Στην κυκλική μεταλλουργία, αξιοποιώντας δικές της πιλοτικές τεχνολογίες (έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς στη μονάδα της Σίνδου) για την ανάκτηση κρίσιμων μετάλλων από βιομηχανικά κατάλοιπα, στρέφει το βλέμμα η Metlen επιχειρώντας να κατοχυρώσει θέση πρωταγωνιστή και σε αυτό τον κλάδο, αποκομίζοντας παράλληλα κρίσιμες υπεραξίες.
Η ελληνική πολυεθνική διαβλέποντας τον «θησαυρό» που κρύβεται στα βιομηχανικά απόβλητα καινοτομεί για μία ακόμα φορά αξιοποιώντας εμπορικά μία πρωτοπόρα και περιβαλλοντικά φιλική μέθοδο, made by Metlen, που ξαναδίνει ζωή στα… σκουπίδια.
Το νέο επενδυτικό hotspot: Ανακύκλωση μετάλλων
Ο όμιλος εκκινεί μια πλήρως κατοχυρωμένη τεχνολογία ανάκτησης μετάλλων, με στόχο την παραγωγή νέων οξειδίων μετάλλων από δευτερογενείς πηγές εφοδιασμού, όπως βιομηχανικά υποπροϊόντα. Η διαδικασία αυτή θα παράγει σειρά κρίσιμων πρώτων υλών (που περιλαμβάνονται στη λίστα Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών, CRM, της ΕΕ) και βασικά μέταλλα, μειώνοντας τη στρατηγική εξάρτηση από την παραδοσιακή εξόρυξη.
Βάσει εκτιμήσεων της διοίκησης του ομίλου, πανευρωπαϊκά περιμένουν να εξαχθούν μέταλλα αξίας 10 δισ. δολαρίων. Μέσα σε ένα ευμετάβλητο γεωπολιτικό σκηνικό με τον ανταγωνισμό ΗΠΑ – Κίνας για την εξασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών να εντείνεται, η Metlen «βλέπει» πεδίο δόξης λαμπρό επιδιώκοντας να κατοχυρώσει πρωταγωνιστική θέση σε έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο νευραλγικής γεωπολιτικής αξίας.
Η εταιρεία θα αξιοποιήσει δύο γραμμές παραγωγής, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Ρουμανία. Ο όμιλος πρόκειται να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ (έως το 2028) στην ανακύκλωση μετάλλων, στοχεύοντας σε EBITDA 220 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η νέα αυτή τεχνολογία (είναι ευέλικτη, παρέχοντας τη δυνατότητα ανάκτησης πολλαπλών μετάλλων, σε ποσοστό έως 98%) έχει εφαρμοστεί ήδη στη μονάδα της Metlen στη Σίνδο, αποδεικνύοντας την «χρυσοφόρα» αξία της.
Απώτερος στόχος είναι η ανάκτηση μετάλλων 290.000 τόνων ετησίως, μέσω δύο εργοστασίων. Η μονάδα στη Σίνδο θα συνεισφέρει μεσοπρόθεσμα 33.000 τόνους μετάλλων και θα παράγει χαλκό, νικέλιο, κοβάλτιο, σίδηρο και μαγγάνιο. Τα υπολείμματα των παραπάνω μετάλλων έχουν ήδη μεταφερθεί εδώ και καιρό στην περιοχή από ένα παλαιό εργοστάσιο του ομίλου στη Ρουμανία.
Το δεύτερο εργοστάσιο θα κατασκευαστεί σε εγκαταστάσεις της εταιρείας στην κεντρική Ρουμανία για την ανάκτηση ψευδάργυρου. Αρχικά θα ανακτώνται 115.000 τόνους ετησίως και επιπλέον 140.000 τόνοι μετά την επέκτασή του.
Με «οδηγό» το μοντέλο Σίνδου
Η μονάδα της Metlen στη Σίνδο, επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ, ήδη λειτουργεί πιλοτικά. Το εργοστάσιο αποτελεί επί της ουσίας ένα «χωνευτήρι» βιομηχανικών καταλοίπων και δευτερογενών υλικών, παράγοντας χαλκό και ψευδάργυρο από βιομηχανικά κατάλοιπα που ειδικά στη συγκεκριμένη (βιομηχανική) περιοχή, είναι άφθονα.
Οι άμεσες θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι τουλάχιστον 50, μεταξύ των οποίων θέσεις για προσωπικό υψηλής επιστημονικής κατάρτισης και θα καλυφθούν κυρίως από την τοπική κοινωνία.
Η συγκεκριμένη μονάδα είναι προσανατολισμένη, στην παραγωγή χαλκού και ψευδάργυρου από δευτερογενείς πηγές και όχι από την κατεργασία πρωτογενών μεταλλευμάτων. Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο… πείραμα που παραλαμβάνει κατάλοιπα και απόβλητα από άλλες παραγωγικές διαδικασίες, τα οποία βεβαίως θα διαθέτουν ποσότητες των συγκεκριμένων μετάλλων, τα οποία η μονάδα θα προσπαθεί να ανακτήσει μέσω συγκεκριμένης μεθόδου επεξεργασίας.
Επίσης, επεξεργάζονται και άλλα δευτερογενή υλικά που μέχρι σήμερα παράγονται από διάφορες βιομηχανικές διαδικασίες, σαν δευτερογενή προϊόντα, τα οποία επίσης διαθέτουν ποσότητες των δύο μετάλλων, ικανές προς εκμετάλλευση, με την προτεινόμενη μέθοδο επεξεργασίας.
Σημειώνεται πως η τεχνολογία και η μέθοδος επεξεργασίας που εφαρμόζονται στη συγκεκριμένη μονάδα, έχουν εξελιχθεί από τη Metlen και αποτελούν βιομηχανική ιδιοκτησία, η οποία «εγγυάται» την περιβαλλοντικά φιλική ανάκτηση των εν λόγω μετάλλων.
Η δραστηριότητα μπορεί να παραλαμβάνει 12.000 tn/ έτος υλικών προς επεξεργασία από διάφορες πηγές, και η ημερήσια δυναμικότητά της ως προς την εισερχόμενη πρώτη ύλη για επεξεργασία θα είναι 48,00 tn/ ημέρα. Η δραστηριότητα θα λειτουργεί 24 ώρες/24ωρο και 250 ημέρες/έτος.
Χαρακτηριστικά της μονάδας
Η μονάδα στη Σίνδο έχει συνολικό εμβαδό 19.232,16 m2, ενώ οι κτιριακές εγκαταστάσεις της περιλαμβάνουν:
• Κεντρικό μεταλλικό κτίριο εγκατάστασης.
• Χώρος αποθήκευσης υγρών αναλωσίμων.
• Λεβητοστάσιο.
• Γεφυροπλάστιγγα.
• Υπαίθριοι χώροι.
• Περιβάλλον χώρος.
H εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας της Metlen ανέρχεται σε 774,65 kW (κινητήρια), από τα οποία 611,40 kW είναι για την παραγωγική διαδικασία, 93,45kW είναι ο εξοπλισμός προστασίας περιβάλλοντος (αντιρρυπαντικός εξοπλισμός και ΜΕΥΑ) και 70,00 kW είναι ο φωτισμός και τα service των κτιρίων και της εγκατάστασης και 3.720 kW (θερμική) για την παραγωγική διαδικασία (ατμολέβητας).