Μενού Ροή
Πως θα γίνει πράσινο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για να γίνει ένα από τα πρώτα πράσινα λιμάνια της χώρας έχει δρομολογήσει ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ), o οποίος την Παρασκευή εισέρχεται σε νέα εποχή με την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου από τον όμιλο Grimaldi.

Στις 20 Οκτωβρίου υπογράφεται η συμφωνία για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΗΓ στον ναυτιλιακό όμιλο από τη Νάπολη έναντι 84,2 εκατ. ευρώ, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην Ηγουμενίτσα παρουσία του πρωθυπουργού και του επικεφαλής του Grimaldi Group, Emanuele Grimaldi.

Οι λεπτομέρειες και η σημασία της επένδυσης στην Ηγουμενίτσα είναι σε μεγάλο βαθμό γνωστές, έπειτα από τον διαγωνισμό που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του τρίτου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο ΟΛΗΓ σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ενεργειακή μετάβαση του λιμένα με την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ και την ανάπτυξη cold ironing, με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, ακολουθώντας τις προβλέψεις του σχεδίου Fit for 55.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μελέτες για τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό του λιμένα προβλέπουν την υλοποίηση έργων ύψους 9 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση του δικτύου διανομής που εξυπηρετεί τις λιμενικές υποδομές από 3 MW που είναι τώρα 8 MW και τη δημιουργία 3 θέσεων ηλεκτροδότησης για τα πλοία που θα ελλιμενίζονται.

Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η κατασκευή και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού στις στέγες των κτιρίων του Οργανισμού συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 3,5 MW για την εξυπηρέτηση τόσο των πλοίων που θα καταπλέουν στην Ηγουμενίτσα όσο και των αναγκών του ΟΛΗΓ.

Με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των εγκαταστάσεων του ΟΛΗΓ, συνολικής έκτασης 18.000 τμ, θα παράγεται πράσινη ενέργεια δίχως να δεσμεύεται χώρος από τη χερσαία ζώνη του λιμένα ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί για άλλους σκοπούς.

Το σχέδιο προβλέπει ότι ο Οργανισμός θα εγκαταστήσει σημεία φόρτισης για μπαταρίες πλοίων, δεδομένου ότι η τεχνολογία ηλεκτρικής πρόωσης στη ναυτιλία κερδίζει έδαφος με σταθερούς ρυθμούς το τελευταίο διάστημα.

Για την επίτευξη της δραστικής μείωσης των εκπομπών CO2, ο ΟΛΗΓ σκοπεύει να αντικαταστήσει το σύνολο του φωτισμού με λαμπτήρες LED, ενώ έχει δρομολογήσει τη σταδιακή αντικατάσταση του στόλου του με ηλεκτροκίνητα οχήματα, αξιοποιώντας και τις ενισχύσεις του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» του ΥΠΕΝ.

Οι παρεμβάσεις για την ενεργειακή μετάβαση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας συμβαδίζουν με τις προτεραιότητες του νέου βασικού μετόχου του ΟΛΗΓ. Η έκθεση βιωσιμότητας του ομίλου Grimaldi για το 2022 αναφέρει ότι οι συνολικές επενδύσεις για τη μείωση των εκπομπών CO2 θα ανέλθουν σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2020 – 2027.    

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας