«Εξασφαλίσαμε αναδρομική έκπτωση, διαγράψαμε σημαντικές απαιτήσεις και κυρίως διασφαλίσαμε τη συνέχεια στις ροές αερίου, σε μια περίοδο έντονης αστάθειας και γεωπολιτικής αβεβαιότητας». Σε αυτή την φράση συμπύκνωσε το νόημα της πρόσφατης εξωδικαστικής συμφωνίας με την Gazprom ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κ. Ξιφαράς.
Σε συνεντευξή του στην Καθημερινή και την Χρύσα Λιάγγου, λίγες μέρες μετά την επιτυχή λήξη της διαμάχης με τον ρωσικό γίγαντα, μιλάει για τα επόμενα βήματα της εταιρείας.
Περιγράφει την μεθοδική δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου στον ηλεκτρισμό που το 2028 θα ξεπερνάει τα 1,6 GW εκ των οποίων τα 600 MW από θερμικές μονάδες φυσικού αερίου και περίπου 1 GW από ΑΠΕ.
Αναφέρεται στην συμμετοχή της ΔΕΠΑ στην Ηλεκτροπαραγωγική Αλεξανδρούπολης, στη Λάρισα Θερμοηλεκτρική και στην FIER στην Αλβανία, ενώ προαναγγέλει έργα όπως το φωτοβολταικό cluster στην Κοζάνη (400 MW) που θα υλοποιήσει με χρηματοδότηση από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων.
Για το μέλλον βλέπει και άλλες συνεργασίες σε μεγάλα φωτοβολταικά πάρκα, σε νέα προιόντα για μεταφορές, όπως το πράσινο υδρογόνο, αλλά και στο βιομεθάνιο, ακόμα και νέες επενδύσεις εκτός συνόρων.
Για την θυγατρική, πάροχο ενέργειας, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, σημειώνει ότι δεν την αντιμετωπίζει ως απλή μονάδα, αλλά ως κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα αξίας. Το ζητούμενο δεν είναι η απορρόφηση για την απορρόφηση, αλλά να είμαστε βέβαιοι ότι κάθε δομή που θα επιλέξουμε θα στηρίζει την συνολική μας ανθεκτικότητα, καταλήγει.