Μενού Ροή
Σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς : Από μία κλωστή κρέμεται η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με θύματα εκατοντάδες αμάχους  και απειλώντας κρίσιμες υποδομές κάθε είδους στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, έχει μπει σε νέα φάση, μετά την πλήρη περικύκλωση της πόλης της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό. Ωστόσο, οι συνέπειες αυτού του πολέμου δεν είναι ακόμα ορατές.

Μέρα με την ημέρα, η ενεργειακή εικόνα της Μέσης Ανατολής γίνεται πιο σκοτεινή, ανατρέποντας πιθανώς την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια με τρόπους που οι αγορές δεν μπορούν να προβλεφθούν, ξεκινώντας από το ταλαντευόμενο αιγυπτιακό ενεργειακό σύστημα. Με σκοπό την αποκρυπτογράφηση της καθημερινής αστάθειας στο TTF ή το Henry Hub μετά από 21 μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι αναλυτές παραμελούν τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες των ανισορροπιών της αγοράς εν μέσω μιας συνεχιζόμενης παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν απέτυχε να πείσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να σταματήσει την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και να επιτρέψει την τόσο αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια. Το Ισραήλ με κάθε τρόπο δείχνει ότι θέλει να συρθεί σε μία μακρά μάχη. Το αιματοκύλισμα της 7ης Οκτωβρίου οδήγησε σε μια ασυνήθιστη δημόσια διαίρεση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Από την Κίνα μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες οι μεγάλες δυνάμεις έχουν λόγο σε αυτή την κρίση, παρόλο που ο διάλογος έχει σαφώς παραγκωνιστεί από την επιδίωξη των στόχων του Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας οι Παλαιστίνιοι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας και να μετεγκατασταθούν στο Σινά. Σύμφωνα με ορισμένους υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους, αυτό αντιπροσωπεύει μια «μοναδική και σπάνια ευκαιρία» να ρυθμιστεί ένα νέο πλαίσιο ασφαλείας στα νότια σύνορα του Ισραήλ, αφήνοντας την Αίγυπτο με το παζλ της αντιμετώπισης εκατομμυρίων προσφύγων.

Αυτό είναι ένα γεγονός που το καθεστώς Αλ Σίσι προσπαθεί να αποτρέψει με κάθε δυνατό τρόπο. Λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές, η οικονομία της Αιγύπτου βρίσκεται σε περιδίνηση. Η χώρα αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα που εκτείνονται από μια βαθύτερη κρίση χρέους και σε απελπιστική ανάγκη από πηγές χρηματοδότησης, δίπλα σε αυτό, αντιμετωπίζει μια σειρά από υποτιμήσεις νομισμάτων και πληθωρισμό ρεκόρ. Κανένας αξιόπιστος αντίπαλος δεν είναι έτοιμος να αμφισβητήσει την εξουσία του Αλ Σίσι. Αυτή τη στιγμή, οι συνέπειες του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Αιγύπτου, της πιο πυκνοκατοικημένης χώρας στον αραβικό κόσμο.

Το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar του Ισραήλ, που παρέχει σχεδόν το 40% της παραγωγής της χώρας, έχει κλείσει από τις πρώτες ημέρες για να αποφευχθούν πιθανά αντίποινα από τη Χαμάς. Η παραγωγή φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Leviathan και Karish έχει εκτραπεί για να εξυπηρετήσει κυρίως τις εγχώριες ανάγκες του Ισραήλ, ενώ μόνο ένα κλάσμα αυτού εξάγεται τώρα στην Αίγυπτο. Μόλις τον περασμένο Αύγουστο, οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία φυσικού αερίου και να προμηθευτούν νέο αέριο από την Tamar για να «ενδυναμώσουν τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου», διασφαλίζοντας υψηλότερα έσοδα για το Ισραήλ και διασφαλίζοντας την αραβική χώρα με σταθερή ροή φυσικού αερίου από τη γείτονα στην χρόνια μπροστά. Αξίζει να τονιστεί ότι εκείνη την εποχή, αν και κανείς δεν περίμενε ότι θα διεξαγόταν ο μεγαλύτερος πόλεμος των τελευταίων δεκαετιών μέσα σε λίγους μήνες, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέκριναν τη συμφωνία επειδή «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ». Με κάθε τρόπο, η ενεργειακή συμμαχία Ισραήλ-Αιγύπτου είναι επίσης ο λιγότερο κοινός παρονομαστής για την επιτυχία του τριμερούς Μνημονίου Συνεννόησης που υπογράφηκε μεταξύ της ΕΕ και των δύο για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και την τόνωση των εξαγωγών σε ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο τη διαφοροποίηση από τη Ρωσία.

Εξάρτηση Αιγύπτου από το ισραηλινό φυσικό αέριο

Το Κάιρο έχει γίνει ολοένα και περισσότερο εξαρτημένο από το φυσικό αέριο του Ισραήλ για να τροφοδοτήσει το ενεργειακό του σύστημα, ειδικά κατά τις περιόδους αιχμής. Παρόλο που η χώρα διαθέτει τεράστια αποθέματα, οι διακοπές ρεύματος και οι ελλείψεις έχουν αυξηθεί από την αρχή του περασμένου καλοκαιριού. Τώρα, το αιγυπτιακό υπουργικό συμβούλιο επισημαίνει τις μειωμένες εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ ως την αιτία των ανελέητων διακοπών ρεύματος, μετατρέποντας έμμεσα την αστάθεια του αιγυπτιακού δικτύου σε γεωπολιτική υπόθεση. Αναγκασμένη να βασίζεται σε εγχώριες πηγές, η Αίγυπτος σταμάτησε de facto τις εξαγωγές LNG υψηλής αξίας από τους δύο τερματικούς σταθμούς Idku και Damietta της Μεσογείου, αφήνοντας άδεια δεξαμενόπλοια και εκτρέποντάς τα σε άλλα λιμάνια. Το 2023, περίπου τα τρία τέταρτα των αιγυπτιακών φορτίων κατευθύνθηκαν προς τερματικούς σταθμούς της ΕΕ και της Τουρκίας, ανακουφίζοντας αυτές τις αγορές από κάποια πίεση που ασκείται λόγω των περικοπών της ρωσικής προσφοράς. Ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Claudio Descalzi, η εταιρεία του οποίου είναι σημαντικός παίκτης στις υπεράκτιες περιοχές της Αιγύπτου, εκμεταλλευόμενος τον γίγαντα Zohr αλλά και την εγκατάσταση LNG της Damietta, είναι αισιόδοξος για την επανέναρξη των εξαγωγών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, οι προοπτικές για την αιγυπτιακή ενεργειακή βιομηχανία δεν είναι καθόλου σταθερές. Λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου, οι διακοπές ρεύματος έχουν αυξηθεί, ενώ οι εταιρείες πετροχημικών και λιπασμάτων έχουν μειώσει τα αποθέματα που έχουν στη διάθεσή τους. Η σημασία της μακροπρόθεσμης μείωσης της παραγωγής λιπασμάτων, της δεύτερης μεγαλύτερης βιομηχανίας για τις εξαγωγές της χώρας, θα μπορούσε να επιφέρει περαιτέρω οικονομική δυσπραγία και υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας, εκπέμποντας επίσης αναταράξεις  στις αγορές τροφίμων και απειλώντας τα προς το ζην εκατομμυρίων. Η ενεργειακή ασφάλεια της Αιγύπτου βρίσκεται σε τόσο δύσκολη κατάσταση που έχει καταφύγει ακόμη και στην εισαγωγή ενός φορτίου μικτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του LNG. Το δεξαμενόπλοιο έχει πλοηγηθεί στο λιμάνι SUMED, όπου βρίσκεται το FSRU με το όνομα BW LNG και ναυλωμένο από την κρατική EGAS από το 2015. Σύντομα, το πλοίο θα κατευθυνθεί προς την Ιταλία, αφήνοντας την Αίγυπτο χωρίς δυνατότητα εισαγωγής LNG. Το BW LNG θυμίζει τις σκοτεινές εποχές του αιγυπτιακού ενεργειακού τομέα, δηλαδή τα χρόνια που ακολούθησαν την Επανάσταση της χώρας και τις καταστροφικές επιπτώσεις του στην ενεργειακή βιομηχανία της, που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην εγχώρια κατανάλωση. Σήμερα, η είδηση ότι ένας σημαντικός εξαγωγέας LNG στη Λεκάνη της Μεσογείου μετατράπηκε σε εισαγωγέα θα ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει φόβους σε μια αγορά που ήδη αντιμετωπίζει πολλούς περιορισμούς προσφοράς. Στο πλαίσιο των αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή, οι τιμές του πρώτου μήνα του TTF έφθασαν σε υψηλό εννέα μηνών νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, οι παρατηρητές της αγοράς παραμένουν βέβαιοι ότι οι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, θα διατηρήσουν μια ρεαλιστική προσέγγιση στη σύγκρουση και θα αποφύγουν μια κλιμάκωση.

Η κατάρρευση της ενεργειακής αλληλεξάρτησης ΕΕ-Ρωσίας έχει δημιουργήσει ένα αδιαφανές ενεργειακό τοπίο. Σε αυτό το σενάριο, το ενεργειακό εμπόριο αντανακλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο το πολιτικό συναίσθημα στην περιοχή της ΜΕΝΑ και οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες και να αναγνωρίζουν ότι η ηπειρωτική ενεργειακή ασφάλεια δεν βασίζεται μόνο στη σταθερότητα των θεμελιωδών στοιχείων της αγοράς, αλλά και στη γεωπολιτική πραγματικότητα .

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας