Μενού Ροή
Χρήστος Σταϊκούρας: Οι πέντε πυλώνες που αναβαθμίζουν την Ελλάδα

«Η Ελλάδα αναβαθμίζεται, με πυλώνες τις ασφαλείς υποδομές και τις πράσινες μεταφορές», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας στο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής: «Αναβαθμίζοντας την Ελλάδα».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αναφέρθηκε σε πέντε πυλώνες δράσης και πρωτοβουλιών, που βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής στόχευσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Αυτοί είναι οι εξής:

  1. Πολλά, μικρά και μεγάλα έργα, σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία υλοποιούνται, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Ε65, ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος, η οδική σύνδεση Άκτιο Αμβρακία, ο ΒΟΑΚ, το Flyover στη Θεσσαλονίκη, οι οδικοί άξονες Μπράλος – Άμφισσα και Ιωάννινα Κακαβιά, 10 μεγάλα, εθνικής σημασίας αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 344 εκατ. ευρώ και 49 μεγάλα αρδευτικά έργα, προϋπολογισμού 642 εκατ. ευρώ.
  2. Οι χρηματοδοτικές πηγές που αξιοποιεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την υλοποίηση νέων έργων και την συντήρηση των υφιστάμενων. Πρόκειται για εθνικούς, αλλά και ευρωπαϊκούς πόρους,  με τη συμμετοχή και συμβολή και του ιδιωτικού τομέα, μέσω – μεταξύ άλλων – των παραχωρήσεων και των Συμβάσεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
  3. Η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, με στόχο την «πράσινη μετάβαση» στις μεταφορές.  
  4. Η ολοκλήρωση της δύσκολης άσκησης της προμήθειας 250 νέων ηλεκτροκίνητων λεωφορείων για την ανανέωση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στο τέλος Απριλίου του 2024.
  5. Η ανάπτυξη ενός μοντέλου βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στον βιώσιμο σχεδιασμό των μεταφορικών συστημάτων, όχι μόνο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, μέσω των μεγάλων έργων που υλοποιούνται, αλλά και μέσω των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), του κύριου εργαλείου σχεδιασμού για τους Δήμους και τις Περιφέρειες, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας και τη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης στις πόλεις μας.

Όσον αφορά το ζήτημα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας ο κ. Σταϊκούρας τόνισε:

«Στο ΥΠΥΜΕ, ο σχεδιασμός της βιώσιμης αστικής κινητικότητας γίνεται πράξη. Θέτουμε, δηλαδή, τον πολίτη – επιβάτη στο επίκεντρο του σχεδιασμού της κινητικότητας, ώστε να διευκολύνουμε τη μετακίνησή του και να βελτιώσουμε τις συνθήκες μεταφορών με βιώσιμο τρόπο».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα στο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής: «Αναβαθμίζοντας την Ελλάδα»

Ο τομέας των υποδομών και των μεταφορών λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της οικονομικής μεγέθυνσης μιας χώρας, αλλά και ως παράγοντας βιώσιμης ανάπτυξης, με άμεσο, θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Οι παρεμβάσεις σε όλη την επικράτεια, των τελευταίων δεκαετιών, με μεγαλύτερα και μικρότερα έργα, σε οδικούς άξονες, αεροδρόμια, λιμάνια, γέφυρες, μετρό, αγροτικές υποδομές, αντιπλημμυρικά έργα κ.α., το επιβεβαιώνουν.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, έχοντας στον πυρήνα της στρατηγικής του στόχευσης:

  • την αποτελεσματική προώθηση των έργων που υλοποιούνται ή/και σχεδιάζονται,
  • την ενίσχυση της ασφάλειας των υποδομών και των μεταφορών,
  • τη βελτίωση της ποιότητας των έργων και των υπηρεσιών, αλλά και της ανθεκτικότητάς τους,
  • την αύξηση της αποδοτικότητας των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, και
  • την ενίσχυση των «πράσινων» υποδομών και μεταφορών, ως απάντηση και απέναντι στην πρόκληση της εντεινόμενης κλιματικής κρίσης.

Έτσι, στο πεδίο πολιτικής μας ευθύνης, η Ελλάδα αναβαθμίζεται.

Αναβαθμίζεται, με πυλώνες τις ασφαλείς υποδομές και τις πράσινες μεταφορές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας