‘90ς. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, ο Δημήτρης και η Ελίνα Σαρρή, γονείς του Ζαχαρία και της Μαρίας, ίδρυσαν την EADS 3 Sigma που έφτιαχνε drones για το ΝΑΤΟ. O γιατρός Δημήτρης Σαρρής, μπήκε σε αυτό το φιλόδοξο project συναρμολογώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προσομοίωναν εναέριες απειλές στο πεδίο βολής του ΝΑΤΟ στην Κρήτη.
Η πορεία ήταν ανοδική, η παραγωγή γινόταν όλη στην Κρήτη, ενώ το 2004, περίπου δέκα χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας, ο κολοσσός Airbus αγόρασε ποσοστό και το 2009 εξαγόρασε το 100% της EADS 3 Sigma.
Έτσι, το 2011, ο Ζαχαρίας Σαρρής, αποφάσισε να «χτίσει» στην τεχνολογική παρακαταθήκη της οικογένειας, ιδρύοντας μαζί με την αδερφή του την ALTUS LSA. Η πορεία ήταν ανοδική, η πρώτη δουλειά ήταν σε πρόγραμμα της Frontex στο Άκτιο, κατόπιν έδωσε drones στην Ελληνική Αστυνομία για φύλαξη του Έβρου (Ειδομένη κ.λπ.) και όλα πήραν το δρόμο τους.
Συμφωνία για 100 drones στη σουηδική αστυνομία
Όπως τόνισε στο EnergyMag.gr το στέλεχος της εταιρείας Κωνσταντίνος Χατζόπουλος στην έκθεση DEFEA 2025 που έγινε τον περασμένο Μάιο στο Metropolitan Expo, η ALTUS LSA έχει συμφωνήσει με την Αστυνομία της Σουηδίας για την προμήθεια 100 drowns τύπου Atlas 204. Η κλιμάκωση της βίας στους δρόμους κυρίως της Στοκχόλμης και σε άλλες πόλεις που βιώνουν μια πρωτοφανή κατάσταση στα χρονικά, απαιτεί νέες μεθόδους αντιμετώπισης, όπως τα ιπτάμενα… περιπολικά, εξοπλισμένα με υπερσύγχρονες κάμερες.

Η παραγωγή του εξοπλισμού γίνεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα στη μονάδα στα Χανιά, όπου η εταιρεία διαθέτει πλήρως καθετοποιημένη γραμμή παραγωγής και ερευνητικό κέντρο (R&D).
Συνεργασία με το Naval Group
Η ALTUS-LSA έχει συνάψει συνεργασία και με έναν άλλο διεθνή κολοσσό, το Naval Group. Πρόκειται για συνεργασία που αφορά την ενσωμάτωση και προσαρμογή του βαρέως τύπου μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) ATLAS 8 στα πλοία της γαλλικής εταιρείας, ενώ η υπογραφή του μνημονίου έγινε στο πλαίσιο της αμυντικής έκθεσης DEFEA 2025.
Αυτή η συνεργασία προβλέπεται να δώσει σημαντικές προοπτικές στην ελληνική εταιρεία ώστε να προχωρήσει σε εξαγωγές των μη επανδρωμένων. Όπως αναφέρει η εταιρεία, η κίνηση αυτή της ALTUS για το drone ATLAS 8 υπόσχεται να είναι ένα συναρπαστικό έργο, λαμβάνοντας υπόψη το οικοσύστημα των φρεγατών, συμπεριλαμβανομένων τόσο των δομικών όσο και των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, για απρόσκοπτη ενσωμάτωση.
Η συνεργασία με τη Naval Group θα καλύψει τις εκδόσεις του ATLAS 8 για logistics, επιτήρηση και αναγνώριση (ISR), καθώς και την θωρακισμένη έκδοση, η οποία αναπτύσσεται σε συνεργασία με την MBDA France.
H επένδυση της VNK Capital Investments του Β. Κάτσου
Πριν από 19 μήνες, το Νοέμβριο του 2023, το VNK Capital Investments, το fund που διατηρούν τα αδέρφια Νέλλης και Βασίλη Κάτσου (Pharmathen), εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της ALTUS LSA, αποκτώντας το 25% των μετοχών της, έναντι περίπου 4 εκατ. ευρώ.
Μια στρατηγική συνεργασία που στόχο έχει την ενίσχυση της ALTUS LSA με νέα ζωτικά κεφάλαια που θα τη βοηθήσουν να εισέλθει σε νέες αγορές, να υλοποιήσει νέα ερευνητικά προγράμματα και δοκιμές στην τελευταία λέξη αυτής της πολύ ανερχόμενης βιομηχανίας.
Σημαντική διεθνής διάκριση
Χθες ανακοινώθηκε πως η ALTUS-LSA πέτυχε μια σημαντική διεθνή διάκριση και πλέον περιλαμβάνεται στη λίστα των 100 κορυφαίων κατασκευαστών UAVs παγκοσμίως σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο αμερικανικό Μέσο «The Defense Post».
Η εταιρεία από τα Χανιά είναι μοναδική ελληνική επιχείρηση που διακρίθηκε στην 80η θέση ανάμεσα σε παγκόσμιους ηγέτες τεχνολογίας drones, αναδεικνύοντας τη δυναμική της χώρας μας στην τεχνολογική καινοτομία. Επενδύει διαρκώς στην τεχνητή νοημοσύνη και στην κυβερνοασφάλεια των πτήσεων ενώ έχει αναπτύξει το δικό της λογισμικό αυτόνομου ελέγχου πτήσης M3NTOR, το οποίο υποκαθιστά εμπορικά open-source εργαλεία και μειώνει το
επιχειρησιακό ρίσκο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τεχνολογικής υπεροχής είναι το ATLAS-8, ένα drone βαρέως τύπου που μπορεί να μεταφέρει φορτία άνω των 50 κιλών σε αποστάσεις άνω των 30 χλμ.
«Η ένταξη της ALTUS-LSA στη λίστα με τις 100 κορυφαίες εταιρείες κατασκευής drones παγκοσμίως αποτελεί μια σημαντική στιγμή, όχι μόνο για την εταιρεία μας αλλά και για το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογικής καινοτομίας» δήλωσε ο CEO της ALTUS-LSA, Ζαχαρίας Σαρρής. «Η διάκριση αυτή αποτελεί ηχηρή απόδειξη ότι η τεχνολογία και οι εφαρμογές των drone συστημάτων μας, που ήδη δοκιμάζονται στο πεδίο σε τομείς αιχμής όπως είναι η άμυνα, η ασφάλεια και η πολιτική προστασία, ξεχωρίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Μαζί με τους 60 εξειδικευμένους και ταλαντούχους εργαζόμενους, θα συνεχίσουμε με στόχο να προσφέρουμε κορυφαίες λύσεις σε πραγματικές αποστολές στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς».